• Politik Terkini

    Thursday, December 27, 2012

    BAN Kotor ~ Umat Islam Pengotor ?

    Setahu aku, islam mengajar supaya menjaga kebersihan, menjaga tatasusila dan peradaban. Tak kira dimana saja. Yang pasti, setiap perkara mesti dilakukan untuk kebaikan. But, nowadays kita tengok pada sesetengah umat islam yang hanya bercakap "besar tahi daripada Jubor". Cakap agama sembang kencang, sembahyang tunggang langgang tetapi pengjagaan masjid, amat sukar untuk dijaga. Adakah penjagaan masjid hanya terletak pada ahli AJK masjid sahaja ataupun setiap umat islam yang berada dikawasan tersebut. Ataupun menunggu peruntukan daripada kerajaan. Okey, melayu memang suka hidup dengan peruntukan dan malas nak berdikari sendiri.

    Pernah tengok orang kencing di tempat air sembahyang? basuh tahi baby ditempat air sembahyang? itulah yang terjadi dan dilakukan oleh orang islam sendiri. Dalam aku ondaway to satu tempat and di perhentian tapah, dengan selamba mamat china masuk dan kencing kat tempat sembahyang. Aku sound suh dia keluar, tetapi apek tua tu buat xfaham bahasa dan cakap china. Rupa-rupanya cina singapork. Bodoh punya apek, terpampang besar tulisan toilet dalam bahasa English.

    Tu belum tengok tandas kat masjid lagi. Kadang tu dengan tahi setongkol kat atas lubang jamban. Bangang punya manusia. Aku bersangka baik, maybe yang berak tu orang luar dan time nak basuh air xder. Persoalannya, kenapa orang islam semakin hilang sivik untuk menjaga kebersihan, sedangkan ia dituntut dalam agama. Siapa yang perlu mengambil inisiatif ini semua, yes semua dan bukannya mengharapkan pada AJK masjid yang sangat bizi untuk berborak cerita politik bangang didalam masjid selepas solat.


    Itu belum ditambah dengan golongan tabligh yang kadangkala meletak beg merata tempat dalam masjid. Aku bukan nak komen pasal berdakwah untuk islam, tetapi penampilan yang kadangkala membuatkan orang sekeliling tidak selesa. 

    16 comments:

    1. Blog baru..teruskan usaha untuk mengambil hati kami.

      ReplyDelete
    2. Agreed with you about tabligh tu..nak berdakwah tak salah..tp penampilan diri kena la jaga kan? Kalau penampilan/kebersihan tak jaga..mcm mana la kita nak sampaikan dakwah tu..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Kdg ak pn jd xselesa ngn cr org tabligh.why not tabligh pakai baju melayu..

        Delete
    3. geli gila yang atas tu
      non-muslim tertanya2 macam ni nak suruh aku masuk agama Islam? WTF are you muslim thinking?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Btul..tp kbyakn mereka yg hnya sandar pd nm jer islam..pastu tnds msjd jdikn port

        Delete
    4. betul tu der..kerbersihan untuk dijage bersama..tak leh mengharapkan satu2 pihak je..orng yang pengotor ni aku rasa la dia kurang dekat ngan agama kot..bini aku cakap kalau nak tgk org tu pembersih ke dak, tengok toilet rumah dia je..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Aku sokong..bila tnds rumh pn xbasuh..konfem tuannya pengotor.

        Delete
    5. adik aku slalu nak check toilet umah orang..

      tu laa.. aku pelik gak.. islam mementingkan kebersihan.. tapi tandas kat masjid sendiri yg kotor.. imej islam tercemar...

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tapi sbaliknya yg blaku.tu xtmsuk yg kaki pau tabung masjid.

        Delete
    6. Kebersihan sebahagian dari iman kan. Aku wonder jugak kengkadang kenapa tandas dekat perkarangan masjid kotor sedangkan kebersihan ni aspek penting dalam islam. Nak salahkan penyelia setempat pon tak boleh, kebersihan ni pun tanggungjawab semua..

      ReplyDelete
      Replies
      1. ko pernah bsuh jamban msjid?

        Delete
    7. korang komen kencang.. aku sokong anonymous.. ada spa2 penah cuci jamban msjid.. klu penah pn mgkin gotong royong,program u dll..pasal tabligh korang jgn ckp..klu xtau apa2.. dh brlemon org dpt hidayat.. harap org bijak agma asyik politik je.. spa berak x basuh dia pnya jubor la brbau..

      ReplyDelete
      Replies
      1. ko sdiri pnh basuh masjid? ker g msjid smyng mgrib isya je?

        Delete
      2. hal bsuh tands masjid haha2 selalu buat kotor org luar yg dtg singgah, org masjid selalu nya pun bersihkan tp rajin buat kotor org luar dtg buang najis pastu blah camtu xde solat sunat tahiyatul masjid pun, masjid di jadikan tmpt buang najis haha2

        Delete
    8. ini toilet ke kandang babi?... babi pun x pengotor da zaman alaf baru nie... :)

      ReplyDelete
    9. Aik, posting pasal tandas kau boleh selit burukkan geng tabligh yek. Aku ni sungguhpun tak ikut tabligh tapi aku tak burukkan diorang.

      Come on lah, kalau dah diorang tu (orang tabligh) asalnya dulu penagih dadah, kutu rayau, mat rempit baru nak belajar-belajar berjinak dengan agama, tiba-tiba kau harap diorang jadi malaikat. Letak beg bersepah je kot, itu pun nak jadi isu. Bukan diorang berak bersepah pun. Selalu aku tengok diorang bersihkan masjid ada la.

      ReplyDelete