• Politik Terkini

  Wednesday, April 19, 2017

  Kadar Inflasi Malaysia Cecah Paras Tertinggi Selepas 8 Tahun


  Kadar inflasi mencecah paras tertinggi dalam tempoh lapan tahun pada bulan Mac yang lalu tetapi berada di tahap lebih rendah berbanding ramalan dalam satu tinjauan Reuters.

  Ia dijangka tidak akan menjurus kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengubah pendirian mengenai dasar monetari.
  Inflasi tahunan berlegar-legar sekitar 5.1 peratus pada bulan Mac, tertinggi sejak mencecah paras 5.7 peratus pada bulan November 2008, memetik laporan Reuters.
  Pada bulan Februari, inflasi tahunan berada pada paras 4.5 peratus. Tinjauan Reuters meramal inflasi bulan Mac pada 5.3 peratus.

  Inflasi pada bulan Mac didorong kesan asas yang rendah dan harga runcit bahan api yang lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya, menurut kenyataan oleh Jabatan Statistik, yang bertanggung jawab mengukur inflasi bulanan.

  Kadar inflasi bulan Mac lebih tinggi daripada purata terdahulu sebanyak tiga peratus, tetapi ia tidak mungkin membuatkan BNM terkesan kerana harga minyak global dijangka kekal stabil tahun ini, menurut Ahli Ekonomi UOB, Julia Goh.
  "Pendapat saya adalah ia masih dipacukan oleh kos. Dengan andaian harga minyak kekal agak stabil dalam $AS50 hingga $AS55 (setong) di peringkat serantau, inflasi akan berkurangan pada separuh kedua," kata Goh.

  MK

  1 comment:

  1. Hello,
    Saya Puan Elina Johnson, daripada LOAN FIRM ELINA JOHNSON, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda kepada yang lebih baik, syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan berlesen menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan dalam tahap rendah faedah sebanyak 2%.

   Saya Puan Elina Johnson, akan membuat yang terbaik dalam takut kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa oleh saya dalam perjanjian perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak thoes juga berakhir di situ, kami mempunyai satu pasukan expatrate yang memahami undang-undang pelaburan, mereka akan dapat membantu anda, memberikan anda tips yang akan hel anda menguruskan pelaburan anda bahawa anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak bankrap pernah lagi dalam hidup anda dan tawaran yang hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

   Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

   * Pinjaman peribadi
   * Pinjaman Bercagar
   * Pinjaman tidak berpagar
   * Keputusan Pinjaman
   * Coaching Loan
   * Pinjaman ikrar Loan
   * Pembayaran pinjaman
   * Pinjaman pelajar
   * Pinjaman Commercial
   * Auto Loans
   * Resolusi Loan
   * Pinjaman Pembangunan
   * Dept pinjaman pinjaman
   * Pinjaman Perniagaan
   * Pinjaman Pendidikan
   * Pelantikan Broken

   Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk berkhidmat untuk kita lebih baik melalui e-mel:
   elinajohnson22@gmail.com


   DATA PEMOHON

   1) Nama Penuh:
   2) Negara:
   3) Alamat:
   4) Negeri:
   5) Jenis Kelamin:
   6) Status Perkahwinan
   7) Pekerjaan:
   8) Nombor telefon:
   9) Kedudukan masa ini di tempat kerja:
   10) Pendapatan bulanan:
   11) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
   12) Tempoh Pinjaman:
   13) Tujuan pinjaman:
   14) Agama:
   15) Adakah anda memohon sebelum:
   16) Tarikh lahir:
   terima kasih,
   Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

   ReplyDelete