BAN Politik ~ Status Empangan Bakun Versi Anwar Ibrahim Tanya

Jika umno sibuk menyebarkan dakyah anwar gay, anwar tampil dengan mempersoalkan duit rakyat sarawak tentang pembayaran berkenaan empangan bakun. Mungkin macai umno boleh tolong jawab, sebab mereka amat pakar dalam jawab menjawab isu gay anwar.

Sarawak dan Sabah adalah negeri paling miskin dalam malaysia, tetapi mempunyai sumber alam yang sangat kaya. Kenapa pembangunan sarawak dan sabah lebih mundur daripada KL, JB dan Penang. Mungkinkah malaysia mahu jadikan sebagai rezab terakhir kewangan negara di saat ekonomi merudum. Itu WTF punya idea.

Jeng jeng jeng. kemanakah menghilangnya duit tabung rugi ganti rugi tersebut.Sejarah projek

Cubaan pertama
Kerja ukur tanah dimulakan pada tahun 1960-an dan kajian diteruskan pada tahun 1980-an. Kajian merangkumi pelan induk & upayabina, kajian batuan & tanah, kajian janaan hidro, rekabentuk empangan, kajian alam sekitar & socio-ekonomi dan kajian talian penghantar.
Projek ini telah mulakan pada 1986, tetapi dihentikan pada 1990 berdasarkan unjuran merosot kegunaan elektrik disebabkan kemelut ekonomi 1985 dan keputusan membangunkan dahulu industri gas asli.

Cubaan kedua
Projek ini diteruskan semula oleh YAB Mahathir Mohamad pada 1993. Pada Januari 1994, projek ini diswastakan kepada Bakun Hydroelectric Corporation, iaitu syarikat usahasama Ekran Berhad, Tenaga Nasional Berhad, Kerajaan Sarawak, Syarikat SESCO Berhad dam Malaysia Mining Corporation Berhad. Bakun Hydroelectric Corporation telah memberi kontrak elektrikal, mekanikal dan penghantaran kepada ABB. Baberapa pakar runding yang terlibat ialah Snowy Mountain Engineering Corporation, TNB Hydro (anak syarikat Tenaga Nasional Berhad) dan KLIA Consult.
Projek ini terhenti akibat kemelut ekonomi 1997.

Cubaan ketiga
Pada Mei 2000, Kerajaan Malaysia telah mengambil alih projek dengan membeli kepentingan Bakun Hydroelectric Corporation, dan meneruskan projek melalui syarikat milik kerajaan, Sarawak Hidro Sdn Bhd. Hanya pembinaan Empangan Bakun diteruskan dan kerja pembinaan ditawarkan melalui kontrak “turnkey”. Pembinaan talian penghantar bawah laut tidak akan dilaksanakan.
Kontraktor baru ialah Malaysia-China Hydro JV Consortium, iaitu syarikat usahasama Sime Engineering Berhad, iaitu anak syarikat Sime Darby Berhad dan Sino-Hydro Corporation dari Cina. Rakan kongsi kecil yang lain adalah WCT Berhad, MTD Capital Berhad, Ahmad Zaki Resources Berhad, Syarikat Ismail Berhad dan Edwards & Sons Berhad. Tarikh siap ditetapkan pada September 2007. Harga kontrak sivil adalah RM 1.8 billion. Kerja elekromekanikal diberi pada satu kontrak kepada IMPSA dari Argentina dan satu kontrak lagi kepada Alstom dari Perancis.
Pada 2004, pakar runding JW Knowles telah diupah untuk mengkaji sebab kelewatan projek. Lain lain jururunding terlibat adalah Snowy Mountain Engineering Corporation dan OPUS International Malaysia.

Perkembangan terkini semasa cubaan ketiga
Pada tahun 2003, Gulf International Investment Group (GIIG) telah meletak wang pertaruhan sebanyak RM500 juta, sebagai permulaan ingin membeli 60% projek Empangan Bakun. GIIG adalah syarikat usahasama antara Syed Mokhtar Al-Bukhary, orang kaya dari Malaysia dan Mohamad Ali Al-Abbar, orang kaya dari Dubai. Tujuan pembelian ialah sebagai sumber tenaga elektrik untuk sebuah lagi pelaburan mereka iaitu kilang pelebur aluminium yang akan dibina di Similajau, Sarawak. Rancangan ini tidak diteruskan akibat kelewatan di dalam pembinaan Empangan Bakun.
Di tahun 2006, berikutan kenaikan bahanapi seperti gas asli dan minyak, talian penghantar bawah laut yang yang dahulunya tidak berdaya maju, kini telah dikaji semula untuk dilaksanakan. Tenaga Nasional Berhad telah menyatakan hasrat ingin menggunakan sumber hidroelektrik dari Sarawak menjelang 2012. Berikutan itu, beberapa syarikat telah menunjuk minat dan Sime Darby adalah yang terhadapan dalam usaha mendapatkan kontrak melaksanakan talian penghantar bawah laut ini.
Pada November 2006, berita tersebar mengenai pengabungan Sime Darby Berhad, Golden Hope Plantations Berhad dan Kumpulan Guthrie Berhad menjadi sebuah syarikat baru dengan modal berbayar RM 31 billion. Serentak dengan pengabungan tersebut, anak syarikat Sime Darby iaitu Sime Engineering Sdn Bhd akan mengambil alih sebahagian kepentingan kerajaan didalam Sarawak Hidro Sdn Bhd. Wikipedia


SPESIFIKASI EMPANGAN BAKUN:

Empangan utamaTinggi 205 m dari tapak ke puncak.
Panjang 750 m dari hujung ke hujung.
Isipadu 16.71 juta meter padu.
Aras puncak ialah 235 m atas aras laut.
Aras air maksima ialah 232 m.
Aras operasi adalah 228 m maksima dan 195 m minima.
Luas takungan permukaan ialah 695 km persegi.
kawasan tadahan ialah 14,750 km persegi.
Isipadu takungan ialah 43,800 juta meter padu.
Tandop – 8 petak dengan 2 pintu tandop setiap petak.
Alur limpah – luahan 15,000 meter padu sesaat.
Terowong jana – 8 terowong dengan 8.5 m bukaan rentang.
Panjang 760 m setiap satu.
Rumah janakuasa di atas tanah, 4 tingkat berukuran 250 m panjang x 48 m lebar x 48 m tinggi.


Info Asal : lyickherry , PenBurukOnline
BAN Politik ~ Status Empangan Bakun Versi Anwar Ibrahim Tanya BAN Politik ~ Status Empangan Bakun Versi Anwar Ibrahim Tanya Reviewed by BANkami Blog on March 18, 2013 Rating: 5

4 comments:

 1. lagi lambat PRU, lagi pening najib dgn kerenah macai umngok. hahahaha

  ReplyDelete
 2. INIKALILAHHHH.

  UMNO JADI PEMBANGKANG

  ReplyDelete
 3. ini bikin rosmah hot!

  ReplyDelete
 4. SEKARANG TENGAH SIBUK PSL LIWAT ANWAR. MEREKA TAKKAN JAWAB PUNYA.

  ReplyDelete

Powered by Blogger.