• Politik Terkini

    Thursday, June 25, 2015

    Polis Obesiti, Tentera Obesiti, Rakyat Biasa?

    Firstly, ko tengok perut ko pada bulan puasa ni. Buncit ke, kurus. Then baru tengok perut boyot polis or tentera atau mana2 org lagi. Isu boyot ni, kalau kat negara lain dah banyak amik tindakan. Ada yang tidak benarkan ambil makanan segera, Tak silap aku owner bloomberg rasanya sekat pekerja mereka makan makanan segera. Salah tolong perbetul.

    Kadang tu, ada yang gemuk ni sebabkan keturunan. Dah lahir keluar membesar dalam keadaan gemuk. Tambah pulak mak bapak suka tengok anak gemuk, bagi makan banyak. Semua benda suh telan. Janji makan. Mekdi bagai. Turun demostrasi palestin, tahun depan ko bedal lagi.

    Aku rasa more better kementerian pertahanan menyekat semua tentera dan polis daripada mengambil makanan segera. Kenakan denda jika didapati melanggar peraturan pemakanan yang ditetapkan.
    Datuk Norliza Abdul Rahim berkata seorang doktor yang pernah berkhidmat dalam tentera pernah memberitahunya tentang masalah obesiti dalam kalangan anggota dan kematian mereka akibat sakit jantung. Masalah kegemukan dan obesiti telah menyukarkan anggota keselamatan untuk menunaikan tanggungjawab dengan cekap, cepat dan efisien termasuk untuk menangkap penjenayah, katanya ketika membahaskan Usul Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) di Dewan Negara semalam. (malaysiakini)



    6 comments:

    1. mane tak gemuk. kalau tentera sekali buat meeting. same thing dgn polis. kursus jer, makan tak berenti. kalau tak makan, nantikn lapar. kalau lapar mcm maner nak kejar penjenayah?

      ReplyDelete
      Replies
      1. This comment has been removed by a blog administrator.

        Delete
    2. manusia ni susah nak jangka. tambah lagi pemakanan. kt malaysia ni, pergi maner2, yg utama cari kedai makan yg sedap. so sbb tu jadi gemuk2

      ReplyDelete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      ReplyDelete
    4. This comment has been removed by a blog administrator.

      ReplyDelete