BAN Auk - Kiviak, Makanan Musim Sejuk Greenland Yang Legits

Setiap tempat, tak kiralah bangsa mana mesti ada satu budaya pelik bila tiba masa2 tertentu. Ada yang cakap adat, ada yang ckp penurunan dari tok nenek moyang. Kat malaysia pun aku rasa ada pelbagai jenis ragam budaya peliks.

Kiviak adalah makanan tradisional musim sejuk dari Greenland yang diperbuat daripada burung auk dan dimasukkan kedalam satu bungkusan untuk di awet. Sekitar 500 auks dimasukkan ke dalam bungkusan tersebut.Ia termasuklah paruh, kaki dan bulu, dan kemudiannya dijahit dan di awet dengan minyak.

Ia kemudiannya diletakkan di kawasan berbatu dan ditinggalkan selama 7 bulan. Kebiasaannya ia akan dimakan ketika musim sejuk,pada hari jadi dan majlis perkahwinan.


Post a Comment

7 Comments

  1. mkn babi mentah lagi jijik. ni at least burung yang diperam sampai lebam. tapi mesti busuk gila

    ReplyDelete
  2. agak2 ada rasa tomyam tak.

    ReplyDelete
  3. yakssss... agak2 rasa mcm manala. peram sampai 7 bulan tu. busuk mcm bangkai aku rasa.

    ReplyDelete
  4. kan dia awet, mcm dia buat jeruk kat malaysia la, euu2 lak, kat negara diorg euuuu2 gak mkn ngan makanan kita, puiii la ,malay

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju...orang putih, kita bagi durian pun dorang dah pening, kalau bagi budu, cincaluk, tempoyak.....

      Delete
  5. ten tu rasa mcm tempoyak,aku tak makan tempoyak

    ReplyDelete