• Politik Terkini

    Sunday, July 14, 2013

    BAN Sejuk Mata - Giethoorn, Kampung Netherland Yang Comel Tanpa Jalan Raya

    Bagi sesiapa yang bermimpi kehidupan yang indah seperti berada era peter pan, mungkin mahu berpindah ke Giethoorn, Belanda (Netherland). Ia adalah sebuah kampung yang sangat indah dan  tidak mempunyai jalan raya. Satu-satunya akses adalah menggunakan jalan air atau berjalan kaki di atas jambatan gerbang kayu.
    Ia terletak di wilayah Overijssel, terdapat 4 batu terusan dan farmhouses dengan bumbung rumbia sejak abad ke-18.

    Giethoorn dikenali sebagai Venice dari Belanda. Ia tidak hairanlah Giethoorn adalah satu tarikan pelancongan yang popular dan telah diberikan nama samaran Venice Netherlands. Berbasikal dan pelayaran  adalah sebahagian daripada acara untuk mencari daya tarikan desa itu.

    Kampung ini diasaskan oleh sekumpulan pelarian dari rantau Mediterranean sekitar AD 1230. Ia menjadi terkenal pada tahun 1958.


    8 comments:

    1. sepatutnya kt malaysia perlu ada perkampungan mcm ni. dengan tema perkampungan melayu.

      ReplyDelete
      Replies
      1. malaysia ada pelbagai kaum. kampung kaum mana satu nk buat. patut tu semua inisiatif kerajaan negeri.

        Delete
    2. org netherlands mmg kreatif. tapi kt sana juga ada parti anti islam.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Bhai/DeeDee Anonymous..

        Orang Kafir @ Kuffar mencontohi sunnah Rasulullah dan arahan Allat Taala... iaitu kebersihan... tapi Orang Islam.... hampeh....

        Delete
    3. Bhai Carlos...

      Bersihnya sungai... Kalu kat Malaysia... bukan stakat pampers... malah orang pon ader terapung mampus dalam sungai tue... Hahaha

      ReplyDelete
    4. Tengok pd foto-foto tu rasa macam gambar 'ilustrasi' arkitek je-tanpa penghuni, bersih & perfect sangat.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Saya dah pernah sampai di Netherland - memang itulah gambaran - sangat indah dan bersih. Saya kira kalau di Malaysia kampung yang cantik dan bersih ada di Melaka - Masjid Tanah agaknya. Mungkin tuan blog boleh upload gambar kampung di Malaysia pulak.

        Delete