• Politik Terkini

    Thursday, December 10, 2015

    Rakyat Kemboja Dapat Kerja Lagi. Siapa Kata Tiada Kerja?

    Korang dah dapat kerja belum. Yang buat diploma perhotelan semua tu. Pastikan korang memenuhi citarasa hotel. Saingan dengan warga asing makin sengit. Itu yang korang nak kan masa buat undian pilihanraya. Pernah tak kita dengar hotel buat MOU dengan semua university yang mengeluarkan student perhotelan ni. Wajib ambik pekerja yang baru habis belajar bidang kulinari ni.

    Tak pun pelajar dari sijil pelbagai jenis buruh eletrik ker, pembinaan ker. Kan banyak institusi yang keluarkan pelajar mahir macam tu. Yang aku heran, kenapa diaorang boleh menganggur. Adakah tiada kesungguhan dari administration institute terbabit untuk buat MOU dengan semua syarikat di malaysia ataupun kerajaan sendiri perlu menetapkan wajib ambil setiap pelajar institute bla bla bla...
    Malaysia menandatangani dua perjanjian persefahaman (MOU) dengan Kemboja membabitkan pengambilan pekerja dan pembantu rumah warganegara itu di Hotel Istana, hari ini. Malaysia diwakili Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot Jaem manakala Kemboja diwakili Menteri Buruh dan Latihan Vokasional Ith Samheng. (Hmetro)
    Oh aku lupa, ada menteri bagitau rakyat malaysia ni malas bekerja. Nak kerja senang jer. Kalau import pendatang asing ATASAN pun bleh buat duit. Rakyat malaysia apa tahu!



    3 comments:

    1. nak pelik apenya. tu semua utk pembangunan negara

      ReplyDelete
      Replies
      1. Semua ni sebab Lazada. Kalau tak kerana Lazada Buat Sale Online Revolution pasti benda ni tak jadi kat aku. Tapi tu la terlajak perahu mungkin boleh undur.. terlajak terjebak ni memang tak boleh nak undur dah. Terpaksa pasrah...

        Delete
    2. kerajaan lebih suka pikir cara nak amik duit dari poket rakyat. lepas tu pancing balik dgn brim. nanti diam la semua. ape susah

      ReplyDelete