• Politik Terkini

  Sunday, April 9, 2017

  Muktamad - PAS Tidak Akan Sertai Pakatan Harapan "Biawak Hidup"


  Berdasarkan sikap dua parti pembangkang di Dewan Rakyat pada Khamis lalu, PAS menegaskan - sekali lagi - bahawa mereka tidak akan menyertai Pakatan Harapan (HARAPAN).
  Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata insiden di parlimen itu juga membuktikan dua parti pembangkang - DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH) - umpama biawak hidup.

  "Episod RUU355 juga membuktikan perumpamaan yang digunakan presiden PAS (adalah) betul, di mana kedua-dua belah (parti) ibarat biawak hidup. Di satu (pihak) tidak berani membawa, dan satu (pihak lagi) bukan saja menentang, bahkan hak PAS untuk membentangkan RUU355 melalui saluran demokrasi yang sah pun cuba dihalang,"
  Tuan Ibrahim berkata demikian merujuk kepada usaha PAS membawa rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta 135 - atau Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 - melalui presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

  Usul itu akhirnya dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 April lalu.

  Ia kemudian isokong oleh Anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Takiyuddin Hassan. Beliau juga adalah setiausaha agung PAS.

  Bagaimanapun pembangkang lain - kecuali PAS - tidak berpuas hati kerana sidang itu ditangguhkan selepas Takyuddin selesai menyampaikan ucapan sokongannya.

  Sidang Dewan Rakyat dijangka akan disambug semula 24 Julai ini.

  Kata Tuan Ibrahim, keputusan PAS untuk tidak menyertai HARAPAN adalah tepat berikutan sikap DAP dan AMANAH yang menentang agenda Islam dibawa PAS, termasuk berkaitan rang undang-undang Akta 355 (RUU355).

  Kini kata bekas pensyarah itu, penentang PAS cuba mengalihkan perhatian dengan mengaitkan parti itu dengan pelbagai tuduhan.
  "Mereka yang kepanasan berikutan pembentangan dan penghujahan cemerlang presiden PAS dan setiausaha agung PAS di parlimen cuba mengalihkan perhatian dengan meletakkan pelbagai tuduhan pada PAS tanpa seurat bukti dan juga bermain saraf untuk melagakan pimpinan PAS,"
  Namun, kata Tuan Ibrahim lagi, "strategi lapuk" itu tidak akan berjaya kerana PAS yang ada hari ini telah menjadi lebih matang dan kukuh ekoran perpecahan pada 2015.

  "Kepada yang membuat tuduhan, laporlah kepada pihak berkuasa seperti polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) agar tindakan dapat diambil terhadap PAS sekiranya ada. PAS akan memberikan kerjasama sepenuhnya.

  "PAS akan terus mara dan memperkukuhkan parti sebagai blok ketiga,"

  MK

  3 comments:

  1. Biawak tu jenis lidah bercabang sama aje macam lebai2 ni. Esok lain pulak ucapannya. So biawak kata taknak tolong biawak hidup. Tolonglah ular sawa yang kekenyangan tu ya.

   ReplyDelete
  2. Bila labelkan orang lain biawak hidup tak apalah..Tapi Bila sendiri kena kartun beruk melenting kuat pulak..macam ni perangi nak jadi pemimpin negara??

   ReplyDelete
  3. Bila labelkan orang lain biawak hidup tak apalah..Tapi Bila sendiri kena kartun beruk melenting kuat pulak..macam ni perangi nak jadi pemimpin negara??

   ReplyDelete

  Blogger Pembangkang

  Blogger BarisanNasional

  Blogger NonPolitik