BAN Gosip - Siti Saleha a.k.a Tina Lesbian ?

Cerita berkisar seks dan menghairahkan memang senang dibuat dan menjadi tarikan remaja untuk melihat aksi gersang artis tempatan. Walaupun jalan cerita pengakhiran memberi motif berlainan, tapi jalan cerita berunsur seks banyak dijadikan modal untuk melariskan penjualan filem. Aku kadang heran, kalau pompuan masuk pertandingan ratu cantik, cepat je jakim buat fatwa semua. Tapi impliment bukan secara menyeluruh. Aku bukan tentang fatwa tapi aku mempersoalkn kenapa tidak dibuat secara menyeluruh. Dengan menetapkan semua artis islam kena mengikut panduan aurat islam ketika berlakon. But its not happen. Are we living in malaysia islamic country or malaysia sekular country. Terletak pada korang nak tafsir. 


Lepas ni boleh nonton kisah perjalanan hidup lesbian bernama Tina. #LOL


JALAN seni Siti Saleha Mohd. Baharom, 23, kelihatan bersahaja. Tidak terlampau mendadak dengan cerita-cerita panas mahupun lambakan drama atau filem yang datang secara tiba-tiba.

Dia membawanya secara santai, bak kata orang putih, 'slow and steady'. Jujur dia bersuara agar senang difahami, dia tidak mahu jatuh dalam kategori artis kontroversi atau pembikin cerita panas sehingga dijadikan bahan cerca.

Membina tiang kerjaya yang kukuh dan mengelak hanya tampil dengan cerita sensasi, Siti Saleha yang mula berlakon melalui drama 5 Jingga ini mengaku dia berhati-hati mengatur langkah.

"Kita tidak tahu apa akan terjadi pada hari depan, jadi perlu jaga nama. Saya tidak mengelak pergi ke anugerah atau acara hiburan tetapi kalau boleh saya tidak mahu terlalu mempamerkan muka dalam semua acara. Bila nama sudah dikenali, tidak perlu rasanya untuk menjaja muka. Perlu jaga drama atau filem sebenarnya," jujurnya yang bakal beraya di luar negara bersama keluarga dalam tahun ini.

Sejarah hitam

Pembabitannya dalam filem perdananya, Kerat 14 tidak membawakan Siti Saleha yang merupakan adik Sam Bunkface ini ke tahap yang membanggakan. Malah, belum kuat filem pertama itu lekat dalam fikiran khalayak.

Muncul dengan filem KL Zombie yang akan mula ditayangkan pada 29 Ogos kelak, terdapat bunga-bunga harapan dalam penceritaan Siti Saleha.

"Saya membawakan watak Nora yang merupakan seorang wanita yang feminin, tegas tetapi lasak. Dia mempunyai kehidupan yang teruk sehingga dia mekar sebagai wanita yang tegas dan kuat. Kehidupan hitam yang melampau membuatkan dia ber personaliti sebegitu," jelas Siti Saleha tentang filem kedua yang diangkat daripada novel Zombijaya karya Adib Zaini.

Gadis lesbian
Buku itu diadaptasi ke filem menerusi syarikat penerbitan dan pengedaran filem terbesar negara, Grand Brilliance dan ia akan diterbitkan oleh anak syarikatnya, Lightbulb Pictures.
"Filem itu agak ringan tetapi ia mempunyai dramanya. Iia merupakan filem pertama saya bersama Grand Brilliance," ujarnya yang seronok bekerjasama dengan pelakon-pelakon seperti Zizan Razak, Izara Aishah, Faezah Elai, Zain Hamid, Iedil Putra dan Azhan Rani.

