• Politik Terkini

    Tuesday, March 18, 2014

    BAN #MH370 - Pesawat MH370 Boleh Dikawal Melalui Komputer Tanpa Pilot ?

    Detail pengawalan ni aku tak tahu sangat. So aku try la searching fly by wire melalui wikipedia. Ada la sikit diterangkan yang mana hanya beberapa pesawat jer yang ada sistem ni. Then boeing 777 adalah salah satu pesawat yang mempunyai sistem fly-by-wire. Dari aku faham ia seolah sistem yang mana flight boleh dikawal melalui sistem. And dari seorang blogger bagitau, dengan menggunakan gadget tertentu yang dibuat installation, tak mustahil pesawat #mh370 dikawal melalui komputer secara jauh.. Kemungkinan besar pesawat ni kena hijacked semakin tinggi. Dan tak mustahil ia membabitkan kuasa besar seperti yang digembar-gembur sebelum ni.


    Dear All,

    • I missed to alert you on the B777-200ER capability to be flown using Fly By Wire (FBW) instead of normal flight yoke. Sorry for that.
    • Do you know that all modern jet fighter/interceptor use Fly By Wire. And all this jet fighter/interceptor have ILS/MLS
    • Fly By Wire need a flight computer to controlled the electrical input/output that transfer the movement to aileron, rudder and other flight control.
    • This flight computer can be tempered. Not by pilot itself but by a specialised expert. It can also be configured to receive information from third party controller.
    • it just takes not more that 30 minutes to  reconfigured it on the ground by using proper tools and gadgets.
    • Does this configuration being done discreetly while MH370 being serviced 12 days before the incident?

    Truly Your Friend

    Info Asal : CipanTapirTenuk

    4 comments:

    1. rumors je pun. taktau lagi betul ke tidak

      ReplyDelete
    2. maknanya simulator kt rumah tu ada makna disebalik la.. ker mmg boleh control mh370 ni

      ReplyDelete
    3. Misteri selubungi kata-kata terakhir Fariq

      "Baik, selamat malam,” adalah kata-kata terakhir dari kokpit pesawat Malaysia Airlines, penerbangan MH370, yang masih belum ditemui.

      Kata-kata ini menjadi tumpuan kajian mendalam untuk menentukan sama ada ia disebut oleh juruterbang atau oleh seseorang yang tidak sepatutnya berada di kokpit berkenaan.

      Bagaimanapun, pihak berkuasa Malaysia hari ini berkata mereka percaya kata-kata itu bukan disebut oleh orang asing, tetapi oleh pembantu juruterbang Fariq Ab Hamid.

      Ia adalah berdasarkan maklumat dari siasatan awal, kata ketua pegawai eksekutif MAS Datuk Ahmad Jauhari Yahya dalam sidang media di Hotel Sama-Sama, KLIA.

      "Siasatan awal menunjukkan pembantu juruterbang itu yang bercakap pada waktu itu, ia dirakam dalam pita rakaman,” katanya.

      Perbualan terakhir itu berlaku hanya 11 minit sebelum MH370 hilang dari radar kawalan lalullintas udara Malaysia pada jam 1.30 pagi, 8 Mac.

      Adakah sesuati berlaku ke atas pembantu juruterbang tersebut dalam tempoh 11 minit berkenaan atau adakah pembantu juruterbang tersebut terlibat dalam satu pakatan tertentu?

      Ia seterusnya menimbulkan satu lagi persoalan – sama ada sistem Aircraft Communications Addressing and Reporting System (Acars) dalam pesawat tersebut dimatikan sebelum atau selepas komunikasi teraskhir dengan kokpit pesawat.

      Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein semalam menyebut bahawa Acars dimatikan sebelum komunkasi terakhir antara menara kawalan dengan kokpit.

      Kenyataan tersebut, yang dijelaskan sebagai tidak tepat hari ini, menimbulkan persoalan baru – mengapa Fariq tidak memberi isyarat mengenai apa-apa masalah kepada menara kawalan, memandangkan Acars dimatikan kerana ia tidak sepatutnya dilakukan.

      Jauhari hari ini berkata masih belum dapat dipastikan sama ada Acars dimatikan sebelum atau selepas komunikasi Fariq.

      "Pancaran data Acars terakhir pada 1.07pm. Kita tidak tahu bilakah Acars dimatikan selepas itu, tetapi ia sepatutnya memancar data setiap 30 minit dan pancaran seterusnya tidak diterima,” katanya.

      Ini bermakna pancaran Acars seterusnya – yang tidak berlaku – sepatutnya pada jam 1.37am.

      Ini menunjukkan bahawa Acars mungkin dimatikan pada bila-bila masa sebelum atau selepas jam 1.19 pagi, tetapi pada waktu di antara 1.07am dan 1.37am, yang merupakan komunikasi terakhir dengan menara kawalan.

      ReplyDelete