Mungkin Rombakan Pegawai Jabatan Alam Sekitar Di Kelantan Perlu Dilakukan Segera.

Timbalan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji berkata mustahil kerajaan negeri Kelantan tidak mengetahui terdapat kawasan perlombongan bijih besi berhampiran penempatan penduduk Orang Asli suku kaum Batek di Kuala Koh, Gua Musang.

Beliau menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang menafikan perkara itu sebagai tidak masuk akal.

Beliau berkata semakan yang dibuat pihaknya menunjukkan pelombong berkenaan memperoleh lesen untuk melombong sehingga tahun 2023.

“Sebelum sesebuah syarikat itu dibenarkan melombong di sesuatu kawasan, mereka perlu mendapatkan lesen melombong daripada kerajaan negeri dan lesen pengoperasian daripada kerajaan pusat, jika tidak mereka dikategorikan sebagai pelombong haram.


“Hasil semakan, kita mendapati syarikat berkenaan memperoleh lesen perlombongan sehingga 2023…tetapi lesen pengoperasian yang dikeluarkan oleh kerajaan pusat telah tamat pada 2017 disebabkan syarikat itu tidak mematuhi Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA).

“Jadi kenyataan itu (tiada kawasan perlombongan bijih besi) memang tidak masuk akal kerana saya sendiri telah turun padang dan mesin untuk menjalankan kerja-kerja berkenaan masih ada di kawasan itu,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Sebelum ini, Mohd Amar memaklumkan kepada media, tiada sebarang rekod mengenai aktiviti perlombongan yang sah di kawasan itu dan perkara itu turut diakui Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri sendiri.

Mohd Amar dilaporkan berkata dakwaan bahawa penduduk dijangkiti radang paru-paru kerana sumber air tercemar akibat kewujudan lombong haram itu tidak tepat kerana penyakit berkaitan pernafasan itu adalah sejenis penyakit bawaan udara.

Mengulas tentang perkara itu, Tengku Zulpuri berkata jika ia disebabkan penyakit bawaan udara, mengapa hanya suku Batek sahaja yang terkena jangkitan penyakit berkenaan.

“Jadi masih terlalu awal juga untuk mengatakan penyakit ini bukan berpunca daripada sumber air walaupun sebelum ini Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) mengesahkan ia bebas daripada bahan radio aktif.

“Mereka perlu pantau kandungan air berkenaan untuk satu tempoh panjang melibatkan keadaan cuaca panas mahupun selepas hujan, barulah keputusan dapat diperoleh dengan tepat dan bukannya dengan mengambil sekali sahaja bacaan,” katanya.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan semalam mengesahkan setakat ini, sumber air di beberapa tempat sekitar Kuala Koh bebas daripada sebarang pencemaran dan radioaktif, berdasarkan kepada ujian dan pengesanan menggunakan alat pengesan pencemaran ke atas sampel air dari kawasan bekas tapak lombong, air tandak, air dari kawasan Aring 10, air sungai dan lain lain sumber berhampiran.

Malaysiakini

Post a Comment

4 Comments

 1. CELAKA betul mamat HOMO Kem. Alam Sekita DAP Anjing ni nak MENYALAHkan Kerajaan PAS skr. pula!!!!Sbb. tu KEM. ALAM SEKITAR DAP bangkai ANJING tu cuba MENIPU kononnya GENOSID ke atas kaum Batek kita sbb. PERLOMBONGAN - nak MENIPUlah tu ttg. kes2 RASUAH dan PENGGUBAHAN WANG HARAM oleh DAP bangkai ANJING ni utk. MEMAJAK sewenangnya akan HUTAN SIMPAN RELAI dlm. TAMAN NEGARA KUALA KOH, seluas hampir 4300 HEKTAR (hampir 11000 EKAR tu) dr. 2006-2092 tu, utk. PEMBALAKAN/PERLADANGAN HARAM depa!!

  Lihat RACUN2 KIMIA yg. diGUNAkan dlm. industri PEMBALAKAN/PENANAMAN SEMULA (REFORESTATION)/PERLADANGAN yg. juga MENCEMARI kawasan TADAHAN air, di -

  https://www.stopclearcuttingca.org/resources/clearcutting-and-toxic-chemicals/
  Toxic Chemicals: Clearcutting includes heavy, repeated use of herbicides and other toxic chemicals.

