• Politik Terkini

    Wednesday, February 13, 2013

    BAN PRU13 ~ Ketaksuban Tahap Membodohkan Diri

    Dayyum, asyik nulis pasal politik jer. Sbb aku berserabut dengan macam jenis pencacai sekarang yang ada. Fitnah sana sini macam takder moral. Duk canang partishit mereka ibarat takder salah silap langsung. Tapi itulah realiti yang berlaku hari ni. Bukan setakat media tv, habis dalam tenet duk sebar berita dan buat karangan darjah satu tentang fitnah.

    Dulu isu scandal, seminggu duk keluar dalam tv, boleh pulak duk tunjuk video lelaki baru lepas main. Bodoh punya monteri. Kita yang duk bersungguh, siapa dapat benefit, ATASAN. Yang aku paling geli hati, bila ada yang bodoh piang dalam ekonomi, tapi duk cakap "kalau kerajaan bertukar, ekonomi akan merudum". Apa bank negara tu bangang sangat ker sampaikan kena bagi telunjuk satu persatu untuk betulkan ekonomi.

    Kapitalis sistem ni, tak perlu risau, hang bangkrap, orang lain akan naik dengan hasil duit ko bangkrap. Ada dengar AIG bankrap, Barclay bankrap. Tu semua tektik perniagaan bank kapitalis. Tu la bila bodoh financial taknak ngaku. Yang lebih parah duk kata "bila bagi pendidikan percuma, negara bankrap". Yang duk keluar statement tu, pakar pencuri duit rakyat. Memang la dia kata bankrap. Nanti kena sekat untuk curi duit.

    Ni video yang duk jadi modal sampai sekarang. Video nilah yang duk tayang kat budak2 dalam tv. Suka budak-budak tengok. Sebab tu moral semakin bangang. Tv duk canang cerita seks jer banyak. Pastu drama meleis tak sedar diri. Bertudung tapi duk WTF tunjuk bontot licin. Sistem perundangan islam, semua dia kata masih tak relevan. Kalau relevan, nantikan susah nak fap fap fap.

    Agak-agak ko la kan. Tahun lompat ke berapa juta baru akan semua menteri dedahkan harta mereka. Mesti habis pening accountant nak putar account berjuta dollar ni. Semua duk sembang jer, memperbodohkan rakyat. Tapi rakyat tetap ada yang bodoh percaya semua tu. 


    Tu hah, bila dah taksub sangat, sampaikan nak bertumbuk n bergaduh. Apesal ko tak pergi Gaza jer berperang. Kata umat islam sejati. Bodoh bangang abadi. Tapi tula la meleis. Buat sesuatu kerja disebabkan ganjaran. Berjuang sesuatu benda disebabkan nama dan pangkat. Tak heran sejarah meleis ni jatuh sebab kebodohan bangsanya sendiri.

    Ni paling lucu sekali. Negara muflis. Semua bank kapitalis dapat maklum daripada mata satu untuk bankrap kan ekonomi ker. Yang bodoh financial, konfirm percaya buta-buta. Ko tengok negara lain, tukar kerajaan, ada muflis. Yang akan jadi muflis bila ketua mereka bodoh dalam financial. Buat policy yang bangang abadi. Tu jadi muflis. Penuh dengan rasuah, jurang pemerintah dengan rakyat terlalu jauh. Tu jadi muflis. So, janganlah tergolong dengan dalam bangang abadi dalam financial.

    41 comments:

    1. isu anwar bukan main cai umno duk putar. apsal isu soilek diam. nampak sgt cai umno ni bodoh.

      ReplyDelete
    2. Risiko paling besar adalah membiarkan regime kakmah memerintah selepas PRU13.

      ReplyDelete
    3. sebanyak mana yg dorg pemimpin ni pimpin,,,sbyk mana harta yg diamanahkn kpada mereka....itulah yg akan dipersoalkn di akhirat nant....kesian dorg ni..beria2 sgt nk jadi pemerintah....memebelakang akhirat... aq tumpang simpati..

