• Politik Terkini

    Tuesday, December 10, 2013

    BAN Clash - Mai Tengok Negeri Mana Paling Ramai Suka Kahwin. Yummy!!

    Kahwin cerai, kahwin cerai. itulah lumrah hidup. Tapi nak taknak kena tempuh. Kena rasai sekali seumur hidup. Nantikan ko rugi kegersangan hidup. Merasai tanggungjawab sebenar sebagai seorang bapa or ibu. Baru ko merasa betapa susah ibubapak ko dulu nak membela ko dari kecik sampai jadi manusia.

    Sejumlah 1.22 juta perkahwinan pasangan Islam didaftarkan sepanjang tempoh 2008 hingga 2012, Dewan Negara diberitahu hari ini.

    Lima negeri tertinggi adalah 

    • Kedah (115,288) 
    • Kelantan (108,675)
    • Selangor (108,104)
    • Johor (106,503) 
    • Perak (80,880).

    Daftar Kahwin pulak :

    • 71,642 perkahwinan didaftarkan di Sabah
    • Pahang (69,647)
    • Terengganu (66,427)
    • Sarawak (39,568)
    • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (34,744)
    • Negeri Sembilan (33,717)
    • Pulau Pinang (29,196)
    • Melaka (27,095)
    • Perlis (13,408)
    • Labuan (3,142)
    • Putrajaya (453).
    Sebanyak 210,326 penceraian didaftarkan bagi tempoh yang sama dengan :

    • Selangor mencatatkan jumlah tertinggi (28,570)
    • Johor (17,075)
    • Kedah (16,315)
    • Kelantan (15,489)
    • Pahang (12,552).
    • Perak 12,309 (pasangan) 
    • Terengganu (10,918)
    • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (10,690)
    • Sabah (8,758)
    • Sarawak (7,566)
    • Negeri Sembilan (7,279)
    • Pulau Pinang (6,968)
    • Melaka (6,043)
    • Perlis (2,864)
    • Labuan (639)
    • Putrajaya (164).

    Bagi perkahwinan orang bukan beragama Islam, sebanyak 329,209 (pasangan) didaftarkan bagi tempoh yang sama iaitu 65,492 didaftarkan pada 2008, 67,493 (2009), 61,430 (2010), 69,445 (2011) dan 65,349 (2012).

    Kes penceraian yang dimuktamadkan oleh mahkamah, sebanyak 42,507 (pasangan) didaftarkan bagi tempoh yang sama iaitu 6,704 (2008), 8,940 (2009), 10,003 (2010), 8,831 (2011) dan 8,029 (2012).

    Pendaftaran perkahwinan dan penceraian bukan Islam dan mengikut kaum adalah di bawah bidang kuasa dan tanggungjawab Jabatan Pendaftaran Negara, Kementerian Dalam Negeri.

    Info Asal : Kosmo

    11 comments:

    1. minyak lintah banyak kat negeri kedah. sebab tu kedah catat perkahwinan tertinggi. hahahahahaa

      ReplyDelete
    2. Kawin memang seronok tapi mengekalkan perkahwinan utk mampu bertahan - itu cabaran.

      ReplyDelete
      Replies
      1. betul tu. paling seronok time bergambar. tapi lepas jer habis duit ribu ribu. tup tap pikir balik mane nak cekau modal yg dh dikeluarkan. yg kaya okey la. yg tak kaya. yg berhutang bank. fuhhhh... dgn kenaikan harga barang bagai.. tu jadi pergaduhan tu. jiwa stress, balik rumah stress... gaduh gaduh gaduh...

        Delete
      2. masa anak2 adam ni kawin, setan menangis, lepas tu bila anak2 adam ni bercerai, setan happy balik, paling setan happy ialah bila dah kawin pun masih merogol & berzina dgn pompuan lain, melayu oh melayu.............

        Delete
      3. Apesal babitkn melayu je.ape bangsa lain xde bercerai ke.

        Delete
    3. tingat ckp lec. dulu...malaysia adalah negara kedua tertinggi yg mencatat kn penceraian setiap thn...

      ReplyDelete
    4. kawin-cerai best apa! kalau kawin lain-lain orang, kita dapat rasa macam-macam barang, tapi kalau kawin orang yang sama sampai mati, ibarat ko beli motor Ex5 pakai sampai jahanam. menyesal tak sudah seumur hidup pakai 1 jenis je.

      ReplyDelete
      Replies
      1. kesian aku pada org yg pikir kawin ni utk memantat ajer, patutnya kena diwajibkan mengambil ujian bertulis & lisan psl pengurusan rumah tangga, ujian tu biar susah2 skit, level STPM, selagi tak lulus tak boleh kawin.........

        Delete
      2. setakat level stpm, senang je anon, patut bagi level master @ ijazah sarjana muda, baru betul.
        Ini umur 15 tahun dah kahwin, nanti 20 thn, nak kahwin kali kedua, umur 25 thn nak kali ketiga dan umur 30 nk kawin kali keempat. Memang ingat meman**T je, benda sedap beb!

        Delete
      3. Kalau kawin tahu nk memantat je.. mmg xkn bahagia. Pkhwinan ni bkn setakat nk puaskn nafsu. Tapu tngjwb. Mmg la memantat ty sedap.tp tngjwb yg dipikul tu pn mesti sedap

        Delete
    5. kelantan akan jd no 1 nanti..kami nk jd pendokong sunnah no 1 malaya..insyaAllah..

      ReplyDelete