BANkami SpeakOut 5 ~ Rakyat Bodoh, Pemerintah Suka Tergolek

Adakah kita bersenang lenang sekarang. Yea, untuk government servant most of them berada dalam dunia tenang. Tambahan lagi yang berpangkat tinggi, setiap perjalanan untuk menjalankan tugas boleh claim, lagi tinggi pangkat lagi dihormati sehingga dapat pelbagai elaun. Dan kemudian mereka berdiri diatas untuk mencaturkan rakyat dibawah pemerintah yang bernama kerajaan. Samada BN @ PR dimasa akan datang.

Itu jika melihat daripada sudut politik dan boleh dikatakan hampir 70-80% rakyat satu dunia mengharapkan perubahan yang dilakukan oleh kerajaan. Dari segi struktur pembangunan, struktur pendidikan, struktur kewangan dan struktur pekerjaan. Untuk membentuk generasi baru, samada generasi cerdik pandai ataupun generasi sifat kebabian.

Dan kenapa financial institution menjadi main utama dalam membawa pembangunan sesuatu negara yang secara hidden dikawal oleh financial congress institution, big corporation, middle corporation, kaki bodek corporation dan paling akhir kaki kencing corporation. Semua itu akan bergabung dan menggerakkan ekonomi supaya maju dan berdaya saing dan menjurangkan golongan kaya dan miskin.


Pembahagian keuntungan rakyat :
Gembira dengan pemberian sejeput oleh pemerintah yang sebenarnya adalah wajib diagihkan untuk rakyat. Selain menggembirakan rakyat, ia juga dapat mencairkan aliran wang dalam negara. Tetapi paling sadis apabila terdapat golongan bodoh yang buta ekonomi brain wash rakyat yang jauh dipedalaman supaya berterima kasih dan terus menyokong perompak yang akan hadir dengan lebih besar.

Dengan itu, janganlah kita bodoh mudah terpedaya dengan mana-mana janji kosong yang akhirnya menjerat generasi akan datang. Perkara begini telah berlaku di banyak negara, tetapi disebabkan kemalasan membaca dan kebodohan dalam financial membuatkan pemerintah mudah untuk menipu rakyat.

Buku prefered by bankami : 
Apa sebenarnya hutang, kenapa setiap negara mempunyai hutang dan kenapa tidak ada satu pun dalam dunia ini tidak berhutang. Termasuklah negara arab yang kaya raya, tetapi kekayaan tersebut bertukar tangan kepada amerika sebagai orang terkaya dalam dunia.

Buta ekonomi, buta financial membuatkan pemerintahan islam jatuh tersungkur dan buntu dalam membangunkan sesebuah negara berkonsep islam. Perpecahan islam syiah, islam sunni, islam sebenar dan islam liberal. Paling bodoh apabila sesama islam sendiri berforum dan mengutuk usaha memartabatkan islam dan cuba memberi idea islamic liberal dengan menjadikan holloywood sebagai sandaran.

Untuk memahami ekonomi dan financial secara simple, aku memberi cadangan buku yang ditulis oleh robert t kiyokasi. 2 buah buku yang banyak menerangkan "what the richer and government did". Dunia kapitalis yang wajib difahami sebelum kita bercakap tentang islamic institution. Adakah hanya bayangan nama ataupun bayangan hutang baru untuk orang islam.

Kapitalis, kenapa memerlukan pemerintah adil :
Kenapa kapitalis diterapkan dalam sesebuah negara, jawapan paling mudah adalah dominisasi. Pertama sekali aku nak cakap, tak payah tahyul sangat tentang mata satu dan konspirasi dajjal. Walaupun benda tu wujud dan ko tahu cerita daripada nenek moyang dajjal sehingga terjadinya kekuasaan dajjal, tapi bodoh untuk memilih pemerintah yang tidak mengikut telunjuk dajal, Dajjal tetap menjadi.

Gambarajah tersebut adalah cara congress dunia mengawal setiap negara dengan pelbagai kontek ekonomi dan financial yang tidak difahami oleh rakyat biasa. Kadangkala hanya segelintir ekonomist yang memahami tetapi hanya perlu menurut saja apa kata congress.

Sesebuah negara yang kaya dengan sumber alam dan perairan, adalah sebuah negara yang mampu mendominasi dan mengubah kapilis sistem. Tetapi perkara tersebut tidak berlaku dan "seks, kemewahan kehidupan" dijadikan sandaran.

Moral of the story, pilihlah kerajaan yang bekerja untuk rakyat dan bukannya kerajaan merompak hasil rakyat.

BANkami SpeakOut 5 ~ Rakyat Bodoh, Pemerintah Suka Tergolek BANkami SpeakOut 5 ~ Rakyat Bodoh, Pemerintah Suka Tergolek Reviewed by BANkami Blog on March 28, 2013 Rating: 5

9 comments:

  1. buku robert. memang aku baca. penerangannya tentang ekonomi dan kewangan amat terperinci. memang patut dibaca dan difahami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik baca al-quran. LOL

      Delete
  2. education, food and money. itu perkara asa yang dikawal oleh kongress. walaupun terdapat hidden meaning dalam buku tersebut. tapi aku memahami apa yang tersirat cuba dikatakan oleh robert t kiyosaki.

    ReplyDelete
  3. ILUMINATI DETECTED!

    ReplyDelete
  4. kepala dah bapak segala dajjal. kat bawah akan jadi anak dajjal. rakyat kena pedajal.

    ReplyDelete
  5. sekarang nie mmg tak sabar nk bubar je

    ReplyDelete
  6. eh kt mana nk dapat buku tu? mg ada kt market ke? someone bgtahu pls.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku tu byk jual kat kedai buku. kat mph, popular. semua ada.

      Delete
  7. bagus baca ni~ elok untuk anda faham selok belok penipuan yahudi kapitalis~ on my way~ banyak lagi tak baca ni~

    yang sorang tu cakap "baik baca quran"
    baca pun tak faham apa guna~ setakat faham translation, tapi tak faham makna, hakikat disebalik ayat, hakikat huruf2~ baca sebelah hantu pun, hantu tak lari~ :p

    ReplyDelete

Powered by Blogger.