BAN Politik - Che Long: Saya Takkan Ambil Alaun Wakil Rakyat

PRK kuala besut dah tak lama dah. Lama aku tak merapu pasal politik. Ada info semalam dari tranung kite, rombongan FRU dan Polis dah ke sana. Tapi aku heran, kenapa tarikh mengundi dibuat pada hari rabu. Dah tau musim puasa, orang nak balik mengundi mesti penat, takkan nak pi mai pi mai dalam satu hari. Harap-harap takde banglasia kat kuala besut.

Agak-agak calon BN akan janjikan apa. Ke janjikan tiada projek jika BN kalah. Adakah Dinasti Said bakal tumbang @ Dinasti Sais kekal memerintah terenngganu darul iman tanpa exco agama.


Calon PAS bagi PRK Kuala Besut, Azlan Yusof atau Che Long berkata beliau tidak akan mengambil elaun wakil rakyat jika beliau dipilih oleh rakyat menjadi Adun.

"Kalau saya menang, saya tak akan ambil elaun wakil rakyat. Ia akan dikembalikan kepada rakyat." ujar beliau.

Che Long memang terkenal dengan sifat dermawan dan rendah dirinya di kalangan penduduk Kuala Besut yang rata-ratanya menjadi pelanggan stor kayunya.

Memang tidak dinafikan beliau merupakan kontraktor yang berjaya sehingga mempunyai lesen kontraktor kelas A yang boleh mengendalikan projek bernilai jutaan ringgit. Sikapnya yang mudah mesra, senang didekati disifatkan rakyat sebagai 'mudah kkkiro dan mudah bbaso".

Ketokohan dan populariti beliau menjadi kelebihan kepada PAS bagi mengulangi kejayaan seorang Taukeh Ikan, Abe Uji, Adun Manek Urai yang berjaya menewaskan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat pada PRK Manek Urai tidak lama dahulu.

Rata-rata rakyat Kuala Besut mengenali dan menyenangi sikap beliau.

Pilihanraya Kecil Kuala Besut diadakan berikutan pulangnya ke rahmatullah Adun sebelum ini Dr Abdul Rahman baru-baru ini. SPR menetapkan esok hari penamaan calon dan 24 Julai hari pengundian. Azlan akan ditentang oleh calon muda BN, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.

Pada PRU13 lalu, Dr Abd Rahman mengalahkan calon muslimat PAS, Napisah Ismail dengan majoriti lebih 2,000 undi.


Info Asal : Omakkau
BAN Politik - Che Long: Saya Takkan Ambil Alaun Wakil Rakyat BAN Politik - Che Long: Saya Takkan Ambil Alaun Wakil Rakyat Reviewed by BANkami Blog on July 11, 2013 Rating: 5

5 comments:

  1. sama2 kita doakan kemenangan parti islam pada bulan ramadan ni.

    ReplyDelete
  2. TYPO BADDASSS : ALAUN

    ReplyDelete
  3. jadi cukup, saje ngan bermurah ,perh tangungjawab besar tu......

    ReplyDelete

Powered by Blogger.