BAN Politik - Royalti Minyak Kelantan. Tinggal Kenangan Je laaa

Isu tuntutan royalti minyak.. Aku ingatkan dah jadi tinggal pada sandaran kenangan.. Sejak MB baru naik ni.. Senyap jer.. Isu stadium TRW, Isu Lebuhraya percuma dah takde keluar.. Maybe lepas ni kot.. Pasal royalti minyak, sewajibnya kelantan mendapat hak mereka.. Najib sendiri haritu masa PRU13 bukan main lagi duk pungpang akan beri jika menang. So kat situ dah ada point.. Kelantan memang berhak dapat royalti minyak...

Untuk rakyat kelantan, nah amiklah madu penyedap rasa sementara.. No Power, No Work Dude.. Rakyat lebih sukakan brim dan biarkan negara terus bermaharajalela dengan hutang.. Nak buat macam mana... Once Macai, Always Macai.


Perkembangan Isu Tuntutan Royalti Minyak Kelantan

YANG AMAT BERHORMAT USTAZ DATO AHMAD BIN YAKOB, Berkata :
 • Kerajaan Kelantan sentiasa serius terhadap tuntutan royalti minyak yang diyakini menjadi hak milik rakyat negeri Kelantan sebagai sebuah negeri yang bernaung di bawah Persekutuan Malaysia. 
 • Sikap ini tidak pernah berubah semenjak pentadbiran Yang Berhomat Tuan Guru Dato Bentara Setia selaku Menteri Besar sebelum ini hinggalah ke hari ini.
 • Inilah antara agenda yang dibawa oleh saya sendiri bersama beberapa pimpinan kerajaan negeri semasa melakukan pertemuan bersama Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia di Putrajaya pada 28 November 2013 yang lepas. 
 • Saya menyerahkan sendiri surat daripada kerajaan negeri Kelantan memohon agar Perdana Menteri memandang serius isu tuntutan royalti minyak yang sudah berlarutan sehingga hampir lima tahun. 
 • Saya nyatakan bahawa rakyat Kelantan berhak ke atas setiap titik minyak yang dikeluarkan dari bumi Kelantan sendiri berasaskan perjanjian yang dimeterai di antara PETRONAS dan kerajaan negeri pada tahun 1975.
 • Berkaitan isu saman kerajaan negeri Kelantan berhubung tuntutan royalti minyak yang telah difailkan di mahkamah, pihak Majlis Mesyuarat Kerajaan telah mendapat taklimat yang disampaikan oleh Tetuan Tommy Thomas pada 30 Oktober 2013 yang memaklumkan bahawa proses perbicaraan sedang berjalan di mana peguam kerajaan negeri antara lain di dalam proses untuk mendapatkan Discovery Document daripada PETRONAS yang mempunyai lebih seribu muka surat. 
 • Pihak peguam juga memaklumkan bahawa tarikh perbicaraan sedang ditunggu untuk ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan dalam masa yang terdekat. 
 • Justeru, tidak berbangkit isu bahawa Kelantan sedang menimbangkan untuk menarik balik saman yang telah difailkan. 
 • Berhubung isu Jawatankuasa Khas berhubung pembayaran royalti minyak untuk Kelantan, kerajaan negeri sebelum ini telah bersetuju untuk melantik Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Kelantan, Dr Tengku Muhammad Fa-Iz Petra untuk mewakili kerajaan negeri Kelantan dalam perundingan tuntutan tersebut. 
 • Baginda telah beberapa kali menyertai perundingan dan kerajaan negeri dimaklumkan bahawa rundingan tersebut sedang berjalan di mana setiap negeri yang mempunyai hasil minyak di Malaysia turut menghantar wakil masing-masing.

Info Asal : Dato Ahmad
BAN Politik - Royalti Minyak Kelantan. Tinggal Kenangan Je laaa BAN Politik - Royalti Minyak Kelantan. Tinggal Kenangan Je laaa Reviewed by BANkami Blog on February 23, 2014 Rating: 5

6 comments:

 1. selagi BN memerintah.. Jangan Harap.

  ReplyDelete
 2. kah kah kah kah... hukalohhhhhhh

  stadiunggg gapo cerito

  ReplyDelete
 3. Kerajaan kelantan dan penasihat undang2 negeri tahu status dan kes.Masalahnya org politik yang buat wayang.Orang kampung jadi kuda kayu.Hok aloh la wei..

  ReplyDelete
 4. balik-balik royalti, dah 20 tahun minta tak dapat pun!

  ReplyDelete
 5. kecelakaan besar yg pernah wujud di malaya ni adalah umno BN....sbb tu british haramkan semua parti politik kecuali umno dulu..sbb? lu fikir sendiri ler.....selagi kami anak muda di kelantan jgn hrp UMNO nk rampas kelantan....supo aye belago, aye baik rela mapuh KKaki..

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete

Powered by Blogger.