      ReplyDelete
      Replies
      1. sehingga mereka begitu takut jika kehilangan kuasa. PRU13 ni rasanya penuh dengan fitnah. tambahan lagi blogger baru yg muncul semata-mata untuk menimbulkan fitnah.

        Delete
      2. ada udang di sebalik mee.. kadang org2 yg takut dgn byg2nya sendiri..bukn kerana halusinasi...tpi its just they afraid of wat thy av done in the past..let it b..as a politician,.. thy may have use a lot of dirty tricks to remain in charge in their postions.. thats y..thy create more fools to support their agenda... leader r suppose to create more leader... and utk puak2 penyebar fitnah...berjalanlah siring ngan isteri abu lahab nant..pembawa kayu api..

        Delete
      3. tapi puak2 ni dh xknl akhirat. mereka hanya nampak kekuasaan sementara di dunia. sampaikan agama dijadikan modal untuk mengelirukan semua manusia.

        Delete
      4. oleh itu,,,kalau dorg da xkenal...kita kuatkn diri kita...penuhkn modal ilmu kt dada.. jgn sampai kita pon tepengaruh.,.

        Delete
      5. Btul..tp yg ak heran..ostaz umno tu xsdr ker.ckp hadis bkn main.pmimpin atasn xnk ikut sunnah.xder plak nk bising.

        Delete
      6. skg ni..zaman fitnah...org islam da x takut dgn azab api neraka.. da xmkn saman...sedap mulut je sebar fatwa..kuarkn hadis sapot benda haram... itu la.. kalau kita sebagai pendengar...bukn men sodok je ilmu yg kita dpt..kena taw tapis..berkenaan ngan pemimpin.. sy percaya dorg ada ditegur.. tpi doakn mereka berubah ..itu lebih bek...-sky-

        Delete
    4. aku tak paham kenapa sesetengah manusia boleh jadi begitu tamak dan rakus mengejar kekayaan dunia melampau yg tak kekal, dan tak boleh bawak masuk kubur langsung...nafsu syaitan apakah itu? i just simply don't get it, and probably will never understand that kind of ridiculous desire...

      ReplyDelete
      Replies
      1. simple... take a time to think...org miskin diuji dgn kemiskinannya..org kaya diuji dgn kekayaannya...tis simply means..apa pun situasi dan keberadaan ko sbgai manusia kt dunia ni.. ujiannya tetap sama..cuma on different level..org miskin penuh dgn hemah dan budi pekerti bila xde duit...tpi bla kaya mendadak..or something lyk dat..sume hilang..yg ada cuma nafsu..same goes on with org kaya jatuh miskin..duit ilang keinsafan muncul...dats y..yg membedakn manusia ialah iman dan taqwa..-skyzodd-

        Delete
      2. kta xleh kata mcm tu. sbb dlm islam tidak ada istilah perbezaan. yg ada hanyalah membantu sesama islam. aku accpt bila org miskin mendadak kaya akan do something sooo bad rather than yg dah kaya. sebab tu islam perlu dijadikan pedoman pegangan.

        Delete
      3. bila $$$ depan mata. agama dijadikan sandaran utk menunjukkan kealiman jer. itu jadinya.

        Delete
    5. ada..org miskin yg beriman n btaqwa,,,lau dpt duit jadi kaya..bikin majlis amal...sedekah kt faqir miskin...tlg org miskin..tlg anak yatim..
      lau org miskin iman senipis kulit bawang..jadi kaya sekelip mata...trus jadi star of the show...trust me.. ada bezanya..seperti bezanya org yg celik ilmu ngan buta ilmu.. lam islam disebutkn amar makruf nahi mungkar.. lau sesama islam membantu lam perkara kemungkaran...itu lari tajuk..haha..-skyzodd-

      ReplyDelete
      Replies
      1. betul anon skyzodd. yg menjadi masalah, sesama muslim duk berkelahi untuk cruel leader. pun muslim.

