BAN Politik - PRK: Inisiatif RM200 Menjadikan Rakyat Tunduk Kepada UMNO

Tak undi umno, tak jadi anggota umno seumur hidup dan tolak umno boleh menyebabkan pelbagai jenis bantuan tak dapat? Tapi itulah yang biasa kita dengar, sebuah kerajaan sepatutnya adil memberi kepada semua rakyat tanpa mengira batasan politik. Walaupun  menang tipis, menang atas pagar.

Kalau politik wang berterusan sebegini, seolah kerajaan memaksa rakyat untuk mengundi atas dasar memerlukan wang saguhati yang sebenarnya wang tersebut sememangnya wajib diberikan kepada rakyat memerlukan. Tetapi disalah guna oleh individu tertentu demi politik.

Tiada istilah ini duit umno atau ini duit pas. Segala pemberian wang daripada kerajaan termasuklah BR1M adalah duit rakyat. Diselia oleh umno, tetapi umno tidak boleh menggunakan atas nama parti. Dan semua rakyat wajib menerima tanpa mengira batasan politik.


BESUT: Biar pun ayah calon BN, Che Ku Abdul Rahman mendakwa mempunyai keluarga besar di sini, sebaliknya sebahagian daripada mereka diberitahu bersedia untuk menyokong calon PAS, Azlan Yusof atau Che Long (gambar).

Adun Chukai, Hanafiah Mat mendakwa berdasar kepada pertemuan dengan anggota keluarga calon BN, sebahagian mereka memberi komitmen bagi menyokong calon PAS
“Saya sudah berjumpa sebahagian daripada mereka, dan ramai menyatakan kesediaan untuk menyokong Che Long kerana lebih dekat dengan masyarakat di Kuala Besut,” katanya pada ceramah di Seberang Barat malam tadi.
Baru-baru ini Che Ku, bekas anggota jawatankuasa Umno Besut mendakwa mempunyai seramai 3,000 anggota keluarga yang memberi kelebihan kepada anaknya.

Seberang Barat sebuah perkampungan nelayan, di mana ramai mendapat bantuan bulanan daripada kerajaan.
Insentif RM200 sebulan membuatkan sebahagian besar nelayan di situ terperangkap dalam jerat Umno. Maka tidak hairanlah ia menjadi kubu kuat Umno di Kuala Besut. 
Kira-kira 70,000 nelayan di seluruh negara sejak September 2008 menerima bantuan sara hidup sebanyak RM200 sebulan.
Nelayan diberi kad nelayan bagi melayakkan untuk menikmati elaun terbabit dengan syarat perlu berdaftar dengan Jabatan Perikanan.
Selain itu nelayan juga diberi bantuan bot dan enjin serta pelbagai kemudahan lain. Bantuan tersebut menyebabkan nelayan terpaksa tunduk kepada tekanan Umno.

Tekanan berterusan itu juga menyebabkan tidak ramai penduduk tempatan tampil di hadapan pentas, tempat ceramah diadakan malam tadi.

Sebaliknya mereka dilihat berada dalam gelap di kawasan sekitar. Strategi itu bagi mengelakkan bantuan dinikmati mereka sekarang terjejas.

Ceramah diadakan di Pasti di kampung tersebut. Sepanjang laluan ke tempat ceramah terdapat banyak bendera dacing.

Ada juga petugas BN sibuk memasang bendera dacing di kiri kanan jalan.

Hanafiah berkata, nelayan di Kuala Besut perlu lebih berani bagi mengelakkan mereka terus dipersendakan pemimpin Umno melalui pelbagai bantuan kebendaan.
“Kalau pemimpin Umno beri apa sahaja ambil, tetapi undi belum tentu bagi kepada BN. Nelayan perlu ada keberanian untuk berubah.
“Tengok projek perumahan untuk nelayan di sini sehingga sekarang tidak boleh diduduki lagi. Rumah flat itu sebanyak 300 unit, namun borang yang dikeluarkan sebelum ini difahamkan sebanyak 5,000 keping,” katanya.
Difahamkan menjelang pilihan raya umum lalu borang memohon menduduki projek perumahan nelayan diedar kepada golongan muda, sebagai senjata menarik undi kepada BN.

Oleh itu Adun Chukai mengajak nelayan di Kuala Besut membuat perubahan dengan memberi sokongan kepada Che Long untuk membolehkan tekanan politik melampau terhadap mereka dibebaskan.

Kata beliau di tangan pengundi Kuala Besut bakal menentukan nasib kerajaan Terengganu pada 24 Julai ini.

Hadir sama pada program berkenaan Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof, Che Long dan wakil Dewan Himpunan Penyokong PAS dari Perak, Suria.

Ambil tanah rakyat

Sementara itu difahamkan kerajaan BN Terengganu akan melakukan pecah tanah bagi membina apartment mampu milik setinggi 4 tingkat di atas tanah milik penduduk di Kampung Beris Lampu, Tok Saboh.

Tanah tersebut sebelum ini diluluskan kerajaan negeri ketika ditadbir PAS kepada penduduk, namun 'dirampas' semula kerajaan BN bagi melaksanakan projek komersial.

Info Asal : HarakahDaily
BAN Politik - PRK: Inisiatif RM200 Menjadikan Rakyat Tunduk Kepada UMNO BAN Politik - PRK: Inisiatif RM200 Menjadikan Rakyat Tunduk Kepada UMNO Reviewed by BANkami Blog on July 13, 2013 Rating: 5

6 comments:

 1. terus perbodohkn rakyat. itulah misi utama utk rakyat tunduk kepada umno.

  ReplyDelete
 2. kuala besut ramai nelayan. tapi mereka tak perlu risau, BN kalah pun, 16 16. sebenarnya BN yang risau. Tapi duit tu diberi melalui Jabatan kerajaan. So, kt parlimen dan atasan BN masih menguasai. Itulah politik kotor BN yang rakyat malaysia perlu tolak 100%

  ReplyDelete
 3. menang jd wakil yg berjasa pada rakyat..
  kalah jd wakil yg berguna pada rakyat..

  biarkan mereka berkempen..
  undi kita tetap rahsia..

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu. undi tetap rahsia. tapi undi bakal menentukan adakah kita bakal dikuasai oleh mereka yang mengamalkan rasuah @ undi kita bakal mengubah segalanya.

   Delete
 4. Perangkap yang sama juga digunakan di Sabah,para ketua kampung diarahkan oleh UMNO "mengugut" rakyat kalau tak undi BN bantuan akan di-stop.

  ReplyDelete
  Replies
  1. itulah umno. daripada dulu sampai sekarang. tektik sama.

   Delete

Powered by Blogger.