• Politik Terkini

    Wednesday, January 4, 2017

    Cadangan Bodoh CETDEM Untuk Kerajaan Selangor

    Hari tanpa plastik ni dibuat untuk memupuk masyarakat tidak terlalu bergantung pada plastik. Tetapi harini menjadi satu idea untuk charge pelanggan dgn mengenakan bayaran 20sen untuk plastik beg. Macam kat tesco, aku baru jer pergi dalam 2 3 hari lepas. Tesco mengenakan charge setiap plastik yang diperlukan. Kalau barangan ko beli tu banyak then memerlukan 5 plastik beg, so kena charge RM1.

    Secara tak langsung ibarat pengusaha pekedai untung menjual plastik. Kenapa tidak ditekankan kepada syarikat pengeluar terus supaya "Tiada Plastik Beg". Mana2 peruncit atau pekedai mengeluarkan statement bermula bulan depan, pada hari "Tanpa Plastik". Tiada terus plastik beg dibuat.

    Tengok statement CETDEM ni lagi gampang, apesal ko nak tuju pada kerajaan selangor jer. Tuju pada kerajaan pusat terus, biar kerajaan keluarkan satu mekanisme terbaru menggantikan penggunaan plastik dan polestrin. Polestrin tu diharamkan terus sebab banyak kesan buruk dari baik. Tapi elok jer aku nampak stok terbaru sampai tiap bulan. Tetap jual jugak. Tak pun mintak jer Jamal turun ke kedai runcit buat rampasan. Jamal kan power dari penguatkuasa.

    Amik plastik pakaikan kat kepala Gurmit Sihingit nih.


    FMT

    No comments:

    Post a Comment