BAN SPR - [HOT] Kertas Undi Kosong DiTangan SPR, Pegawai SPR DiSergah

Choi la. Aku tengah syok layan blog artist meleis malaysia yang sudah terbela untuk terus naked plastic posting, tiba-tiba terkeluar posting dalam facebook Pegawai SPR dsergah oleh orang ramai sebab kertas undi ada ditangan. Kertas undi tu, kertas undi kosong. Tapi yang dipersoalkan, macam mana kertas undi tu boleh keluar. Bukankah kertas undi dikeluarkan secukupnya mengikut nama ataupun macam mana.

Berapa banyakkah kertas undi yang dikeluarkan oleh SPR dan kenapa boleh berlaku keciciran tersebut. Walaupun sehelai, ia tetap menjadi kesalahan. Kawasan tu, aku tak tau. Info ni pun aku dapat dari facebook. Siapa ada information pasal ni, boleh leave message kat bawah.


Info Asal : Malaysiakini
BAN SPR - [HOT] Kertas Undi Kosong DiTangan SPR, Pegawai SPR DiSergah BAN SPR - [HOT] Kertas Undi Kosong DiTangan SPR, Pegawai SPR DiSergah Reviewed by BANkami Blog on May 06, 2013 Rating: 5

21 comments:

  1. SPR perlu jawab isu ini. nampaknya mmg ada kes undi dibuat diluar dan pertukaran peti undi dilakukan.

    ReplyDelete
  2. Sial punya SPR. patut ko boleh menang besar. aku rasa semua yang menang besar tu, peti undi ditukar. kalau tak macam mana kertas undi boleh ada ditangan pegawai SPR!

    ReplyDelete
  3. biar lah kita menang di mata Allah..
    takbir!!!

    ReplyDelete
  4. SPR tak perlu jawab...segala2nya dah jelas. PR kalah, BN akan memerintah sampai kiamat...kita kena terima hakikat nie dengan tenang bahawa SPR memang BALACI...BALACI sampai KIAMAT. 1 jer contoh, Announce keputusan kat rumah ketua menteri. Memang TELUS...tahap gila babi. BABI pun TAK GILA macam nie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kita perlu desak SPR untuk next PRU. pengiraan dibuat secara terbuka dan LIVE!!

      Delete
    2. itulah politik dunia

      Delete
    3. Sebenarnya ketua pusat mengundi (KPM) memang dpt kertas undi ikut bilangan daftar pengundi di saluran tu atau lebih sedikit.Biasanya lebih sebab bukan 100% keluar ngundi. Sbg pengundi pun sebenarnya kita boleh tukar kertas undi kalu silap tanda....ini dibenarkan ikut peraturan SPR ( Dulu gua biasa jadi KPM). Pegawai SPR tu mungkin bawa dari pejabat dia sendiri......x mungkin dia minta ngan Ketua Pusat Mengundi.

      Delete
    4. Tapi takkan bawak mcm tu je. dan kenapa tak prepare awal2 lagi. semua tu boleh buat kemusyklan. satu lagi kes bangang. asyik blackout. WTF. diaorg tak check dulu ke electrik. ke TNB buat hal?

      Delete
  5. Kita demo minta pilihanraya ni dibatalkan, buta pilihanraya baru baru telus

    ReplyDelete
  6. BERSIH 4.0 perlu tampil untuk desak SPR!

    ReplyDelete
  7. BUDAKBOY

    Memang SPR sediakan borang rasmi iaitu Borang 13 dan Borang 14 dan lain2 borang berkaitan utk pengiraan undi tapi macam mana SPR boleh bawak peti undi dalam gelap masa blackout???. Peti undi dari saluran mana ni???

    Peti undi boleh dan senang ditukar sebab agent mengira undi saluran TIDAK automatik menjadi agent mengira undi di pusat penjumlahan undi..

    Kesempatan ni atau lebih tepat kelemahan ini diambik kesempatan oleh SPR untuk menipu..

    Sepatutnya semua agent tempat mengundi PR, agent mengira undi (Saluran) PR dan agent mengira undi di pusat penjumlahan undi perlu lebih cekap dan sentiasa berkomunikasi dengan sesama mereka dan pasukan kawalan keselamatan PR..

    Gua syorkan PR buat bantahan rasmi dan bawak ke mahkamah sebab peti undi dibawak masuk semasa keadaan gelap gelita.. ini bukti penipuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang PR wajib bawak ke muka pengadilan. setiap kawasan yg dah menang, tiba2 kalah dengan majoriti besar.

      Delete
  8. Selagi SPR ada...selagi tue BN akan menang....Memang agung kena campur tangan kalau mcm nie...

    ReplyDelete
  9. undi semula...biar Agung dan tentera yg ganti SPR...baru telus...tgk BN nak kelupur dak..

    ReplyDelete
  10. blackout tiap2 kali pru ada bukan pru ni je.....ngape PR yang ada dalam dewan tak bawak torch light awal2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut ko jd macai.kuno betul.pemikiran

      Delete
  11. TIPU PILIHANRAYA ... TURUN JALANRAYA !!!!!

    sy nak kemukakan satu soalan kepada yg pernah bertugas dlm bilik mengundi.
    Adakah anda rasa kemungkinan salah kira di depan polling agent ???
    Kalau ya ... adakah perkara ini tidak dibetulkan di situ juga sehingga betul dan borang 14 ditandatangani oleh ketua tempat mengundi dan kedua2 polling agent ???
    Di bilik tempat mengundi inilah sebenarnya telah berlaku proses pengiraan yg paling tepat dan telus. Peluang untuk tersilap boleh dikatakan 0.00%.
    Soalan saya.. apa perlu pengiraan semula ???
    Jawapannya mudah, kerana peti undi telah ditukar samada dalam perjalanan atau di tempat penjumlahan undi. Sebab itu black out berlaku. Pernahkah selepas pengiraan semula, pertambahan undi berpihak kepada pembangkang ??? itu saya tidak pasti. Mungkin ada untuk mengaburi mata ..
    Oleh itu, untuk telus ...peti undi ini hendaklah senantiasa dapat dilihat oleh polling agent. Tp kenapa polling agent tidak dibenarkan untuk bersama dengan peti undi sehingga segala proses selesai ??? Ya .. kerana peti undi baru tentu terdapat borang 14 yg telah dimanipulasi.
    Apakah anda yakin undi awal yg disimpan selama 5 hari dengan bukan di depan mata polling agent ??? Jawapannya ada pada anda.
    PR perlu segera mengumpul maklumat di semua pusat yg berlaku penjumlahan semula...kemudian bawa perkara ini ke muka pengadilan kerana saya amat musykil dengan keputusan pru 13 ini.

    ReplyDelete
  12. Encik bullok, memang ada peruntukan utk ganti kertas undi, tetapi setahu saya, bukan kertas undi biasa tetapi kertas undi khas (buku lain).

    ReplyDelete

Powered by Blogger.