Zucchini, sering disangkakan sebagai timun kerana rupa dan bentuknya yang seakan-akan sama. Ia turut dikenali sebagai timun Jepun kerana masyarakat negara itu menggunakannya sebagai menu seharian.
Sayuran ini sering terdapat dalam makanan orang Jepun iaitu, sushi. Ia adalah sumber sayuran yang kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan antaranya serat, asid folat hingga vitamin C seakan-akan menjadi lengkap dalam sejenis sayur.
Pelbagai manfaat boleh didapati daripada sayuran ini. Rasanya yang enak dan rangup sesuai dijadikan hidangan enak. Berikut antara manfaat sayuran ini:
Mencegah dehidrasi
Sebanyak 95 peratus daripada zucchini adalah air. Air berfungsi untuk menjaga keseimbangan tubuh dan mencegah dehidrasi. Jadi untuk mereka yang sukar minum air putih 2 liter sehari, zucchini juga boleh dijadikan alternatif kudapan sihat.
Menjaga kesihatan mata
Anda ada keluhan terhadap mata? Sudah tidak selesa jika menggunakan kaca mata terlalu lama? Cuba jadikan zucchini pilihan menu baru kerana sayur ini mengandung vitamin A yang berfungsi untuk menjaga kesihatan mata.
Mencegah sembelit
Berdepan masalah sembelit menjadi tidak selesa jika kerap berlaku kerana akan mengganggu aktiviti yang dilakukan. Zucchini dapat memberi penyelesaian kerana serat yang terkandung dalam sayur ini menjadikannya sebagai salah satu alternatif pencegah sembelit.
Meningkatkan sistem imun
Mereka yang terbiasa hidup dalam kota besar dengan kesibukan tugas seharian pasti sering merasa cepat letih malah sistem imun juga menjadi berkurangan. Ini kerana, pencemaran yang banyak terjadi di bandar besar membuat tubuh mudah sakit. Cuba tambahkan zucchini dalam menu seharian kerana kandungan antioksidannya mampu meningkatkan sistem imun dalam tubuh.
Meningkatkan kesihatan lelaki
Penyelidikan terdahulu mengatakan sayur ini mampu mencegah risiko terjadinya Benign Prostatic Hyperthropy. Salah satu penyakit yang biasa disebut dengan BPH ini adalah gangguan seksual lelaki. Cuba makan zucchini secara teratur untuk menjaga kesihatan seksual.
Mencegah radang
Radang yang berlaku pada tubuh lebih lagi dalam tempuh lama tentu membuatkan badan tidak selesa. Kandungan asid lemak omega-3 dalam sayur ini diketahui memiliki kemampuan dalam mencegah peradangan. Jadi, sangat dianjurkan untuk mengambil zucchini secara teratur.
Mencerdaskan otak
Asid folat sudah diketahui mampu meningkatkan kemampuan otak. Oleh kerana saiz zucchini kecil, ia sesuai dimakan kanak-kanak sebagai alternatif kudapan sihat.
Mencegah hipertensi
Kandungan kalium dan magnesium telah ditemui dalam zucchini dan kedua-dua mineral ini berperanan dalam mengawal tekanan darah tubuh. Bagi mereka yang memiliki hipertensi, amat baik jika memakan sayuran ini.
Mencegah penuaan awal
Antioksidan yang terkandung dalam sayur ini memiliki banyak manfaat. Salah satunya adalah mencegah radikal bebas dalam tubuh, bagi mereka yang bimbang dengan kondisi kulit, cuba memakannya secara teratur. Zucchini mampu mencegah penuaan awal.
Manfaat sebagai anti kanser
Kandungan glukosilonat dalam zucchini mampu menurunkan kesan daripada gejala kanser. Cuba konsumi zucchini secara teratur supaya jauh dari penyakit ini.
Mencegah diabetes
Zucchini mampu mengatasi diabetes jenis 2 jika diambil secara teratur. Kandungan vitamin B-kompleks dibantu dengan zink dan magnesium akan mengurangi kadar gula berlebihan dalam darah. Jadikan sayuran ini sebagai kudapan untuk kesihatan.
Mencegah osteoporosis
Semakin bertambah umur, semakin berkurang pilihan menu makanan. Ini kerana keadaan organ yang mulai berkurang fungsinya, terutama tulang. Jika zucchini dikonsumi secara teratur, maka akan menurunkan kemungkinan terjadinya osteoporosis.
Menjaga kesihatan jantung
Banyak vitamin yang terkandung dalam sayur ini menjadikannya makanan kaya khasiat. Kandungan vitamin K berperanan aktif dalam menjaga kesihatan jantung.
Penyelidikan terdahulu mengatakan bahawa sayur ini juga mampu menurunkan kolesterol.
0 Comments