Aset Khazanah Di Singapore Dijual Lagi...


Seperti dijangka, Khazanah sudah jual semua pegangan dalam satu dari dua projek di Singapura yang dirunding, dilancarkan dan dirasmi oleh saya masa saya PM.

Pegangan ini dijual kepada syarikat pelaburan Singapura.

Semasa mengumumkan penjualan dengan harga RM4.74 bilion ini semalam, Khazanah mengaku bahawa kejayaan projek DUO di Ophir-Rochor di Pusat Bandar Singapura (CBD) ini adalah jauh diluar jangkaan dan amat menguntungkan.

Oleh itu, perlulah dijual oleh kerajaan PH walaupun saya rasa ianya lebih baik jika masih dimiliki oleh kita dan kita mendapat pulangan dari sewa yang dikutip.

Bagaimanapun, Khazanah memilih untuk memegang semua kepentingan mereka dalam Hotel Andaz di projek yang sama itu.

Tapi semua ruang runcit, pejabat dan bangunan lain di projek itu yang kini memberi pulangan besar setiap bulan kepada Khazanah dah dijual.

Tak apa.

Banyak lagi aset-aset yang dibina oleh kerajaan BN masih boleh dijual oleh PH.

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2019/07/590504/ms-jual-ruang-pejabat-runcit-duo-rm474-bilion

Saya pernah menulis tentang asal-usul projek ini dengan projek Marina One. Boleh baca di sini:
Projek Marina One

Najib Razak

Post a Comment

5 Comments

 1. Jika benar kabar bhw cina dapigs ingin meruntuhkan bisnes mega melayu bumiputera dgn penjualan2 aset2 bernilai tinggi serta berpotensi, inilah masa yang sesuai.
  Apa2 pun...menteri kewayangan tetap yakin mengatakan bhw dia tidak pernah terlibat dlm penjualan2 aset tersebut dgn mengatakan atok dan assmin brtggunjwb sepenuhnya.
  Mmg celaka perbuatan mrk!!!

  ReplyDelete
 2. Peyamun ni masih lagi menyalak? Tak runtuh gunung dek salakan anjing, itulah pepatah melayu. Apa2 pun kalaulah orang melayu nak percaya cakap2 dungu sang perompak, eloklah orang melayu gadaikan aje negara ni dan bagi hasilnya kat najib. Sebab itulah natijahnya jika melayu ni masih lagi nak bertuankan perompak dan pencuri.

  Nick.
  Cape Tiger.

  ReplyDelete
 3. Sblm mahdey diangkat sebagai peeM oleh mahacai semburit dia juga digelar penyamun besar. Kaya raya anak, proksi dan kroninya. Mgkin dosa2 lalu mahdey telah diampunkan oleh sheikh lim kit sial maka gelaran penyamun, perasuah telah digugurkan.
  Sblm ini mantan penyamun berdegar2 mengatakan 1mdb penyebab negara bangkrap. Setelah perbicaraan mahkamah dan penafian dan fakta2 yg gagal dibuktikan setelah mantan penyamun berkuasa, raykat kini akur hutang2 1mdb sebnyk rm36b dan aset sebanyak rm42b serta projek2 1mdb yg berlangsung ketika mantan penyamun berkuasa boleh menjana pulangan hampir rm150b maka aku kini tabik dgn idea dan perancangan ekonomi perompak/pencuri negara.
  Hebatnya projek2 1mdb dgn tanpa sedarnya turut mendapat pujian menteri kewayangan yg boleh terlepas dpd kesalahan rasuah.
  Kedaulatn undang2 apa yg telah dicanang oleh mantan penyamun sehingga mudah dilanggar oleh menteri kabinetnya???!!!
  Apa yg mampu mantan penyamun lakukan setakat ini yg mampu mahacai2nya mendabik dada?
  Jawapan mudah.. TIADA!

  Hanya menumpang malu hasil idea pencuri dan perompak. Malah negara dibawah mantan penyamun makin sial dgn aset2 negara dijarah dan dijual setelah hasil penat lelah kerajaan perompak sblm ini.

  Hutang negara pula makin meningkat dgn pinjaman bangang dari negara2 luar. Mgkin bijak pandai yg ada dlm kabinet mantan penyamun tak mampu memberi nasihat bernas krn sedar kepala otak bekas diktator tak sama dgn manusia biasa.

  Skrg heboh mantan penyamun mempertahankan anak angkatnya yg terlibat dgn kerja terkutuk semburit. Cukup cekap dia mengulas perbezaan bukti video dan pengakuan pasangan semburit dgn bukti liwat mantan seterunya anwar ibrahim wlpun pada pandangan raykat ada double standard dlm kalimah kata2nya.Raykat ingin bertanya kenapa mantan penyamun tak mahu mendengar sendiri pengakuan pasangan semburit anak angkatnya spt apa yg dia pernah lakukan ke atas mangsa2 liwat seterunya suatu ketika dulu.
  Adakah dia terlalu sedih dan kecewa krn anak angkatnya merupakan proksi yg mampu menggantikannya serta mampu menguntungkan legasi 22tahunnya tetapi ada masalah moral?

  Setakat ini tiada apa yg mampu dilakukan oleh pakatan semburit krn mantan penyamun spt dahulu kala bermain dgn persepsi menyalahkan org lain apabila gagal melaksanakan janji2 kencingnya.

  Kalau kepala otak ko asyik memikirkan ttg proksi dan kroni ko yg tamak haloba maka hancurlah impian raykat.
  Ko minta raykat ikat perut??!!!
  Ko pula???!!!

  ReplyDelete
 4. ADAKAH ANDA MASIH TERTANYA-TANYA DI MANA UNTUK MENDAPATKAN PINJAMAN TULEN???
  Di mana dan bagaimana untuk mencari syarikat yang tulen untuk mendapatkan pinjaman kekal satu cabaran besar kerana terdapat begitu banyak pemberi pinjaman palsu dalam talian. Saya juga mempunyai ketakutan dan saya ditipu oleh pemberi pinjaman palsu pada masa lalu sehingga rakan saya memperkenalkan saya kepada Syarikat yang tulen yang dipanggil pinjaman Imperial. Tetapi di sini adalah penyelesaian. Pada mulanya saya fikir ia adalah semua jenaka sehingga saya menerima mesej daripada Bank saya selepas 3 hari menghantar permohonan saya bahawa wang itu benar-benar dipindahkan ke akaun bank saya. Saya terkejut untuk mendapatkan pinjaman tanpa tekanan. Tiada kos tersembunyi, tiada cagaran yang diperlukan, tiada kertas kerja yang terlalu banyak. Jika anda ingin mendapatkan pinjaman tulen, hubungi e-mel mereka dengan segera (imperialincorporated1@gmail.com) saya berkongsi maklumat ini di sini kerana saya tidak boleh menyimpannya kepada diri saya sendiri. Saya berjanji anda, anda akan kembali ke sini untuk memberitahu kesaksian anda sendiri dan berterima kasih kepada saya kemudian. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman segera, hubungi mereka sekarang dan anda akan gembira anda lakukan. Anda boleh menghubungi saya e-mel jika anda memerlukan maklumat lanjut daripada saya bagaimana untuk mendapatkan pinjaman daripada mereka melalui dendisetiewan@gmail.com

  ReplyDelete
 5. Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY (ISKANDAR LENDERS) via: {mail:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

  e_mail:::[aditya.aulia139@gmail.com]
  [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp:::[+44] 7480 729811[Chats Only]
  Telephone Number☎[+44] 7480 729811[Calls Only]
  BBM INVITE:::[D8980E0B]

  ReplyDelete