• Politik Terkini

    Tuesday, April 2, 2013

    BAN Politik ~ Penghapusan PTPTN vs Penjelasan Rafizi

    Jika sebelum ni, rafizi menerangkan tentang cara menurunkan harga kereta secara berperingkat dan kenyataan tersebut disangkal oleh blogger BN dengan menyatakan kesalahan harga kereta. Kesalahan pengiraan cukai. Tapi gambaran yang diberikan tidak berapa jelas. Video kabur, penjelasan kabur, itu adalah perkara biasa yang dilakukan oleh umnu.

    Pendapat aku, memang PTPTN boleh dihapuskan dan pembelajaran percuma boleh diberikan. Dari sudut ekonomi malaysia, malaysia mampu membekalkan pembelajaran percuma dan secara tidak langsung akan mengurangkan hutang rakyat di masa akan datang. Aku bagi tau details pun, pusing balik sama je dengan penjelasan rafizi. Kalau nak bagi dari perkara micro ekonomi, tak ramai yang faham dan perlu tulis panjang. penat aku.

    Perbezaan cara PR dan BN mengambil hati rakyat atau pengundi adalah, BN mempromosikan video lucah dalam internet sehingga digelarkan umporno. Tetapi PR memberikan fakta yang dibidas daripada tuduhan melulu dalam media cetak umporno.

    Jika umporno terus menerus dengan promosi porno, tidak mustahil mereka akan tumbang PRU13. Debat ? Mana boleh, kote takde.




    17 comments:

    1. lagi sakit bontot umporno. kah kah kah

      ReplyDelete
    2. keep it up rafizi!

      ReplyDelete
    3. takut nanti kalau beri pendidikan percuma, tak dapat banyak duit utk disonglap oleh *mereka*

      ReplyDelete
      Replies
      1. sbb tu la mereka taknak hapuskan PTPTN. duit masuk poket dah kurang.

        Delete
    4. terdpt beberapa ayat konfius sikit. tapi takpe, aku mmg nk tukar kerajaan. bosan dgn telatah umno. aku bosan dgn berita fitnah tentang lucah!

      ReplyDelete
    5. nak pendidikan free, blajar rajin2 kasi dpt first class honest la, baru tak perlu bayar balik...kalo kasi free dari awal, bebudak tu joli jer nnt, belajar main2 je...benda dah free, buat apa nak susah2 pulun study? ingat dorang semua tu berwawasan tinggi sgt ke? tak percaya? tengok la nnt lepas benda ni bebetul terlaksana...brapa % bebudak yg lulus dgn cemerlang, dan brapa % bebudak yg drop-out uni/kolej...

      ReplyDelete
      Replies
      1. tengok la. benda tak buat pun lagi. tapi dh judge macam2. finland negara yang bagi pendidikan percuma. ada masalah?

        Delete
      2. bebudak uitm ramai drop out...sbb ape ea? adakah sbb yuran paling rendah di alam semesta? kalo dorang dpt yuran free nnt, lagi ramai la bakal drop out rasenye...

        ntah la labuuu...

        Delete
      3. dak2 tur sje je men'dismissed'kan diri sendiri...tak sedar diuntung n tak kesiankan mak bapak...standet la asik syok sendiri tak abis2 kaum bumiputera ni, dgn peniaga kedai barang runcit dlm campus pun nak cari hal sampai org tu tutup kedai pindah keluar, dgn pakgad pun nak carut2 smpai buat lagu rap kat youtube, pastu sendiri lemau tp bila fail salahkan lecturer je kejenye, dlm exam pulak meniru cam haram...pehtu dah penat me'repeat' semester sampai ptptn pun dah x mau sapot, so kne dismissed la...bangang abadi, tak boleh ditegur...mcm tu nak kasi free education? puiii...

        Delete
      4. anon april 2, 2:20am

        tu finland, bukan malaysia...jgn samakan negara lain dgn malaysia, mentality dorang bukan mcm meleis...

        u tak suka sini sila keluar gi menetap di finland

        dan no i bukan sharipah listen...har har har

        Delete
      5. anon April 2, 2013 at 7:04 AM :

        ko ni spesis sharifah listen. pemikiran ortodok. finland tu negara yang sumber alam tak byk mcm malaysia. tapi mereka menekankan pelajaran. supaya rakyat mereka cerdik. tak bengap mcm ko. asyik kena tipu dgn macai umpornno.

        tak bagi pendidikn percuma, kemana duit tu pergi. masuk poket umporno. umporno takut duit dah tak masuk poket.

        55tahun memerintah, baru sekarang boleh bagi BR1M. sebelum ni, keuntungan kerajaan kemana?

        Yang bodoh akan terus bodoh. Sebab sekarang ramai yang cerdik. Maka mereka keluar mempertahankan hak sebenar rakyat.

        Macai umporno, selamanya bodoh.

        Delete
      6. oh kiranya kau sorang je yg pandai la? kalu malaysia bnyk sgt duit, napew hutang negara berbillion-bilion tak dpt nak setel? x kan sbb korupsi semata-mata? jawab macai jawab...

        macai bangang mcm kau ni cuma pikir psl 'takut duit masuk poket kroni umno' je, x de bende lain dlm palehotak spesis kau ni, faktor2 lain x mampu hotak kau nak cerna...x pe aku faham tahap pemikiran meleis kampung kelas ke-3 mcm kau ni, it's ok i forgive you...har har har

        Delete
      7. ko ni bengap ker apa. yg buat hutang tu sape? kerajaan umporno ko la. sbb apa hutang, sbb keuntungan negara enjoi sana sini. buat bisnes, bisnes rugi. melabur luar negara, untung ciput. sbb tu la berhutang. bila berhutang kena interest. ko tahu apa itu overnight policy rate?

        mana2 negara dlm dunia ni, sbb korupsi paling tinggi boleh menyebabkan hutang negara bertambah. ko tgk contoh zimbabwe. tak perlu maafkan pun, soalan ko pun, aku dah tahu ko tu buta ekonomi. sebab tu ko tanya soalan kenapa hutang negara bertambah. hutang billion tak dapat settle, sebab kroni umporno ko la bengap. har har har.

        Delete
      8. hahaha yaaa jawpn yg mcm ni la yg aku mau...bagus bagus har har har...

        Delete
    6. Hentikan la nak minta pendidikan percuma untuk pendidikan tinggi. Ia akan menanamkan sifat malas yg semakin menebal dalam diri pelajar melayu terutamanya. Kalau nak percuma usahala hingga mendapt first class degree. Dapatla percuma. Kakau dari awal percuma jawabnya tak belajarla anak anak melayu kebanyakannya. Ini dari pengalaman saya sendiri yg berusaha mengubah pinjaman ke bentuk biasisiwa tanpa mengharapkan segalanya percuma. Hidup ini perlu ada cabaran barula kita berusaha mencapai yg terbaik.

      ReplyDelete
      Replies
      1. apa yg ko tahu tentang debt? apa yg ko tahu student debt. ko tahu byk negara bakal menghadapi krisis ekonomi masa akan datang kerana student debt?

        Delete
    7. aku suka komen dari dikwan85..
      maksud yg sgt mendalam..KEBANGKITAN UMAT ISLAM!!

      ReplyDelete