Pihak berkuasa di utara China menangguhkan rancangan meroboh sebuah masjid besar, semalam selepas ribuan penduduk melakukan bantahan besar-besaran.

Penunjuk perasaan mula berkumpul, kelmarin sebelum tarikh akhir meroboh Masjid Besar Weizhou di wilayah Ningxia, utara China.

Ribuan penunjuk perasaan berhimpun di hadapan sebuah masjid di China yang dilaporkan akan dirobohkan berikutan arahan yang dikeluarkan oleh pemerintah negara itu.

Ia susulan arahan kerajaan China yang mahu menetapkan had kebebasan beragama termasuk bagi umat Islam, selaras dengan kepercayaan Parti Komunis di negara itu.

Video dan foto mula tular di media sosial apabila ratusan penunjuk perasaan telah mula berhimpun di hadapan masjid di bandar Weizhou di daerah Ningxia sejak Khamis.

Memetik laporan antarabangsa, penduduk tempatan memberitahu bahawa masjid tersebut mahu dirobohkan kerana dikatakan sebuah bangunan yang tidak berdaftar. Bagaimanapun, masjid itu mempunyai pelbagai sejarah sejak kewujudannya beratus tahun dahulu.

Penduduk tempatan menggelar masjid itu sebagai ‘Masjid Weizhou’, namun perkataan itu tidak akan dapat dicari dalam carian menerusi Twitter di negara itu. Begitu juga dalam laman web Weibo.

Struktur masjid itu telah melalui proses pembangunan semula pada dua tahun lalu, namun berdasarkan dokumen kerajaan, proses pelesenan tidak dijalankan dengan betul dan beberapa pihak berkuasa telah menerima ‘amaran serius’.

Buat masa ini, bukan sahaja penduduk tempatan yang meluahkan rasa tidak puas hati atas keputusan tersebut, malah pengguna media sosial seluruh dunia juga meluahkan bantahan.

Beberapa rakaman video di media sosial menunjukkan, ramai penunjuk perasaan berkumpul di depan masjid berkenaan sejak beberapa hari lalu sambil dikawal polis.

“Kerajaan berkata, ia bangunan haram tetapi tidak. Masjid ini mempunyai sejarah beratus tahun,” kata seorang pemilik restoran tempatan.

Di seluruh China, pihak berkuasa didakwa cuba mengehadkan kebebasan beragama untuk penduduk Muslim.

Sumber : astroawani