• Politik Terkini

    Sunday, January 26, 2014

    BAN #Gold - Update : Pergerakan Emas Bulan 2 Dan Seterusnya

    Emas emas emas.. Sebelum ni aku ada posting yang gold akan terus menurun pada tahap 1100 lebih macam tu.. Then tak sempat sampai tahap tu pun.. Ada yang jangka harga emas akan terus menurun.. Maybe ada good signal sebab ceo FED akan bertukar pada awal februari ni.. Janet Yallen akan mengambil alih tempat ben barnanke bermula februari ni.. Dan aku jangkakan akan ramai pelabur memilih buy usd.. So, firasat aku usd akan mengukuh... Tu just pandangan fundamental, kena tengok jugak data release dari negara lain.. Tambah lagi china and australia.. Memainkan peranan penting dalam pergerakan gold..

    So now, meh tengok nakedchart dari aku.. Betul tak tak tau la..

    Click to Enlarge
    Kalau ikutkan lukisan darjah 1 aku ni.. Gold bearish belum lagi cecah 61.8% fibo bearish.. And gold movement pun belum lagi cross bearish line untuk change to bullish side.. Tapi RSI menunjukkan satu signal bagus untuk bullish momentum.. Kalau dalam 2 minggu ni gold bullish, aku jangkakan gold akan tukar position daripada bearish to bullish sampai akhir tahun.. Tapi kalau si janet ceo baru FED ada buat something pada new monetary policy, maybe bearish akan continue to 1000/usd..

    7 comments:

    1. kalau beli sekarang maknanya kemungkinan boleh untung la ni... biasa ko letak target.. berapa target buy kali ni carlos?

      ReplyDelete
    2. Bhai Carlos...

      Satu mender lu sudah missed..... XAU/USD nih memang takder ikut movement USD la bhai..... walaupon XAU dipairkan dengan USD.... sebab...... dari dulu lagi harga emas ditentukan oleh berapa banyak pengeluaran berbanding permintaan....

      Standard dunia dari dulu lagi aderlah 62 Troy Tonne ... tapi... sejak dua tahun nih... Australia punya lombong emas dah keluarkan emas lebih dari had sepatutnya ... sebab tue la kat dalam pasaran dunia la nih ader 65.2 Troy Tonne .... so... lebihan pengeluaran berbanding permintaan...

      Satu mender lagi.... Kartel gold telah menasihatkan Australia supaya mengawal pengeluaran.... dan dijangkakan emas yang beredar dalam pasaran akan kembali kepada 62 Troy Tonne pada setiap masa.... maka trend akan jadi bullish..... Hahahaha

      Cuma spesific date sajer takder..... hahahaha

      ReplyDelete
      Replies
      1. totally mmg dia xikut trend usd.. cuma apa aku nampak dari setiap impak usd akan memberi impak pada gold.. sebab usd majority trading market then tidak disandarkan lagi pada gold.. shortterm period sometimes gave an impact pada gold..

        Delete
      2. Bhai Carlos...

        Yeah betul... sebab tue la kekadang tue market bergerak ikut cara haramjadah... USD tak kuat tapi harga Gold jatuh giler ... hahaha

        Delete
      3. yg tu biasanya sbb aud or china.. gold menguat kdg sbb euro tetap berkeras dgn us.. ni naik ceo baru.. pompuan pulak tu.. tak tau apa perancangan... dgr kata fomc ni taper 10 billion... reserves gold terbesar dunia US.. naik turun indeks dollar beri kesan pada gold.. haha

        Delete
    3. So pendek citer bila leh jual mas..

      ReplyDelete