• Politik Terkini

    Thursday, November 21, 2013

    BAN Komoditi - Silver, Pergerakan Silver Dan Boleh Untung Ka

    Cekidaut wuuu.. Buat duit untung sana sini. Tapi sejak dua menjak, gold bearish, silver pun bearish. Forex lain cerita, aku taknak cerita kat bankami. Banyak songeh forex ni. Ada untung, ada muflis terus a.k.a margin call. Nanti aku rasa stabil dgn cara trading aku, aku share kat sini.

    Kalau tanya pasal gold/emas, mesti ramai yang akan beli barangan kemas untuk persediaan dimasa akan datang. Kot2 nak pakai duit, so senang nak gadai. Now, bank kapitalis telah mengambil pendekatan anjakan kapitalisme dgn memberi ruang kepada pembeli untuk berurus niaga emas or silver mengikut harga semasa. So, tak payah simpan silver, jual beli nilaiannya. Ada bank yang menyediakan fizikal withdraw and ada yang tak. So, nak taknak. ko kena tanya la bank tu. kalau bleh buat fizikal withdraw, bolehlah buat urusan jual beli.

    Chart kat bawah ni aku cerita skit pandangan tentang silver.


    Silver komoditi telah merudum sejak bulan lepas lagi. Lepas je US announce economy tapper, lagi kuat merudum. Maybe ramai trader berpindah kepada stock market untuk menantikan keuntungan daripada economy tapper ni.

    Bearish trend masih lagi berterusan dgn harga buka harini dalam 19.86usd/auns silver. Candle semalam menunjukkan bearish trend still continue dgn RSI masih lagi dalam bearish trend. FOMC meeting malam ni aku rasa akan memberi impak kepada gold and silver.

    Conclusion, aku amik pendekatan beli silver pada harga bawah 20usd ni. Kalau kat malaysia, harga maybank harini dalam 2.10/gram.

    3 comments:

    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      ReplyDelete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      ReplyDelete