• Politik Terkini

    Sunday, March 10, 2013

    BAN Halal ~ ROTA Kebabian Yang Shariah Compliance

    Mungkin ramai yang dah tahu and maybe ramai lagi yang tak tahu. Snack sememangnya makanan yang tidak sihat dan diketahui ramai. Tapi masih ramai golongan bangang yang menjual dan membeli. Bila bercakap soal pemakanan, semua suruh jaga pemakanan, tetapi berapa ramai yang sanggup menjaga pemakanan dengan betul. Dalam kementerian kesihatan pun ramai yang diabetes, duk makan snack.

    Pernah tak suatu ketika dulu, datang DR bagi ceramah kesihatan then cikgu sediakan snack untuk budak sekolah. Kecerdikan tahap bangang beginilah menyebabkan pelbagai penyakit yang datang.

    Semua terletak atas individu itu sendiri. Tak guna makan ubat kurus, kalau makanan tak jaga.


    Info Asal : Azmir Shafizi

    17 comments:

    1. uishhh.. anak sedara aku suka mkn benda ni.

      ReplyDelete
    2. Macam mana benda ni boleh dapat sijil halal.

      ReplyDelete
    3. ini semua salah anwar la ni.

      ReplyDelete
    4. sungguh sedap hingga menjilat jari

      - Admins Blog 3 Dalam 1

      Cara Menentukan Bayi Lelaki Dan Perempuan 99% Berkesan - Info - Blog 3 Dalam 1

      http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/03/cara-menentukan-bayi-lelaki-dan.html

      ReplyDelete
    5. alooo... tolong la wat research dulu sebelum mengharamkan yang halal... search pasal sket e-code tu. jgn search pasal pornlitik je.
      kalau e kod tu sume ade babi, semua bahan yg ada pakai pewarna kuning asli(kunyit E-100) atau tiruan(sunset yellow E-110) tu haram la.
      kalau mak lu masak gulai campur kunyit(e-100) haram la ye?
      kari kedai mamak?

      ReplyDelete
      Replies
      1. ko nk dgr, ko dgr. ko nk jadi bangang, tu ko punya psl.. dia cuma bagitau ada unsur babi. jgn la ko jadi babi menyalak.

        Delete
      2. Aku masih buat research lagiMarch 11, 2013 at 2:12 AM

        Ini la manusia. Orang lain dah bagitau pasal buat research dulu, ko pergi maki dia. Ada ko cari hal ni betul ke tak? Ke ko sendiri nak jadi lembu yang terima segala2nya yg disuap?

        Kod E110 yang tertulis pada jajan ROTA merupakan kod bagi jenis pewarna makanan.
        E110 : Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S - daripada sumber kimia
        Halal if used as 100% dry color. Mushbooh if used as liquid color, the solvent has to be Halal.

        Sunset Yellow FCF ini diperbuat daripada aromatic hydrocarbons (petroleum).
        Sememangnya, bahan ini HALAL. Tetapi, ianya SANGAT TIDAK ELOK UNTUK KESIHATAN kita. Norway telah mengharamkan penggunaan bahan ini dalam pengeluaran produk makanan mereka kerana E110 boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan seperti urticaria (gatal-gatal), urticaria (hidung beringus), hidung tersumbat, alergi, hiperaktif, tumor ginjal, kerosakan kromosom, mual dan muntah-muntah, gangguan pencernaan dan tidak selera makan.

        Sebab tu rota warnanya kuning2, even lepas ko dah makan, nak menjilat jari, ada kuning2 juga kat jari.

        Buat research dulu la baik admin takpun commenter.

        Dulu aku duduk di NZ dah lali dah bab2 kod2 makanan ni. Aku nak makan sampai bawa list kod bahan tak halal. Meh aku kongsi. Taknak bagi buta hati.

        E120 Cochineal : pewarna merah yang dihasilkan daripada serangga betina. (Haram according to Hanafi Fiqqah)
        E441 Gelatine : berasal dari tulang atau kulit lembu/babi
        E542 Edible Bone Phosphate : ekstrak dari tulang haiwan
        E904 Shellac : resin daripada serangga.
        Beberapa bahan tambahan berkod E47, mungkin daripada haiwan atau tumbuhan.

        Berhati-hati dengan kod-kod berikut :

        Glycerol / Glycerin / Glycerine (E422) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.
        Emulsifiers (E470 to E483) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.
        Edible Bone Phosphate (E542) - haram jika diperolehi daripada daging babi atau sumber-sumber tidak halal.

        Ada faham tak? Ka masih nak mengutuk orang lagi? Ko yang jadi anjing yang menyalak sekarang ni.

        Delete
      3. Booo admin. sila buat research dulu lain kali. Hidup anon!

        Delete
      4. terima kasih anon kerana bagi penjelasan. ada babi ker, ada unsur ketahian ker. benda tu tak elok makan.

        satu info yg bagus. jap aku update.

        Delete
    6. boooo...tiru ayat blogserius..syaria complaint kunun..puiiii..taik!!!xde idea lain ke.

      ReplyDelete
    7. so pengajaran kepada semua yg tak sempat belajar ict/ictl kat sekolah menengah atau yg suka ponteng kelas atau ponteng terus atau tidur dlm kelas atau kaki sembang dlm kelas atau yang x amik pot sebab x masuk exam, atau yg malang sebab cikgu skip tajuk jenayah siber, ketahuilah bahawasanya menyebarkan berita fitnah/slander adalah merupakan satu kesalahan siber. tindakan blogger ni dan sesape yg menyebarkan cerita mcm ni dan yg baca n tau the truth, tapi wat dono je(komen pun x), boleh disifatkan as 'reckless disregard'.
      -belajar untuk hidup, bukan belajar untuk exam.

      ReplyDelete
      Replies
      1. belajarlah utk $$$. -aku org umno

        Delete
      2. yess betul tu belajar utk $$$. ade $$$ senang idup. tapi kalau belajar tinggi2 dapat gaji tinggi2, pastu time keje x wat betul2 mcm ape yg dibelajar, mcm taik la perangai.
        - gua tgh stress dgn loyer rumah gua... S&P settle lagi dah mntak duit itu ni... loyer firm mcm taik... loyer patut ikut law... tapi loyer pulak buat keje lagi teruk dari gua yg xde sijil law...
        - buat keje cara haram, dapat gaji halal x?
        - kalau haram gak, baik makan babi.

        Delete
      3. aku setuju dgn ko anon 12 mac. yg dtgkn masalah adalah mereka yg bijak pandai. bila terlalu cerdik, mula sebarkan tipu muslihat!

        Delete
      4. tu la pasal... kalau nak makan bende haram, xpayah makan babi @ kod e bagai... makan nasik kosong pun boleh jadi haram... makan nasik curi, beli nasik pakai duit haram (curi, rasuah, 4D, faedah bank konvensenel, claim duit minyak lebih, tuang kerja?...) dan lain-lain....
        alamak... banyak gak makan bende haram ni....

        Delete
      5. ustaz dgn dr ni xhabis lg ker.

        Delete
    8. sekarang da tak makan. tp dulu pernah makan. -_-

      ReplyDelete