Menurut pengarah KL Zombie, Wo Ming Jin, ia filem pertama di Malaysia yang menampilkan zombi sebagai watak utamanya. Filem itu juga istimewa dari segi proses pembikinan kerana setiap kesan khas dan solekannya diberi perhatian terperinci bagi memastikan hasil yang sesuai dengan temanya.
"Aktres filem berbeza pendekatannya kerana pendedahan, audiens dan pengalamannya lebih besar. Itu cabaran yang perlu ditempuhi. Namun, perlu diingat bahawa keputusan dan apresiasi juga lebih besar," ujarnya yang turut terkenal sebagai pelakon drama.
"Saya mengaku melalui drama, para penonton dan peminat lebih gemar kalau saya membawakan watak yang baik-baik, protagonis. Ia bagus sebenarnya untuk menonjolkan bakat dan saya mengikutnya," ceritanya yang pernah muncul dalam drama Nora Elena yang melonjakkan namanya selain Aaron Aziz.

Apabila ditanyakan faktor 'ummph' atau terkesan dalam pembabitannya sebagai pelakon filem mahupun drama, Siti Saleha mengaku sudah bertemu dengan rencah itu dalam filem yang baru sahaja usai penggambarannya.

Filem berjudul Tujuh memberi kepuasan kerana membenarkan Siti Saleha melontarkan bakatnya. Dia mengaku mendapat banyak tawaran filem tetapi Tujuh memberi pendekatan dan pengalaman berbeza.

"Saya bertemu dengan 'ummph' itu dalam Tujuh kerana wataknya sangat mencabar. Saya suka mempersembahkannya dan tidak fikirkan akibatnya," ceritanya tentang filem yang berkisar tentang tujuh orang sahabat yang terlibat dengan penganjuran parti liar.

Filem ini bergenre seram berkaitan mimpi ngeri dan karma. Pelakon yang turut serta ialah Johan Asari, Pekin Ibrahim, Aaron Aziz, Marsha Milan Londoh, Cristina Suzanne dan pelakon baharu DeeDee Nash.

Watak Siti Saleha dalam filem ini amat mencabar kerana diamelakonkan watak gadis lesbian dengan latar cerita juga sekitar tahun 1970-an.


SITI SALEHA sudah bersedia menerima kritikan untuk watak Tina.
"Saya tidak kisah dengan kritikan umum. Ia sebuah filem yang mempunyai jalan cerita yang berbeza dan berlatarkan tahun 1970-an.

Dipeluk

Berhubung watak lesbian dengan nama Tina, saya puas membawakannya," jujurnya dalam melontarkan kepuasan yang didapatinya daripada filem arahan sulung Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin dan diterbitkan Grand Brilliance.Faktor yang turut mendorongnya berasa puas dengan filem ini adalah pujian yang dilontarkan pelatih lakonannya, Ellie Suriaty.

"Ellie menasihatkan saya supaya membuat yang terbaik dan dia yakin saya mampu melakukannya. Respons positif oleh Ellie yang merupakan seorang aktres yang hebat membuatkan saya yakin dan puas. Apabila dia memeluk dan memuji lakonan saya, itu sudah cukup untuk memberi semangat kepada saya," ujarnya tersenyum puas.

Selain KL Zombie dan Tujuh, Siti Saleha juga mengaku dia berdebar-debar menanti tayangan filem-filem lakonannya tidak lama lagi iaitu Mamat Cupcake, Bikin Filem dan Balada Pencinta.

Wanita cantik yang juga duta beberapa produk ini baru selesai dengan penggambaran filem arahan sulung S. Amin Shahab, Rajawali: Aku Abang Long.

Filem yang ditulis oleh Mamat Khalid itu turut menampilkan pelakon hebat seperti Datuk M. Nasir, Wan Hanafi Su dan Faizal Hussein.

Info Asal : kosmo
BAN Gosip - Siti Saleha a.k.a Tina Lesbian ? BAN Gosip - Siti Saleha a.k.a Tina Lesbian ? Reviewed by BANkami Blog on July 28, 2013 Rating: 5

6 comments:

 1. berlakon filem mcm ni la best. bleh diusap dibelai. gersang dlm lakonan. ape la ko ni carlos.

  ReplyDelete
 2. duit punya pasal bro.. apa pun sanggup. demi nama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko ingat dia mkn rumput ke?

   Delete
 3. Banyak betul ayat carlos copy paste dari akhbar yek?

  ReplyDelete

Powered by Blogger.