• Politik Terkini

    Tuesday, June 11, 2013

    BAN Politik - Canada Mengetatkan Polisi Pendatang Asing, Malaysia Pula?

    Canada adalah sebuah negara yang menggunakan policy terbuka untuk immigrasi. Dan perkara tersebut diketahui umum. Disebabkan migrasi pendatang terlalu tinggi, pelbagai permasalahan timbul dan ia telah menekan kerajaan untuk menggubal policy immigrants.

    Now, kerajaan canada telah menutup terus sebarang proses kemasukan pendatang asing. Mereka telah mengubal policy perundangan untuk memastikan tiada lagi migrasi berlaku.

    So, itu kat canada. Kat malaysia sampai berperang di sulu. Adakah masih mudah untuk pendatang asing berkampung disini hingga menyebabkan rakyat tempatan terpaksa berjiran dengan jiran yang tidak memahami bahasa malaysia secara loghat negeri. Is it call perjuangan membela melayu selama 50tahun oleh UMNO? Anda nampak, buta, pekak atau bodoh dungu. Jawapan di minda ko masing-masing.


    7 comments:

    1. canada telah mengambil tindakan bijak. adakah mereka semua ni akan berpindah randah ke malaysia. sebagai destinasi pilihan.

      ReplyDelete
    2. Tak pa eh.. Malaysia kan ada. Sulu banyak tempat kosong. nak jadi tentera pun boleh.

      ReplyDelete
    3. M'sia tak brapa buleh nak jual mahal sgt lg kot, one of the reasons is - tak brapa ramai local men yg sanggup nak jadi buruh kasar@construction workers, dan buat kerja2 lain yg menggunakan kudrat tinggi + bayaran ciput, lebih2 lg yg ada kelulusan.. ianya lebih kpd we depend on these pendatang juga, instead of them totally depending on us, kira both still depend on each other la... sad and risky, but that's the current scenario... ramai juga our locals yg prefer to stay and work overseas, menetap terus di sana dan tak nak balik m'sia lagi dah pun ada, either due to lack of sense of patriotism or simply they're going for the $$, maka berlaku drainage of expertise and workforce di situ..

      p/s: just my 2 cents la admin yek ^^

      ReplyDelete
      Replies
      1. betul apa yg ko ckp. tapi, sepatutnya kerajaan daripada dulu lagi tidak meletakkan sesuatu company, kilang besar pada satu tempat. untuk mengelak daripada tenaga buruh terpaksa diimport. sebab rakyat tempatan tak cukup. cuba dia letak disemua negeri dalam malaysia. tapi apa yang berlaku rakyat pantai timur terpaksa berhijrah untuk mencari pekerjaan. is it we call rakyat tempatan tidak mampu bekerja. kita ada pelajar CIDB dan pelbagai institusi lain yang lebih fokus kepada pembinaan. Why not amik mereka bekerja sambil belajar. Benda ni mampu dibuat kalau kerajaan mahu. Tapi kalau atasan asyik fikir nak masuk poket sendiri. mmg hancur.

        Delete
      2. kerajaan palancow patut buatkan polici kerja stat dr bawh tanpa mengira background supaya mengenal tugasan setiap org len klu stat2 dr atas terus apa dia tau,

        Delete
      3. NAK KE MENTERI UMPORNO NI START DARI BAWAH. GAJI CIPUT. BARU DIAORANG RASA. TAK PUN PATUT MENTERI DUDUK JE RUMAH FLAT. KALAU RAKYAT BUKAN MAIN RUMAH KOS RENDAH RUMAH FLAT. TRY LA DUDUK RUMAH KOS RENDAH. KATA KERAJAAN NAK JIMAT KOS. PUUIII!!! SEMBANG KENCANG, DUIT MASUK POKET. DIAM MEMBISU.

        Delete