• Politik Terkini

    Sunday, January 6, 2013

    BAN Struktur ~ Pemandu Tua Bermotosikal Menempah Maut

    Korang selalu ke pejabat menggunakan motosikal ataupun menggunakan basikal. Adakah korang rasa selamat semasa berada di jalan kampung yang Tar nya begitu cantik dan menjadi kegemaran kereta laju untuk menekan minyak memcecah 140km/j. Tapi itulah hakikatnya jalan di malaysia. Kita hanya di suruh membayar cukai jalan, tetapi jalan yang cantik hanyalah jalan yang dikenakan Tol. Tanpa Tol, jalan akan bertukar menjadi jalan politik. Puii!!!

    Kenapa setiap jalan tidak diperuntukkan 1 line yang lebarnya 7 kaki untuk motosikal. Yes, memang ada, tetapi tidak pada semua tempat. Dan kenapa pula kerajaan tidak memperuntukkan semua jalan di malaysia diwajibkan membuat 7 kaki bahu jalan beserta line warna khas untuk laluan motor.  Yang mereka tahu hanyalah memasang speedtrap untuk dapatkan duit daripada rakyat. Keselamatan pengguna tak amik kish.

    Maybe akan ada alasan memerlukan kos yang tinggi, itulah alasan membodoh daripada pak menteri, sedangkan ratusan juta duit digunakan untuk projek yang meminta rakyat membayarnya semula. Beli motor@kereta, bayar roadtax pelbagai, bayar cukai jalan setiap tahun then bagi jalan jem kat area bandar. Lepas tu keluarkan statement "kami akan cuba perbaiki". Dekat pilihanraya baru projek nak jalan. Haktuiihh!!.. Sebelum pilihanaraya sibuk mencari kesalahan. PR ker, PAS ker, UMNO ker. Semua sama jer. Dapat duit mulut diam, Tarak Duit, Mulut Pompuan. Puiii!!!


    Info Gambar : abihulwa, FiQ, OHtdk

    8 comments:

    1. betul, aku kesian kt pakcik yg duk kampung. kdg tu terkial-kial larikn diri drpd kereta laju.

      ReplyDelete
    2. Bhai BK...

      Gua rider.. hari-hari gua tempuh laluan sejauh 200km pergi balik kerja... so... 40% dari jalan yang gua lalui tue aderlah lebuhraya... namun dibahagian laluan kecemasan sebelah kiri lebuhraya biasanyer ader macam-macam benda.. paku... batu kerikil.. pasir dan segala macam mak nenek yang merbahayakan rider macam gua... itu belum masukk kalu ader kura-kura melintas... kulit dier keras ooo...

      So.. lagi 60% jalan yang gua tempuhi harian adalah Jalan Persekutuan... Jalan Nombor 1 (yang dibawah tanggungjawab dan senggaraan JKR Persekutuan) ... tapi... laluan tepi yang disediakan (bahu jalan) cuma ader paling lebar pon 2 kaki jer... itu pun nasib la kalu ader... biasa cuma ader dalam 6 inci jer... dan semuanya sama ader rosak berlubang atau penuh dengan kaca, paku, batu kerikil, pasir dan segala macam benda lagi...

      Memang bahaya... tapi itulah cabarannya di Malaysia...

      Orang Politik cuma nakkan kuasa.. biler dah dapat kuasa... haram tak amik pot pon aper yang berlaku pada rakyat...

      Samer jer perangai ahli politik yang berserban dengan yang tak berserban.... samer jer... hampeh

      ReplyDelete
      Replies
      1. btul bhai c++...org politik masa nk dptkn sokongn jer bukan main janji taik kucing...diaorg yg duk atas, semua kerajaan subsidi..dapat naik kereta ngn driver..cuba bagi motor jer..baru diaorg tau susah senang...

        Delete
    3. pemandu kereta tamak ! lalun motor pun diorang nak kebas. kadang kadang mmbelok tak bagi signal ! nyaris aku langgar kereta dia. budus. kalau hari hujan, takyah cakap ar. konpem air lopak makanan aku.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ini semua salah umno!!

        Delete
    4. bila ia come to politics, i cant comment.. huhu

      ReplyDelete
    5. bhai bk.....mulut POMPUAN ka mulut POMPANG? ahlul2 politik taik kucing yg dok POMPANG2 tu aku tengok bukan POMPUAN bhai........

      -en.tatabahasa

      ReplyDelete
      Replies
      1. yg paling kuat pompang mummy rosmah.. aku naik bosan tgk minah tuh...pui!!!

        Delete