Panas Hati Hanya Allah Yang Tahu.. Doktor Tidak Beretika

Hari ni Saya Oncall. Masa buat round pagi tadi saya menjadi upset dan marah sangat. Biarlah saya cerita supaya jadi pengajaran kepada doktor2 yang follow Facebook saya ni. Nak jadi doktor memang boleh, habis medical school jadi la doktor. Tapi untuk jadi doktor yang beretika & professional itu belum tentu lagi.

Seorang pesakit saya pagi dimasukkan ke wad selepas terlibat dalam kemalangan jalanraya semalam.  Doktor MO kecemasan yang bertugas   merasakan terdapat retak pada tulang tangan beliau.

Pesakit juga dirujuk kepada satu lagi Jabatan lain kerana satu lagi masalah beliau yang lain yang tidak berkaitan Ortopedik. Pesakit ini  kemudiannya dimasukkan ke wad Ortopedik bagi rawatan lanjut.

Apa yang buat saya marah ialah pesakit telah di discharge tanpa dilihat terlebih dahulu oleh MO jabatan terbabit. Ini bukan pertama kali ia berlaku.

Pagi ini minta MO saya call balik MO jabatan berkenaan untuk periksa balik pesakit ini.

Sebaik beredar daripada pesakit itu saya panggil semua Houseman dan MO yang bersama saya. Ada dalam 6-7 orang Houseman. Saya bercakap penuh perasaan menahan marah. Suara pun bergetar.

“Dengar sini semua. Ini antara contoh MO yang tak bagus. Discharge patient tanpa periksa pesakit. Main pakai telefon sahaja. Nanti awak semua dah habis Houseman jangan jadi MO macam ni.

Semua pesakit yang dirujuk kepada kita, kita WAJIB tengok. Apatah lagi pesakit tu dalam wad. Memang tak ada alasan untuk tak tengok. Sesibuk macamana pun kita Oncall, kita WAJIB tengok. Jaga keberkatan rezeki kita. Kita dibayar untuk bekerja, untuk Oncall ni.”

Panasnya hati saya ni cuma Allah yang tahu.

Memang ada doktor yang macam ni sekarang. Etika sebagai doktor ke laut. Setiap pesakit yang dirujuk WAJIB diperiksa dan dilihat. Jika anda tak pasti, bincang dengan Pakar. Kalau perlu bawa Pakar untuk periksa pesakit tersebut. Pakar pun kena ambil tau kalau ada MO yang macam ni. Kena ambil tindakan. Kalau ada MO saya macam ni saya mohon bagitau saya segera.

Anda tiada alasan untuk tidak lihat pesakit apabila dirujuk. Anda discharge kerana tak mahu wad anda penuh ke?Nak wad kosong? Macamana anda boleh discharge pesakit tanpa dilihat? Kita bertugas mengikut ilmu dan kemahiran jabatan masing2. Sebab itu pesakit ini dirujuk kepada anda, your expertise. Nak discharge boleh, tengok & periksa la pesakit dulu!

Nyawa pesakit sentiasa perkara pertama yang harus diutamakan, bukannya tangan atau kaki pesakit. Life before limb. Selesai masalah yang membahayakan nyawa pesakit, hantarlah ke wad kami. Wad kami memang tak akan dan tak pernah kosong pun. Datanglah melawat.

Jika anda discharge pesakit tanpa diperiksa & pesakit sebenarnya ada masalah, apa akan jadi kepada pesakit? Sama juga kalau anda malas dan culas tengok kes di klinik, jika anda tidak panggil kes pembedahan kecemasan kat OT, jika anda buat pembedahan sambil lewa & tidak study kes sebelum pembedahan.

Macamana kalau doktor lain buat macam ni kepada isteri anda? Kepada mak anda? Kepada ahli keluarga anda?

Jaga keberkatan rezeki anda. Pastikan duit claim Oncall anda tu halal. Jadi darah daging anda, isteri & anak2 anda. Ini salah satu rahsia kejayaan diri & anak2 juga.

Ingat pesanan saya ni!

Dr Mahyuddin

Post a Comment

10 Comments

  1. doctor lama aku grad dr india. subjek dia termasuk Ayurveda. bila aku kena buasir, dia rekomen aku ubat sapu Ayurveda.

    tp org melayu, hayal dgn perubatan moden walhal perubatan moden byk kemudaratan. pesakit dirawat ikut simptom.

    "My late father had kidney disease due to uncontrollable type 2 diabetes. His kidney function was 26%. I gave him majun falasfa. He only took it for two weeks but his kidney function went up to 54%. His renal physician was speechless. Western pharma drugs are bullshit. They are designed not to cure disease but to try and suppress symptoms. They also have severe side effects so the patient needs additional drugs to circumvent side effects. Supply and demand. That way, western pharma companies make obscene amounts of profit. It makes my blood boil. My father died due to medical negligence. He was given the anti-platelet drug called clopidogrel which produced massive perforations in his stomach. He died due to internal bleeding."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm mana nak order majun falasfa tu?
      Boleh kongsi info di sini?