        Delete
      2. some of them..didnt chose to..thy av been controlled.. manusia sgt sensitif dgn environment.. and unlikely will choose to mimic the current situation..pak turut.. thy support the leader because otha do the same.. well... knowledge is power..hahaha-skyzodd-

        Delete
      3. yea, knowledge is power. without knowledge people tends to becomes like a pig. yg mjadi masalah, semakin ramai hanya memperjuangkan $$$ semata-mata. sbb tekanan ekonomi dan bebanan hutang yang melampau. menyebabkan umat islam hilang pertimbangan. ustaz pula hanya tahu bagi nasihat, tetapi tidak perancangan membina dari segi teknologi dan mengatasi. Yang ada hanyala cara mengatasi.

        Delete
      4. skg ni... lau pandai sekalipun.. kena belajar gak cara berfikir..mcmana nk tapis info yg masuk... skg ni alaf baru yg sume da power.. kena tapis apa yg kita lihat,,apa yg kita dgr.. byk platform utk kita gerak lebeh jauh.. cuma masalahnya berapa ramai yg sanggup berjalan nk maju? kalau yg merungut bykla..hahaha.-skyzodd-

        Delete
      5. yg menjadi taruhan skrng adalah duit...perjuangan hanya berlandaskan duit...berlandaskan agama tu sikit sgt..yg ada pun sbb nk menunjuk alim.demi mendapat pangkat. yes, mmg ada yg bjuang demi agama..tetapi jika bseorang jer then org bawahan lebih berjuang demi duit dan pangkat. semua jadi angan-angan mat jenin. hakikatnya non-muslim kuasai segalanya dgn diketuai zionis.

        Delete
      6. sebenarnya... perjuangan tu bukn lah berlandaskn duit.. xsemestinya...sbb kenapa aq ckp camni...zaman skg ni..apa2 program pon ko nk buat kena ada duit..xde duit jgn harap la ble gerak jauh...kalau duit tu hanya sbgai platform utk ko melaksanakn ibadah...kan itu satu perkara yg bek.. bgi aq...x kirala seseorg tu alim atau x.. yg penting hati tu kena jaga..kena ikhlas,,,kena tabah..sebaik2 mukmin itu mukmin yg kuat... kalau hati ikhlas nk tolong org sentiasa akan ada pertolongan..in shaa Allah.. begitu jga ikhlas dan nekad nk berubah.. 180 patah perkataan sahaja.-skyzodd-

        Delete
    6. Pkr BN Sama penyamun .. itula hakikatnye.. cuma rembat byk or kurang je.. demmm ... bagila PKR menerajui malaysia pulak . Dh 55tahun, 55 tahun BN Tidor .. so sekarang ni.. kita kasi kejut 1 kali.. biar dia terjaga dalam mimpi.. indonesia korupsi kuat.. xbankrup pn.. tukar kerajaan jer.. kalo pkr sama cm BN kita turun ke jalan raya .. hak mutlak adalah suara rakyat.

      ReplyDelete
    7. Pkr BN Sama penyamun .. itula hakikatnye.. cuma rembat byk or kurang je.. demmm ... bagila PKR menerajui malaysia pulak . Dh 55tahun, 55 tahun BN Tidor .. so sekarang ni.. kita kasi kejut 1 kali.. biar dia terjaga dalam mimpi.. indonesia korupsi kuat.. xbankrup pn.. tukar kerajaan jer.. kalo pkr sama cm BN kita turun ke jalan raya .. hak mutlak adalah suara rakyat.

      ReplyDelete
      Replies
      1. betul. kalau PR korup kita buat mcm mesir. apa susah. biar mereka yang naik tu pikir tanggungjwb. bukan naik tu sekadar untuk kumpul harta. bila dh terkumpul byk, mula takut harta kena rompak balik.

