Keluhan Mahathir "Proton Bukan Lagi Kereta Nasional"


1. Proton telah dijual. Ia dijual kepada orang asing.
.
2. Mereka dakwa Proton adalah ilham saya.  Sekarang ini ilham saya telahpun dijual.
.
3. Ya. Saya sedih. Saya boleh menangis. Tetapi perbuatan itu telah dilakukan. Proton bukan lagi nasional. Tidak ada lagi kereta nasional. Kita rakyat Malaysia berbangga telah menghapuskan kereta yang menjengkelkan ini. Saya pasti Proton mampu lebih baik. Ia akan menjadi kejayaan komersial. Ia akan dijual serata dunia. Nama Proton di mana-mana sahaja.
.
4. Ianya akan jadi seperti Singapura. Rakyat Malaysia berbangga dengan negara bandar terhebat. Jika ianya tidak dijual sebelum ini, mungkin, pembangunannya ada seperti Kuala Kedah atau Kuala Perlis. Kita takkan berbangga dengan Singapura.
.
5. Sekarang kita boleh berbangga dengan Proton. Dengan wang dan teknologi lebih canggih ia akan bersaing dengan Rolls Royce dan Bentley.
.
6. Tetapi saya tidak boleh berbangga dengan kejayaannya. Ini tidak boleh dibanggakan kerana ianya bukan lagi milik negara ini. Mungkin rakyat Malaysia yang lain akan berbangga, tetapi tidak kepada saya. Mari fikirkan, jika negara ini dijual kepada orang lain, kepada orang yang kaya yang bukan dari negara ini, saya pasti negara ini akan membangun. Ianya akan jadi negara membangun - menjangkaui apa yang diharap dalam Wawasan 2020. 
.
7. Ia akan jadi negara terhebat dengan lebuhraya super, keretapi berkelajuan tinggi, bangunan pencakar langit yang berkilau, bandar-bandar baharu, lanskap yang indah dan permai. Tetapi tetap tak boleh dibanggakan! Adakah saya boleh berbangga untuk hidup di pinggir bandar membangun terhebat yang dibangunkan pembeli.
.
8. Saya akan pergi tak lama lagi. Saya sudah melangkaui had usia. Sementara saya nikmati tahun terakhir, atau bulan atau hari, saya akan melihat negara tercinta ini dijual kepada orang asing bagi melangsaikan hutang trillion Ringgit. Kita akan terpaksa jual lebih dan lebih dari negara ini.
.
9. Apakah aset kita? Tanah ini semestinya!! Itulah yang kita telah lakukan sebelum ini. Kita jual ketulan bahagian negara kita. Kita hilang tanah yang dijual. Itulah yang kita lakukan sekarang. Dan itulah apa yang kita bakal buat - atau kehilangan negara ini; seperti kita kehilangan Proton.
.
10. Proton ilham saya telah dijual. Ianya mungkin permulaan kepda penjualan terhebat. Prosesnya tidak dapat disekat. Tidak ada cara lain untuk kita bayar hutang berbilion. Caranya hanyalah menjual aset negara. Dan akhirnya kita akan kehilangan negara ini, negara hebat tanpa ragu lagi tetapi dimiliki oleh orang.
.
11. Saya insan yang lemah. Saya menangis jika rakyat Malaysia tidak menangis. Saya kehilangan anak. Tak lama lagi kehilangan negara saya.
.
12.Maafkan saya.
.
http://chedet.cc/?p=2524

Keluhan Mahathir "Proton Bukan Lagi Kereta Nasional" Keluhan Mahathir "Proton Bukan Lagi Kereta Nasional" Reviewed by BANkami Blog on May 25, 2017 Rating: 5

4 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete

Powered by Blogger.