Gantung Pengerusi Masjid & Surau

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah memberi perkenan agar pengerusi jawatankuasa masjid dan surau yang membenarkan premis mereka digunakan untuk program parti politik, digantung tugas, sementara siasatan ke atas mereka dijalankan.

Menurut kenyataan media oleh Pejabat Sultan Perak hari ini, Dato’ Pengelola Bijaya Diraja kepada Sultan Perak, Abd Rahim Mohamad Nor, berkata, cadangan penggantungan tugas itu dibuat Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPk), Mohd Yusof Husin.

Katanya, sementara penggantungan tugas itu, Sultan Nazrin menitahkan agar tanggungjawab pengerusi jawatankuasa masjid dan surau diserahkan kepada Pegawai Tadbir Agama Daerah, selaras dengan Peraturan 10(2), Peraturan-peraturan Jawatankuasa Kariah Negeri Perak 2015.

"Baginda menitahkan Pengarah JAIPk melakukan siasatan lengkap untuk dipersembahkan kepada baginda mengenai program yang dianjurkan atas nama parti politik dan penyampaian ceramah agama oleh penceramah tidak bertauliah,” katanya.

Beliau berkata ceramah berkenaan berlangsung di Masjid al-Khairiah, Kampung Banjar Hilir, Teluk Intan pada 21 Mei, dan di Surau Al-Ittihad Kampung Temiang di sini pada 24 Mei serta program atas nama parti politik di Surau Diri Jumaat Al-Taufiqiah Taman Klebang Jaya, Chemor pada 22 Mei.

Menurut Abd Rahim, Sultan Nazrin bertitah demikian semasa menitah menghadap Ketua Polis Perak Razaruddin Hussain @ Abd Rasid; Pengarah JAIPk; Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) yang kini dipangku oleh Mohd Haidi Sulaiman petang semalam.

Selain itu, Sultan Nazrin turut menitahkan pemimpin enam parti politik utama di Perak menghadap baginda iaitu Pengerusi Bersatu negeri, Ahmad Faizal Azumu; Penasihat DAP negeri, Ngeh Koo Ham; Pengerusi Amanah negeri, Asmuni Awi; Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Saarani Mohamad; Pesuruhjaya PAS negeri, Razman Zakaria dan Pengerusi PKR negeri, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, petang semalam.

Abd Rahim berkata Sultan Nazrin menerima banyak aduan mengenai program yang dianjurkan atas nama parti politik dilangsungkan dalam bangunan dan perkarangan masjid atau surau di negeri Perak.

"Baginda disembah maklum, terdapat pemimpin daripada parti politik berceramah agama tanpa mendapat tauliah daripada MAIPk atas nama parti politik, dilangsungkan dalam masjid dan surau tanpa mendapat kebenaran pihak berkuasa agama Islam negeri.

"Setelah dipersembahkan taklimat, baginda berpuas hati terdapat asas kebenaran aduan yang diterima daripada ramai ahli kariah mengenai parti politik di Perak menganjurkan aktiviti dalam bangunan dan kawasan masjid dan surau, juga pemimpin parti politik berceramah agama tanpa tauliah," katanya.

Abd Rahim berkata dalam sesi menghadap tersebut Sultan Nazrin menegaskan pendirian baginda selaku Ketua Agama Islam negeri untuk tidak membenarkan sebarang program dianjurkan atas nama parti politik dalam bangunan dan kawasan masjid atau surau.

Sultan Nazrin juga, kata Abd Rahim, merumuskan bahawa persaingan aktiviti yang semakin rancak oleh parti politik sama ada pemerintah atau pembangkang di masjid dan surau merupakan perkembangan sangat tidak sihat yang berpotensi menjejaskan kesucian rumah ibadat itu.

"Baginda bertitah parti-parti ini menggunakan pelbagai alasan, seperti khidmat masyarakat, program kebajikan, majlis ilmu, khatam al-Quran, bantuan, tetapi pada masa yang sama mempamerkan lambang parti politik masing-masing dalam bangunan dan kawasan masjid dan surau," katanya.

Katanya, baginda juga bertitah agar parti politik tidak menjemput penceramah tanpa tauliah daripada MAIPk dan jika program ceramah mahu dianjurkan dalam masjid atau surau ia perlu mendapat kebenaran pihak berkuasa agama Islam negeri.

Baginda, katanya ,menzahirkan kebimbangan kariah masjid akan memiliki identiti dan asosiasi dengan parti politik tertentu jika program atas nama parti politik dibenarkan di rumah ibadat tersebut yang sewajarnya berperanan menyatukan ummah.

Selain itu, katanya, Sultan Nazrin menitahkan pemimpin politik di Perak agar memberikan komitmen dan mengambil tanggungjawab untuk memulihara kesucian rumah ibadah umat Islam daripada dicemari dengan kegiatan politik berpuak dan kepartian.

Malaysiakini

Post a Comment

7 Comments

 1. Di kedah pun byk kes pas guna masjid utk paksa jemaah dengar propaganda penipuan mrk semasa tazkirah sebelum jumaat dan hatta khutbah jumaat sekalipun pun. Harap pentadbir ugama kedah bertindak proaktif spt tindakan sultan perak

  ReplyDelete
 2. Yg. ni TAK pula lu TERLALAK aaaahh?!! CELAKA lu HOMO si PENYAMAQ PARIA bangkai ANJING hindrafHOMO/Tamil Eelam SETAN DAPembunuh!! DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK homo jijik ZIONIS ISrael lu tu, amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KES RASUAH/ROMPAKAN kedua oleh si PERASUAH/PEROMPAK Pendatang Cina APEK guan eng DAP anjing ni terus diTUTUP secara HARAM - oleh geng SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA pundek bangkai ANJING DAP PENGGANAS dia tu, di -

  Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

  By Raja Petra Kamarudin

  Malaysia Today
  Last updated Apr 8, 2019 !!

