• Politik Terkini

    Tuesday, January 1, 2013

    BAN Kesedaran ~ Sikap Sifat Manusia Ketika Hujan

    Bersempena tahun baru sepatutnya setiap manusia mempunyai satu sifat baru dan tidak menyusahkan orang lain dan membantu mereka yang susah. Berikutan penghujung tahun adalah musim hujan di pantai timur di malaysia, terdapat segelintir rakyat malaysia bersifat bangang abadi yang tidak mempedulikan mereka jalan lalu lalang di tepi-tepi jalan semasa memandu kereta. Itu tidak termasuk kebangangan dengan membawa kereta perlahan di sebelah kanan. Bawak kereta perlahan dan duduk kat tengah line. Apa korang ingat Cukai jalan yang korang bayar untuk korang sorang jer. Bangang abadi selamanya betul.

    Bila jalan jem, maka keluarlah kebodohan manusia, tak kira ustaz ataupun rockers. Yang ustaz mencelah tanpa signal, what the hell bro. Cakap belajar agama suruh bersabar sepatutnya berilah satu contoh kesabaran. Ada satu masa, kereta aku sendiri pernah dicucuk oleh seorang ustaz. Padahal jalan tu jem, ape ker bodohnya nak cucuk sedangkan depan tu traffic light. Peringatan pada kita semua, ikutlah undang-undang yang telah diperuntukan untuk mengelakkan orang lain susah akibat kebodohan kita.
    Info Gambar : Artortoise blog, Artortoise FB

    23 comments:

    1. Betul2.. Sikap org malaysia mmg sukar dibendung.

      ReplyDelete
      Replies
      1. kdg tu manusia tahu, tapi msih buat.

        Delete
      2. kalau masa hujan ni aku paling hangin dengan pemandu kereta yang pasang hazard light..bangang..sekolah memandu mana tah yang ajar depa pasang tu masa hujan..

        Delete
      3. Tu geng yg dapat lesen percuma. Biasa geng balaci umno.

        Delete
      4. biasa gak aku jumpa pemandu begitu, padahal waktu pagi je kot, dah pasang lampu tinggi... sekolah mana ntah dia masuk tuh..

        Delete
    2. haha aku penah tulis pasal ni bro
      pakai serban dari drive kalah syaitan!

      ReplyDelete
      Replies
      1. haha..kebetulan musim hujan sekarang.

        Delete
      2. Bhai Taufik...

        Serban tue buat cover tanduk setan kot... hahaha

        Delete
      3. Serban menyamar lerr tuuu

        Delete
    3. Aku pun pernah kena...Lencun dengan air lumpur..Sakit hati betul...

      ReplyDelete
      Replies
      1. ko amik batu, pastu baling kat kereta tu. settle

        Delete
      2. betul,xpun pegi kete tu.

        Delete
    4. mad pun selalu kena simbah ngan air lopak time hujan. haha

      ReplyDelete
    5. tau takpe. pagi2 skrg mmg jem teruk. mcm2 perangai pemandu boleh tgk. sabar jelah.

      ReplyDelete
    6. dulu2 masa zaman bawak motor, selalu jugak aku kena..and selalu jugak aku mencarut2 maki org yg bawak kereta..

      so bila skg ni time aku bawak keta, ada la jugak rasa kesedaran tu..aku fikir kalau aku terbuat benda yg sama, kompem mat2 motor pun akan mencarut dan maki2 aku..:D

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tambah lagi, yg duk jalan kat tepi makcik...kesian.

        Delete
    7. aku banyak kene tadah telinga dengar orang mencarut adalah. sebab aku takde lesen lagi

      ReplyDelete
    8. aku selalu kena time naik motor masa hujan..terpaksa menyabarkan diri.. walaupun rasa macam nak ketuk2 kereta dia pakai tayar depan motor aku

      ReplyDelete
      Replies
      1. Lenkali ko langgar jer.

        Delete
    9. ingat pakai serban tu baik sgt ke? ada sorg cina ni, suruh bapa aku beli tiket lotery, time tu bapak aku br balik dari masjid, then bapa aku ckp la.. eh saya tak beli tiket2 ni. tak nampak ke saya pakai serban ni.. saya orang islam.. lepas tu org cina tu jawap "owh yaka? sorry2 saya tak tahu. sebab aritu ada yang pakai serban lagi tinggi drpd ni, dia beli je sama saya" wahhh salah sapa tu??

      ReplyDelete
      Replies
      1. perrggghhh...aku bfikiran positif...yg pakai serban tu cuba buat konspirasi freemason..hahahaha

        Delete
      2. singh kot? diorg pun pki serban....

        Delete