        Delete
    8. pembangkang kena kuat..kalau pembangkang kuat..kerajaan pon tmbh kuatkn perisai...means..makin bykla bantuan and mesra kasih syg kt rakyat..kalau pembangkang lemah...kerajaan naik kepala..eh..bukn...pijak kepala..sebab itula.. kena konsisiten..masing2 parti mesti memperjuangkn rakyat..bukn merpejuangkn personal agenda.. kalaula mcm ni..senangla rakyat...aman damai bukit sentosa malaysia kecintaan ku ni..-sky-

      ReplyDelete
      Replies
      1. aku sokong anon sky. kalau dulu sedap jer BN duk bg janji, and janji haprak. Tapi aku harap, kalau BN menang PRU13 ni, jangan janji di tepati ditukar kepada janji di capati.

        Delete
      2. begini...kita amek mudah.. kalau ikut analisis pembangunan dan pelan induk masing2 parti,,masing2 ada kesinambungan...cuma samada terbukti atau x.. kalau ikut pendapat aq,,parti apa pon,.. pemimpin di sesuatu kawasan tu kena ada pelan utk beri impak pembangunan kt kawasan tertentu tu...mcm kt sabah ni.. byk jalanraya x beturap.. da berapa taon da..haha..mana sume peruntukan pegi..xkn dorg tw beli keta besar2 rasuah sana sini..tpi pembangunan mcm haprak..ni yg aq nek minyak keta api ni..-sky-

        Delete
    9. pergh.. anon skyzodd explain mcm contoh2 dlm citer drama melayu :p

      - sori aku post as new comment, function reply ada prob...

      ReplyDelete
      Replies
      1. ahaha...actualy..aq da boring ngan drama melayu ni... itu je la modal yg ada...muka cantek jdi watak utama.. tpi isu realiti x pernah nk ditonjolkn... asyik2 masalah kuarga..perbedaan taraf.....tuuuu je...wakaka.. sikit pun aq xdpt ilmu yg aq perlukn tuk berjalan seiring ngan arus dunia yg sume nk diglobalisasikn..hahaha...nek muak aq..-skyzodd-

        Delete
      2. Setuju.tp bila artis luar mula msuk.ad la yg duk melalak ckp artis tmptn d pinggirkn.artis tmptn xder identiti..yg ad piracy!!

        Delete
      3. hahaha...kesian gk le ngan artis tempatan..dorg ni bai...cari mkn je,.lau memilih sgt production...xdptla sesuap nasi... ini masalah universal...bkn setakat pelakon..hahah.. kalau aku cabar dorg bgi kuarkn drama menteri makan rasuah..dorg buat ke? hahaha-sky-

        Delete
    10. Tulisan yang menarik. Sekali rangkum semua

      ReplyDelete
    11. yang atas-atas tu aku tak berapa nak paham sangat. sori. heeehh.


      tapi yang ini "Yang lebih parah duk kata "bila bagi pendidikan percuma, negara bankrap". Yang duk keluar statement tu, pakar pencuri duit rakyat. Memang la dia kata bankrap. Nanti kena sekat untuk curi duit..." aku paham & setuju. kalau bagi pendidikan percuma untung lagi adalah. habis belajar takda hutang. hidup teratur mudah-mudahan kan. cuba dulu bagi percuma baru tahu....

      ReplyDelete
      Replies
      1. bagus kalau ko faham.. yg duk berdebat tu pun pakar putar alam. sebab tu jurang pemisah sekarang tinggi. Harga rumah dan tangga gaji tidak sekata. spesikulasi tidak dapat dibendung.

        Delete
    12. I think I dah leave komen somewehere here pasal menteri kat german ni kantoi plagiat kan, dalam masa seminggu, settle kes dia undurkan diri all fair and square. boring kan politik sini. sigh.

      ReplyDelete
      Replies
      1. kat sini politik ampu...thats why islam xleh maju. org islam xsnggup nk berundur bila buat salah. semua gara2 kuasa dan duit.

        Delete
      2. kalau ko nk kata pasal politik islam xley maju.. it aq xble terima.. islam bkn utk politik..dan politik bkn utk islam..islam cara hidup yg sempurna...tanpa politik sekalipun kalau kita pegang nilai sebagai seorang muslim sejati..ko pasti berjaya dunia akhirat,,-sky-

        Delete