  Stop Clearcutting California org:

  .........The US is behind other civilized countries in allowing the use of toxic chemicals.

  Glyphosate (more popularly known as “Roundup”) is one of the most commonly used herbicides in logging operations. Research indicates that there are multiple negative effects on wildlife from use of glyphosate, such as birth defects, cancers, and DNA damage. Other herbicides used in forestry include 2,4-D, hexazinone, triclopyr, and imazapyr. Hexazinone is banned in Europe because it is a known groundwater contaminant. 2,4-D is also a known groundwater contaminant, and breaks down into a form of dioxin, a deadly compound – it was one of the ingredients in Agent Orange. Atrazine was used by a large timber company in the Sierra for years, but they stopped using it after citizen complaints noted it was contaminating groundwater. Atrazine, also banned in Europe, disrupts hormones in animals and amphibians......
  Jadi, mana SAINTIS2 Islam/Melayu kita - utk. buat KAJIAN PENCEMARAN Air Tadahan di KPG. Bumiputera Orang asli Batek kita di GUA MUSANG ni oi, yg. disyaki akibat industri PEMBALAKAN HARAM JADAH Anjing2 DAP , di HUTAN SIMPAN RELAI dlm. TAMAN NEGARA KUALA KOH; seluas hampir 11000 EKAR tu?!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tipah koya dan KETUA POLIS NEGARA juga perlu MENYIASAT akan RASUAH dan PENGGUBAHAN WANG HARAM oleh DAP bangkai ANJING ni - sbb. mcm. mana si 2 PEMIMPIN2 DAP bersaudara, kor ming dan ngeh koo ham bangkai2 ANJING ni boleh dpt. hampir $40 JUTA utk. MEMAJAK sewenangnya akan HUTAN SIMPAN RELAI dlm. TAMAN NEGARA KUALA KOH, seluas hampir 4300 HEKTAR (hampir 11000 EKAR tu) dr. 2006-2092, - secara HARAM dan PALSU, melalui KULI ANJING depa, HUSAM amanah HOMO dan NIZAR, yg. disyaki berkaitan dgn. perlantikan Anjing Nizar ni, si EJEN DAPembunuh tu sbg. MB Perak masa tu (yg. juga telah beri PAJAKAN2 tanah secara HARAM dan PALSU di PERAK selama 999 th. kpd. KPG2 BARU Cina)! Lihat di -

   https://pakdin.my/ngeh-perlu-perjelaskan-punca-wang-beli-tanah/

   Ngeh Perlu Perjelaskan Punca Wang Beli Tanah

   Pak din my
   Jan 2, 2013

   Patutlah rejim bangkai2 ANJING PH/DAP ni disyaki cuba MENUTUP blog Pak Din ni - yg. diSIASAT oleh POLIS baru2 ni!!

   Delete
  2. Buka balik REPOT2 POLIS dan KES RASUAH ANJING2 DAP PEROMPAK/PERASUAH dan KULI depa, si HUSAM Anjing HOMO dr. AMANAH, dlm. industri PEMBALAKAN haram jadah di Hutan Simpan Relai dlm. TAMAN NEGARA KUALA KOH yg. amat BERHARGA, di GUA MUSANG. di mana sbnyk. hampir 4300 HEKTAR (hampir 11, 000 EKAR) tanah diPAJAK (leased) sewenangnya secara HARAM dan PALSU oleh DAP ANJING utk. 70 thn. , dr. 3 Mei 2006 hingga 3 Mei 2092., si tipah koya dan KETUA POLIS NEGARA oi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lihat di –

   https://www.malaysia-today.net/2019/01/20/is-kit-siang-trying-to-kill-ngeh-and-nga/

   Is Kit Siang trying to kill Ngeh and Nga?: The Kelantan EXCO had rejected the logging concession application by the DAP cousins from Perak. Husam Musa, however, forged the EXCO papers and got Kelantan Menteri Besar Nik Aziz Nik Mat to sign the papers approving the logging concession to Ngeh and Nga. That was the reason why Husam was dropped as the MB-in-waiting and declared persona non grata in the Kelantan palace.

   By Raja Petra Kamarudin

   Malaysia Today
   Last updated Jan 20, 2019

   Delete