Pepatah melayu kata, alang2 menyeluk perkasam, biar ke pangkal lengan. Alang2 panglima bugis dipanggil didakwa baik secara berhemah. Persoalannya jika golongan bangsawan malaysia yang terlibat, mungkinkah malaysia akan mencipta satu sejarah baru penangkapan terbesar 1MDB dari golongan tersebut. Apapun semua terletak pada najib, beranikah memetik nama besar dan membuat laporan polis supaya menangkap dan mendakwa.

AstroAwani | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu membuat laporan kepada pihak berkuasa atas dakwaannya mengenai kemungkinan penglibatan tokoh antarabangsa lain dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Najib membuat dakwaan itu dalam satu temu bual dengan agensi berita antarabangsa Al Jazeera.

"Suruh dia membuat laporan dan kami akan cari mereka," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di sini malam tadi. Beliau adalah Pengerusi Bersatu.

Dalam temu bual itu, Najib meminta para penyiasat untuk menyiasat tokoh-tokoh antarabangsa lain yang didakwa terlibat dalam penyelewengan dana 1MDB dan tidak hanya menyiasat penglibatan ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata: "Kami mendapati sukar untuk menguatkuasakan undang-undang kita di negara lain tetapi jika mereka melakukan jenayah di Malaysia, yang menjejaskan rakyat Malaysia atau wang milik Malaysia, jika mereka datang ke sini, kami akan menangkapnya."

Terdahulu pada Jumaat, Menteri Luar Arab Saudi Adel Ahmed Al-Jubeir dipetik sebagai berkata Kerajaan Arab Saudi tidak mempunyai sebarang kaitan dengan derma RM2.6 bilion yang didakwa diterima Najib.

Dr Mahathir berkata apa yang penting ialah bukti dalam berbentuk dokumen duit tersebut datang dari 1MDB ataupun Arab Saudi.

"Anda tidak boleh pindahkan wang dengan jumlah yang besar tanpa rekod. Kalau mereka kata ia daripada Arab Saudi, tunjukkanlah rekodnya. Jika tidak, kami perlu siasat daripada mana datangnya. Sepanjang pengetahuan kami, ia datang daripada 1MDB," kata beliau.