• Politik Terkini

    Wednesday, October 30, 2013

    BAN Pengguna - Rungutan Kad Perakuan Nikah "Tak Guna"

    Kad nikah a.k.a kad yang menjamin ko dah kawin. Terguna pakai dalam malaysia untuk mengelak tangkapan khalwat or bagai. Mengesahkan ko tu suami/bini orang. Setahu aku, dulu2 pakai surat je, now dah canggih mesti pakai kad. Tapi kenapa dia tak link je function dgn mykad. Kata mykad hebat, apesal takleh link dah kawin dgn minah minah bt mamat. Senang skit, Jakim dtg serbu bawa alat check mykad.

    Ada sorang lagi yang merungut untuk daftar anak kena pakai sijil nikah. Kad nikah tu takleh pakai. Tak menunjukkan kesahihan. Heran heran.


    Info Asal : LoveShak

    15 comments:

    1. kan dh bgtau. utk bukak pintu je

      ReplyDelete
    2. Pentadbiran malaysia dah failed! tapi rakyat masih pilih. Pelik aku

      ReplyDelete
      Replies
      1. hidup melayu!
        umno hilang melayu hilang
        hidup melayu!
        umno hilang islam hilang
        *dlm kple hotak

        Delete
    3. aku sampai sudah tak buat pun kad tu..2 tahn lebih dah kawen.
      kena bayar,tp xde fungsi pape..cet

      ReplyDelete
    4. malaysia pengeluar kad2 palsu...macam2 kad ada...tu yg dia org x caya ..

      ReplyDelete
    5. aku ni sampai kesudah tak buat2 lagi kad nikah..coz tak penting pon..wat semak wallet aku je..haha

      ReplyDelete
    6. apa yg sy faham, kad kawen + surat beranak diperlukan utk mengetahui status anak. yelah skrg ni kn ramai 'anak luar nikah'...

      ReplyDelete
      Replies
      1. yg menjadi masalah dia nk skali sijil nikah. dhtu ape guna daftar dgn pejabat agama. zaman dh maju. takkn xde sistem yg boleh synchronize semua tu. baik tak payah buat sistem and kad kawin.

        BN program always fake!

        Delete
      2. yela..nt senang la nk reject ank dara or teruna org, awal2 dah tahu status ank luar nikah kn?? kesian, sbb tu la masa adk aku bunting mse trlnjur dulu, aku suggest kt dia kasi org bela, yelaa sbb laki yg buat tu bkn nk kawin dgn dia pon, terlanjur!!!
        last2 korang nk tahu x, kami tlg uruskan penyerahan bayi itu pd seseorang yg lgsung dia xkenal, malah tinggal dimana sekalipun! inilah bhgian yg pling sedih tau! kami terpaksa!! itu saja pilihan yg ada, sbb org skrg suka cari status dulu sblum nk bg ank dekat! it's not fair!! kami tiada pilihan lain demi mengelakkan ank tersebut membesar dgn persekitaran yg sgt rasa 'krang senang' dgn dia nt. Bayangknlah, bila ckgu tnya nama dlm kls, mst bnyk lg persoalan yg PASTI akn mmbuat dia tertekan..kami xmahu itu!! bukan kami suka2!! org luar semua sibuk berpolitik sana politik sini, jgn menghina! kamu xtahu apa yg mereka semua rasakan!! semua benda nk politik! semua benda nk dipolitikkn! psl kahwin tu xpela buat kt i.c. pon da boleh la..tp pasal 'anak luar nikah' tu jgn main2!! kamu sedang singgung mereka2 yg kamu tdk kenal! jgn jadi tukang hangguk je tapi xberfikir! sbb tu berbudi bahasa kamu begini!

        Delete
      3. woi mangkok!, org berckp soal kad kawin. bukan anak luar nikah. ko suruh kak jat bergabung dgn kak mah la woi. buat kad anak luar nikah!

        Delete
      4. pui!! baghaalll baca lain tp paham lain!
        apa sudah jadi!??? pala pitok eh!???

        Delete
    7. kad tu, utk mengesahkan korang suami isteri, bila mana jabatan agama Islam serbu, tatkala korang duduk berduaan di satu tempat yang boleh mendatangkan syak!
      Itu je, (ada faham)

      ReplyDelete