      Delete
  2. Disyaki doktor2 PENDATANG DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael yg. amat RASIS lah tu - yg. amat BENCI pesakit2 Islam/Melayu kita! Bahkan kami pernah terkena dgn. doktor2 PENDATANG RASIS HARAM JADAH mcm. ni - muka masam mcm. BANGKAI ANJING dan sewenangnya nak SUNTIK kita, Vaksin2 HARAM JADAH yg. TAK tahu apa asal usulnya, lepas tu nak kenakan bil tinggi!!! Sbb. itu - kami akan hanya pi ke DOKTOR2 Islam/Melayu kita sj. mulai skrg!!

    Sbb. itu. juga DOKTOR2 Islam/Melayu kita SENGAJA diGAGALkan dan dibagi TEKANAN waktu Housemanship - supaya makin BERKURANG akan DOKTOR2 Islam/Melayu kita, di NEGARA ISLAM kita ni!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg. ada VAKSIN2 Zionis PENIPU, tak kiralah berapa lama kajiannya - yg. sampai boleh menyebabkan KANSER sbb. menggunakan SEL2 dan DARAH2 BABI/ANJING/MONYET/ULAT2/ULAT BULU/BURUNG/TIKUS/LEMBU/FETUS bayi yg. diGUGURkan atau diBIAK dlm. MAKMAL dsbnya!! GILA betul syarikat2 FARMASI Zionis gergasi spt. NOVARTIS/SANOFI-pengikut IBLIS dsbnya!! Patutlah, anak2 kecil ISLAM/MELAYU kita makin ramai dpt. KANSER!!! Lihat di -

      http://freedom-articles.toolsforfreedom.com/vaccine-animal-cells-bird-pig-dog-bug/

      Vaccine Animal Cells: Bird, Pig, Cow, Dog, Monkey, Mouse, Worm & Insect DNA Used in Vaccines

      Posted by Makia Freeman

      The Freedom articles
      on April 20, 2017.

      Delete
    2. zmn BN memerintah dulu vaksin diharamkan ke..

      Delete
  3. DAPembunuh BANGKAIanjing HOMOjijik sbg.EJEN ZIONIS ISrael sebenaqnya, mahu MENGHAPUSkan bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita di TANAH MELAYU kita ini, terutamanya pemimpin2 Agung kita, para Ulama kita, para bijak pandai dan jutawan2 kita - dlm. pelbagai GENOSID, terutamanya melalui KEMALANGAN2 JLNRAYA dan SENJATA2 VIRUS Bioweapon spt. DENGGI/KANSER /VAKSIN2 Zionis PENIPU (yg. hanya menSASARkan DNA bangsa Melayu) dan RACUN TOKSIK CYANIDE yg. akan menyebabkan KANSER/SAKIT OTAK dsbnya dlm. JANGKA PANJANG (spt. di PASIR GUDANG baru2 ni), dsbnya, terutamanya melalui PEMBUNUH2 upahan dr. PATI2 PengganasTAMIL EELAM Sri Lanka depa (yg. berpusat di KONDO2 MEWAH di negara kita, yg. pihak PENGURUSANnya dr. puak DAPengganas), dan PATI2 Tamil Eelam ini akanMENYAMAR sbg. PEMANDU2 LORI/BAS/KERETA2 BESAR dan pemilik/pekerja2 KEDAI2 MAMAK PALSU (utk. MERACUN makanan utk. sbbkan KANSER atau SAKIT JANTUNG, atau bubuh DADAH), dgn. menggunakan IC2 PALSU dr. NEPAL/INDIA dan juga IC2 PALSU kita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sebagai doktor veterinar hampir 20 tahun....saya syorkan anda ambil vaksin penyakit Lembu Gila. Daripada simptom yg ditunjukkan ...anda dah kira level kronik ni..Najib yg sapu..anda yg Sasau.

      Delete
    2. CELAKA lu puaka HOMO si PENYAMAQ PARIA bangkai ANJING hindrafHOMO/Tamil Eelam SETAN DAPembunuh!! PUKIMAK PELACUR BERLENDIR HANYIR lu si 'DOKTOR' PUAKA HAIWAN GILA BABI!!!SEWEL lu dan DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK homo jijik ZIONIS ISrael lu tu, amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KES2 RASUAH/ROMPAKAN oleh si PERASUAH/PEROMPAK Pendatang Cina APEK guan eng DAP anjing ni terus diTUTUP secara HARAM - oleh geng SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA pundek bangkai ANJING DAP PENGGANAS dia tu, di -

      Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

      By Raja Petra Kamarudin

      Malaysia Today
      Last updated Apr 8, 2019 !!

      Delete