BAN Politik - Mukhriz Di Label Sebagai "Mini Mahafiraun"

Adakah negara kita betul demokrasi. Bantahan boleh dibuat secara betul, tetapi mengapa sekatan terus diadakan. Sehinggakan terdapat pihak melabelkan Mukhriz sebagai mini mahafirau. Bagi aku, ia satu labeling yang tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang umat islam. Tapi aku heran juga, haritu dia suruh buat bantahan secara aman. Dalam bantahan mesti ada sedikit ceramah. Minta buat kat stadium pun tak boleh.

Sekatan demi sekatan terus dibuat. Penangkapan demi penangkapan terus berjalan. Era ikut telunjuk, angguk kapla sahaja dibenarkan kot. Geleng kapla akan dikunci serapat mungkin. Demokrasi @ demokrashit. Ko baca details kt bawah.

Keengganan Menteri Besar Datuk Muhkriz Mahathir memberikan Stadium Suka Menanti menandakan isyarat kemunculan pentadbiran "mini Mahathirfiraun" di negeri Kedah, kata anggota parlimen PKR.
Wakil Rakyat Alor Setar daripada PKR Gooi Hsiao Leung berkata, Kedah menuju hari hitam dan kemerosotan kebebasan demokratik setelah Pakatan membuka stadium itu kepada semua dalam pentadbirannya lima tahun sebelum ini.

"Adalah dikesali, bahawa tindakan terbaru Muhkriz menandakan permulaan pemerintahan penindasan dan penghapusan hak-hak dan amalan demokratik yang dinikmati oleh rakyat Kedah lima tahun sebelum ini.
"Malah, penolakan permohonan perhimpunan oleh MB Muhkriz adalah satu isyarat kebangkitan satu 'mini Mahathirfiraun' yang sedang muncul," sindir Gooi (kiri).

Bapa Mukhriz, Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga bekas perdana menteri dalam era perhimpunan Reformasi membantah pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada kerajaan pada 1998 turut mendapat gelaran hampir sama, iaitu "Mahafiraun" di Internet.

Mukhriz pada Sabtu lalu berkata, beliau tidak akan membenarkan pembangkang mengadakan perhimpunan di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, kerana ia bertujuan menimbulkan rasa benci terhadap kerajaan yang mendapat mandat rakyat.
"Kalau setakat nak berhimpun takde masalah. Ini kandungan ucapan oleh pemimpin pakatan pembangkang sarat dengan tohmahan dan dakwaan tidak berasas," katanya kepada pemberita di kediaman rasmi menteri besar di Alor Setar, lapor Bernama.
Pesuruhjaya PAS Kedah yang baru, Datuk Mahfuz Omar pada hari yang sama merayu supaya Mukhriz selaku pengerusi Perbadanan Stadium Kedah membenarkan perhimpunan itu setelah ia ditolak pengurusan stadium.Mkini

BAN Politik - Mukhriz Di Label Sebagai "Mini Mahafiraun" BAN Politik - Mukhriz Di Label Sebagai "Mini Mahafiraun" Reviewed by BANkami Blog on May 20, 2013 Rating: 5

4 comments:

 1. yg dia bangang taknak bagi tu apehal. kata demokrasi. bangang

  ReplyDelete
 2. mmg pn,kmunculn mahathir versi baru telah muncul. menteri malaysia ni, menteri anak beranak.

  ReplyDelete
 3. Dahulu berhimpun di jalanraya di nasihati berhimpun di stadium. kini flip flop..

  ReplyDelete
 4. nila pepatah mengatakan. bapak borek anak itik

  ReplyDelete

Powered by Blogger.