  ReplyDelete
 3. Yg. si PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH/PRNIPU/PENYANGAK DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael asyik BERCERAMAH kat MASJID - TAK pula diHUKUM oleh KESULTANAN Islam/Melayu?!!!!!!Ingat, kami RAKYAT bukan BANGANG:

  RAJA ADIL RAJA diSEMBAH

  RAJA ZALIM RAJA diSANGGAH!!

  ReplyDelete
 4. Yg. ni, agenda dan ideologi ZIONIS amat dajal, penipu, rasis, supremasis dan fasis (fascist) 'Bangsa Malaysia' (‘Malaysian Malaysia‘) si parti PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH/PENIPU/PENYANGAK DAP PARASIT homo JIJIK Zionis ISrael - utk. mengHAPUSkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 kita, dan KUASA dan HAK EKSEKUTIF DYMM YDPA kita - yang bertanggungjawab MELINDUNGI HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH turun temurun BANGSA BUMIPUTERA (PRIBUMI/ORANG ASAL/INDIGENOUS/NATIVE) kita yg. PELBAGAI, terutamanya BANGSA Orang Asal/Pribumi MELAYU kita, yg. juga PELBAGAI, di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ini - adakah Sultan Perak LIBERAL ni, sbg. Pencinta hak asasi ‘KESAMAAN‘ sbg. TIMBALAN YDPA bersama DYMM YDPA, akan mengHUKUM dgn. amat BERANI, mcm. kes ceramah2 di MASJID2/SURAU2 oleh PAS/UMNO terCINTA kita, di PERAK ni? Kami rakyat ORANG ASAL Islam/Melayu, tengah TUNGGU ni!! Lihat artikel amat BERNAS dr. PEJUANG KEMERDEKAAN Orang Asal ISLAM/MELAYU kita dr. pemimipin UMNO terCINTA kita, di –

  http://watan-online.com/2019/05/25/bangsa-malaysia-hanya-naratif-politik-khaled-nordin/

  BANGSA MALAYSIA HANYA NARATIF POLITIK- KHALED NORDIN

  By Watan

  Watan online com
  on May 25, 2019


  BANGSA MALAYSIA HANYA NARATIF POLITIK- KHALED NORDIN

  By Watan

  Watan online com
  on May 25, 2019.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerana dah PANIK dan KETAKUTAN akibat diKECAM sbg. PENAKUT/PENIPU kerana LARI dr. DEBAT ini, maka si ANJING KURAP PEROMPAK/PERASUAH kit siang ini sdg. MEMBODEK akan KETUA POLIS NEGARA Islam/Melayu kita yg. baru pula, di blog PARASIT/PENJAJAH HARAM JADAH dia tu!!

   Delete
 5. Penunggang agama sedang cuba nak mensucikan parti penyamun demi sedikit duit rasuah yang telah dibalunnya. Kedua2 parti penyamun dan parti penunggang agama memang dari dulu menyalah gunakan masjid dan surau untuk propaganda dan fitnah mereka. Walaupun apa yang parti2 keji ni buat, mereka dah dilihat sebagai parti2 bangsat yang keji kerana menunggang agama dan menjual bangsa. Kebenaran tu tak perlu di jerit2 kerana kebenaran itu milik ALLAH dan sekarang UMNO dan PAS adalah parti songsang yang sedang menggugat agama Islam dan menjual bangsa sendiri.

  NIck.
  Cape Tiger.

  ReplyDelete
 6. CELAKA lu si PENJAJAH HOMO PENYAMAQ bangkai ANJING PARIA hindrafHOMO/ Tamil Eelam SETAN DAPembunuh amat RASIS!! PUKIMAK PELACUR hanyir bERNANAH lu si SEWEL!!DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK homo jijik ZIONIS ISrael lu tu, amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Si PENDATANG Cina kit siang BANGKAI anjing RASIS lu tu, si penakut/penipu/perompak/perasuah DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael ni (yg. punya diPUJA oleh MENTERI SUKAN amat BANGSAT dan BANGANG, syed sadiq HOMO-suka hampir BERTELANJANG tu) - juga telah LARI lintang pukang dr. KES2 RASUAH/ROMPAKAN dia sbnyk. $1 BILLION dr. mahathir PARIA KERALA?! Mana POLIS bah. Komersial TAK GUNA tu dan syukri HOMO/SPRM bangkai2 ANJING tu oi?!! Lihat PENDEDAHAN amat BERNAS dr. YM Raja Petra terCINTA kita ini, di -

  1. at - https://www.malaysia-today.net/2017/10/10/how-mahathir-moves-his-billions/

  How Mahathir moves his billions

  By Raja Petra Kamaruddin

  Malaysia today
  Last updated Oct 17, 2017; dan di

  2. at - https://www.malaysia-today.net/2017/10/13/mahathirs-rm160-billion-banking-empire/

  Mahathir’s RM160 billion banking empire

  By Raja Petra Kamaruddin

  Malaysia Today
  Oct 20, 2017 !!


  ReplyDelete