• Politik Terkini

    Monday, July 15, 2013

    BAN Potosop - MEMES Photoshop Yang Sangat Win

    Nowadays, gambar yang diubah suai melalui photoshop memang banyak sekali. Tambah lagi iklan ubat kuat, iklan kecantikan muka tahap cipan, iklan kulit licin selicin punggung ayam dan pelbagai lagi iklan yang totally photosop untuk menarik perhatian umum.

    Potosop yang sangat win pilihan aku. 


    12 comments:

    1. duckface paling legit. geli ak tengok

      ReplyDelete
    2. “Bagaimana nak kurangkan peluh? Malu sebab mata orang akan tertumpu pada bahagian berpeluh terutamanya kalau ketiak sudah lencun dulu. Lebih takut kebanyakan mereka yang berfikiran kononnya kita tidak bersih,” kata seorang gadis yang bertahun-tahun bertanyakan soalan sama.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Gunalah rexona. Hakktuihh. Itupun tak bleh nak pikiaq.

        Delete
      2. keh3...mcm tengok iklan black n white....

        Delete
    3. Carlos, kecewalah blog mandi mayat tak memaparkan cara2 nak mandi mayat dengan sempurna. Apa nih??? Lain jer posting kat blog tuh. Baik search kat gugel. Kat gugel melambak hak carlos post kat blog mandi mayat tuh. Bukan ke kau copy paste dr blog lain???

      ReplyDelete
      Replies
      1. Cara Mandi
        Sebelum Mandi
        Dibersihkan najis mayat (meruang) dan membersihkan segala kekotoran atau getah, cat, plaster dan sebagainya yang terlekat pada badan atau kuku mayat. Hendaklah mengosongkan perut terlebih dahulu - kalau ada benda-benda kotor yang boleh keluar, supaya tidak lagi keluar sesudah ia dimandi dan dikafankan.

        Caranya: Dudukkan mayat (di atas papan mandi) dalam keadaan condong sedikit ke belakang, dan menahan belakangnya dengan lutut kanan sambil memegang belikatnya dengan tangan kanan (dengan meletak ibu jari di tengah-tengah tengkuknya supaya kepalanya tegak), dan urut perutnya perlahan-lahan dengan tangan kiri.

        Siram air banyak-banyak untuk membersihkan benda-benda yang keluar.

        Setelah dikosongkan perut dan dbersihkan benda yang keluar, hendaklah ditelentangkan semula mayat itu di atas papan mandi dan dicebokkan oleh orang yang memandikannya dengan membersihkan kemaluan dan celah-celahnya (menggunakan sarung tangan).

        Dengan sarung tangan bersih, tukang mandi hendaklah membersihkan gigi mayat, lubang hidunganya, lubang telinga dan celah-celah kukunya. Kemudian diwudhu'kan dengan sempurna (meliputi yang fardhu dan sunat). Setelah itu baru dimandikan - dari bahagian kepala hingga ke hujung kaki - meliputi seluruh tubuhnya.
        Cara Mandi
        Basuh seluruh kepala, muka dan lehernya 3 kali.

        Basuh sebelah kanan (lambung kanan) meliputi bahu, ketiak, tangan kanan, dada, rusuk, perut, kemaluan, celah-celah kelangkang dan paha kanan hingga ke hujung kaki kanan 3 kali.

        Basuh sebelah kiri (lambung kiri) meliputi bahu, ketiak, tangan kiri, dada, rusuk, perut, kemaluan, celah-celah kelangkang dan paha kiri hingga ke hujung kaki kiri 3 kali.

        Kemudian diiringkan rusuk kanan ke atas dan basuh lambung kanannya bahagian belakang meliputi bahu, belakang badan, rusuk, punggung, peha kanan dan terus ke hujung kaki kanannya 3 kali.

        Kemudian diiringkan rusuk kiri ke atas dan basuh lambung kirinya bahagian belakang meliputi bahu, belakang badan, rusuk, punggung, peha kiri dan terus ke hujung kaki kirinya 3 kali.

        Cara mandi ini pertama dibuat dengan menggunakan air sabun.

        Kemudian dimandikan dengan air bersih, dilakukan seperti cara mandi dengan sabun, tujuannya untuk membersihkan segala air sabun tadi.

        Setelah bersih, diwudhu'kan dengan niat,
        " Sahaja aku wudhukan mayat ini kerana Allah"
        Lafaz niat bagi lelaki:
        "Nawaitul wudhu 'an hazal maiti lillahi ta'ala"
        Lafaz niat bagi perempuan:
        "Nawaitul wudhu' 'an hazihil maitati lillahi ta'ala"

        Kemudian mandi dengan air bercampur kapur barus. Caranya air bersih dicampur sedikit air kapur barus yang sekira-kiranya tidak mengubah hukum air mutlak, kemudian dijirus sunat diniatkan:
        " Sahaja aku mandi mayat ini kerana Allah Taala"
        Lafaz niat bagi lelaki:
        "Nawaitul ghusl 'an hazal maiti lillahi ta'ala"
        Lafaz niat bagi perempuan:
        "Nawaitul ghusl 'an hazihil maitati lillahi ta'ala"

        Proses mandi ini sama juga seperti mandi dengan air sabun dan air bersih yang lalu. Kemudian ulang 2 kali dengan menambah kapur barus lebih tua sedikit supaya baunya lebih keras.
        Semasa menjirus, sunat membaca:
        "Ghufranak rabbana rahman wailakal masir"

        Jadi hasilnya jumlah mandi mayat kesemuanya lima kali iaitu :
        . Satu kali mandi dengan air sabun.
        . Satu kali mandi dengan air bersih.
        . Tiga kali mandi dengan air kapur barus.

        Perlu diingat perbuatan membasuh mayat dengan air bercampur sabun (atau serbuk daun bidara) kemudian membilasnya, tidak dikira. Itu hanya seperti membersihkan badannya.

        Yang diambil kira ialah mandi yang akhir, iaitu memandikan mayat dengan air yang dicampurkan sedikit kapur barus.

        Delete
      2. mandi mayat tu blog aku copy paste information je. utk bacaan aku sendiri n sharing. tu byk pasal kesihatan. hehe

        Delete
      3. ooo....masa pikiaq nama apa nk bubuh wt nama blog tu mesti main hentam...
        hahhaa....spe nk bljr tentang cara mandi mayat terjebak ler ke situ....kuikui

        Delete
      4. entah, google cara mandi mayat. masuk blog carlos. cara jaga kesihatan. terbuntut idea kejap. xjadi nk mati.

        Delete
    4. mata byk tu sangat disturbing kot!

      ReplyDelete
    5. mana post politik. wa mau baca politik!

      ReplyDelete
      Replies
      1. apa politik2...?????
        24 jam mahu politik, susah ler bhaiii!!

        Delete