• Politik Terkini

    Thursday, January 16, 2014

    BAN Melaka - Sultan Noor Jan VS ICJ. Kebangkitan Hang Tuah Melaka

    Aku rasa sadis jer.. Haritu sultan langkasuka dah tak bleh memerintah. Fanpages kena hack kat skmm lagi. Tinggal sejarah sudah raja nusantara kita. Now muncul kembali sultan bertakhta hahti rakyat jelata melaka. Sultan Jan al Melaka. Ni hah, menurut al ketua menteri melaka, al seri idris menyatakan surat ICJ tu palsu. Semalam aku duk tweet dgn sultan melaka ni, dia frust la sbb dia kena tangkap tapi ayah pin terlepas macam tu jer. Then aku tanya la dia apa pendapat dia tentang kerajaan kesultanan langkasuka. Tup tap, acc twitter dah tutup. Next time jer la aku borak lagi dengan sultan ni. Kot dia bukak balik twitter ker..

    Rasa macam nak mengabadikan wajahnya kat banner bankami jer.. Tunggulah aku rajin skit nak edit. Nak handle 2 blog. Satu blog baru aku blogpetua.blogspot.com . Blog aku bukak tak sampai sebulan pun lagi. Dah hit 10K traffic. Nanti aku update banyak2 petua. Aku baru ingat nak mintak petua nak jadi sultan dalam twitter semalam. Haisehhh mannn...



    • Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengesahkan sijil pengiktirafan sebagai waris kesultanan Melayu Melaka milik Noor Jan Tuah adalah palsu.
    • Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron berkata, pejabat Yang Dipertua Negeri Melaka telah menerima surat daripada pihak ICJ di the Hague, Belanda, pada September tahun lalu menyatakan Noor Jan sebagai pembohong.

     “Kenyataan Noor Jan adalah pembohong besar jelas dinyatakan dalam pengakuan pihak ICJ yang ditulis kepada kami,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di Seri Negeri di sini, semalam.

    •  Noor Jan, 57, bagaimanapun ditahan polis pada 10.50 pagi kelmarin di jeti Anjung Batu, Umbai dekat sini sebelum sempat menaiki bot ke Pulau Besar untuk melakukan aktiviti bersama pengikutnya.

    Dalam perkembangan lain, Idris berkata, kerajaan negeri Melaka akan tetap melakukan pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 secara bersemuka kepada rakyat negeri itu berbanding penggunaan kaedah penyaluran ke akaun bank.

    •  Setakat ini, seramai 185,000 pemohon telah mendaftar bagi mendapat BR1M di negeri ini.
    • Kerajaan sebelum ini memperkenalkan langkah terbaru penyaluran BR1M ke akaun bank penerima bagi mengelak mereka beratur panjang di program tersebut.


    Info Asal : SinarHarian

    6 comments:

    1. woi...xhabis lagi ke isu ni... apekejadah la ni semua... nak berak pun tak senang!

      kangkung sekilo!

      ReplyDelete
    2. jap jap jap. dahtu mcm maner dgn kangkung terbaru. ape kes dgn raja nusantara sekarang. Rosmah per citerrrr

      ReplyDelete
    3. Download tuanku, sementara tuanku berada dilokap, dayang & gundik tuanku akan menjaga patik dengan "baik"
      Yang Benar,
      Laksamana Hang Buah.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Gundik ko amik dr maner?

        Delete
    4. hang kangkung datang mengadap ptg ni tongku!

      ReplyDelete