BANkami SpeakOut 1 ~ Hedonisme, Titik Mengenal Dunia Remaja

Setelah banyak duk BAN macam benda, akhirnya aku amik insiatif keluarkan posting BANkami Speakout, yang mana akan lebih menjurus kepada idealisma aku sendiri. Ia lebih menjurus kepada perkara yang aku rasa tidak berpuashati ataupun sebenarnya benda tu kita sedar, tapi kita tetap membodohkan diri dengan melakukannya.

Hedodisme, rasanya ramai yang tahu tentang ni sebab semalam pun tak silap aku dalam akhbar ada bahaskan tentang budaya hedodisme. Ia bukan sejenis budaya, tetapi menjurus kepada perasaan orang yang tidak berpegang kepada agama dan mencari kepuasan hidup yang dia sendiri buntu. So, mereka akan cuba mengeluarkan pelbagai gaya hidup untuk menarik golongan yang berpandangan seperti mereka. Benda ni dah lama dan menular berkurun lama. Bukan setakat masyarakat tetapi kerajaan sendiri cuba menerap hedodisme secara tidak sedar. Mencari kemewahan hidup dengan mengasingkan penduduk rumah flat dan rumah banglo. maka tercetuslah hedodisme disebalik perkara tersebut.

Untuk menjatuhkan islam, penerapan hedodisme adalah paling terbaik, dengan menaikkan perasaan sombong manusia, dengan meningkatkan perasaan syahwat nafsu terhadap harta, dengan menaikkan keghairahan manusia untuk mencapai keseronokan sementara. Maka, easily, ostaz akan buang kopiah, ostazah akan keluarkan fatwa khilaf.


Aku amik contoh tu yang dulu-dulu. Gaya hidup punk dengan berontasi musik punk, hippies dengan gaya music mereka, skinhead, grunch, dan bermacam lagi. Tapi harini telah muncul dengan pelbagai campuran adunan music yang lebih menjurus kepada electro disco yang semakin digemari. Secara tak langsung music disko dianggap perkara yang dapat mencari keseronokan hidup. Kehidupan gaya mewah seperti artis dan mabuk dijalanan berserta seks bebas. Semua adalah keseronokan sementara manusia yang diterapkan kepada generasi Y.

Siapa yang menerapkan budaya tersebut. Pemerintah, yes, demi mencari sekilo emas, mereka akan lakukan apa saja. Ditambah lagi untuk mendapatkan sebentuk cincin yang berharga jutaan ringgit. Bermacam cara akan dilakukan. Demi kepuasan dan keseronokan sesama hedodisme. Kemudiannya, golongan ulama jugalah akan pening kepala dengan berforum untuk menyatukan umat tetapi mereka sendiri tidak bersatu. So, how islamic phenomena nak berlaku. Yang terjadi adalah liberalisme islamic.

Pencorakan masyarakat malaysia selepas 56 tahun merdeka di bentuk oleh BN. Jabatan agama islam bersama ketua agama di seluruh malaysia aku rasa setiap tahun duk mesyuarat pasal pembangunan ummah. Tetapi penerapan lebih menjurus kepada kejatuhan moral. Yang heran lagi ajaib, mereka sibuk duk berforum memikirkan akhlak pelajar dan pelbagai.

Bila perubahan ingin dilakukan mereka katakan mereka yang terbaik. Aku ada dengar debat DR.Asri, Presiden PAS, Fathul Bari dan Riduan Tee, Riduan tee duk kata muslim dengan non-muslim harini 50% - 50%. Kenyataan itu patut dibawa kepada ketua agama setiap negeri. Apa ko buat, bagitau pemerintah, apa perlu dibuat. Pertunjukkan fesyen islam dengan kain nampak puting tetek ker cara terbaik. Bahasa dah tinggi, HEDODISME, risaunya pasal masyarakat akan datang. Tetapi yang duk canang hingga harini budaya liberalsm.
BANkami SpeakOut 1 ~ Hedonisme, Titik Mengenal Dunia Remaja BANkami SpeakOut 1 ~ Hedonisme, Titik Mengenal Dunia Remaja Reviewed by BANkami Blog on February 16, 2013 Rating: 5

9 comments:

  1. Teringat aku zaman skinhead dan punk. kadangkala mereka terjebak dgn skinhead dan punk ni, mereka yg mempunyai mslh dgn family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ni, pukida xder lagi. tapi kaki pau geng kutu taik ni la. apa beza pukida dgn geng kutu ni. sama jer. ada motif tersendiri.

      Delete
    2. pekida tu budaya hedodisme ker? jgnla jd bodoh

      Delete
    3. Melayu mmg bodoh.suka bergaduh benda yg yahudi cipta.

      Delete
  2. conclusion, BN penyebab hedodism.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape ko ingt DAP tu baik?

      Delete
  3. menakutkan jea budaya Hedodisme ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budaya tudung singkat tapi tetek tersembol dek baju ketat lagi menakutkan....

      Delete
    2. betul betul.lepas tu bila kena rogol, salahkan perogol.mcm mana perogol xstim bila nampak tetek tersembur. pastu bontot pergghhh....

      Delete

Powered by Blogger.