BAN Futist - Buah Yang Asing Versi Betul Ke Bohong

Sedarkah kita, sebenarnya kita bertuah dikelilingi dengan hutan khatulistiwa yang kaya dengan sumber makanan sihat. Tapi disebabkan pengaruh iklan yang menjurus ke arah mat salleh celup, ramai asian terpengaruh untuk menjadi kulit hitam, rambut perang.

Tahukah anda, buah-buahan asing bagi negara luar adalah buah-buahan tempatan kita yang penuh berkhasiat.

So, sebagai pencinta pemakanan sihat, korang harus bertukar dari apple kepada buahan tempatan yang penuh khasiat dan asing bagi negara luar.


BAN Futist - Buah Yang Asing Versi Betul Ke Bohong BAN Futist - Buah Yang Asing Versi Betul Ke Bohong Reviewed by BANkami Blog on September 24, 2013 Rating: 5

12 comments:

  1. yg last sekali mcm ada kt rumah aku jer.

    ReplyDelete
  2. breadfruit tu buah ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukun, sedap buat goreng celup tepung atau dijadikan kerepek sukun...

      Delete
  3. rambutan tu je la aku selalu makan. haha

    ReplyDelete
  4. buah belingai tak termasuk skali dlm list ka carlos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko try google search buah belingai atau belinggai... pic buah yg bulat kaler hijau coklat, sebesar kepala budak kecik, kulit keras, isi coklat... tu la buah belingai

      Delete
    2. uishhh... 1st time ak tgk buah ni.best ke

      Delete
    3. buah belingai utk macai2 yg bingai! :D :P

      Delete
    4. buah ni isinya lembut dan berserabut, kalau blend dgn susu campur gula merah, letak ais, sedap gak tuh... pokok dia ada kat tepi sawah blakang umah aku, heheh...

      kulit dia keras, kalo baling kepala orang, boleh parah jugak la... buat baling kepala macai mcm anon kat atas ni, best gak la... hahahaha~

      Delete
    5. ada beberapa lagi local fruits yg patut masuk dlm list: buah kabung (atap chee), buah kerkuk, buah kriang dot, buah cermai, buah goncar, buah keranji... cer hang google image search tengok ^^

      Delete

Powered by Blogger.