Hakikatnya, dalam konteks pandemik sekarang ini, kami (paramedik dan doktor), bukanlah frontliners tetapi lebih kepada your last line of defence. Once you all kena, kami yang akan sambut. Once you all kena, you all cuma boleh doa janganlah you all masuk pesakit kategori 3,4 or 5

Once you all kena, you all better doa kami masih mampu ambil you all dari rumah there and then dan bukan kena tunggu sehari atau lebih dari itu. Once you all masuk kategori 3-5, better you doa harap2 adalah cukup katil ICU back up untuk you. Once you all masuk ICU,

better you all doa, staf masih ada untuk jaga you 1 to 1 dan bukan 1 to 4 patients. Dan better you all doa staf yang jaga you tu belum burnout. Dan better you all doa siap2 yang you masih ingat Tuhan masa nak masuk fasa nazak. Dan better you all doa yang your love ones disaring..

...secepat mungkin supaya mereka tak terlepas dari saringan awal. Dan better you all doa yang staf di primary care tak overwhelmed dengan lambakan kes untuk disaring, dikesan, diligan dan dimaklum secepat mungkin

...dan better you all stop percaya yg kami boleh penuhkan semua..

..hospital dengan kes COVID je unless you all percaya yang takde penyakit lain selain COVID akan berlaku 2021 ini. Dan better you all sedar bahawa paramedik dan doktor tu manusia yg mereka juga ada keluarga yg walau macamana diorang jaga, mereka masih boleh dijangkiti di rumah...

...sebab you all kena tahu bahawa jika seorang mereka kena, ada ramai staf lain akan kena kuarantin in one go. 

..dan last sekali, better you all doa supaya kita tak terpaksa buat apa yang USA tengah pertimbang jika beban ICU terus meningkat: pilih mana satu yang kami nak tolong

Alang2 hari jumaat kan. Doa, doa juga. Usaha yang kami dah cadangkan terus buat. Percaya dengan teori konspirasi dan antivaksin bukan sebahagian dari usaha. Itu usaha untuk membawa kita kelaut dalam bersama2

@MedTweetMYHQ #pilihSIHAT
#MedTweetMY @DrRostam