Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menduduki tempat teratas senarai syarikat pelabur global yang mengancam alam sekitar dengan penebangan hutan.

Beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terdiri daripada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (Kwap) dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) juga berada pada kedudukan 10 teratas.

Sementara itu, Malayan Banking Berhad (Maybank) pula tersenarai antara 10 institusi kewangan teratas yang memberikan pinjaman kepada syarikat berkait penebangan hutan.

Senarai tersebut dibuat oleh Forests and Finance, suatu inisiatif yang bertujuan untuk menyorot dan meminimumkan peranan kewangan dalam menyumbang kepada kegiatan penebangan hutan.

Ia kerjasama antara beberapa kumpulan alam sekitar dari seluruh dunia termasuk Sahabat Alam Malaysia, Rainforest Action Network, TuK Indonesia, Profundo dan Amazon Watch (gambar webminar, bawah).

Sistem kedudukan 'ranking' ini berdasarkan pada daftar 300 syarikat di seluruh dunia yang dikenal pasti sebagai "syarikat berisiko terhadap hutan" kerana operasi mereka dalam pengeluaran minyak sawit, soya, getah, kayu, daging lembu dan kertas.

Data terkini yang tersedia untuk umum digunakan untuk mengesan pembiayaan yang diterima oleh syarikat-syarikat ini.

Diukur berdasarkan kuantum kewangan, Forests and Finance meletakkan PNB sebagai pelabur nombor satu syarikat berisiko terhadap hutan dengan nilai AS$5.710 bilion (RM23.460 bilion) pada April 2021.

Kesemua lima penerima teratas pelaburan PNB dalam kategori ini adalah syarikat konglomerat ladang kelapa sawit - Sime Darby, IOI Group, Batu Kawan Group, Genting Group dan United Plantations.

Batu Kawan Group ialah syarikat induk Kuala Lumpur Kepong Bhd.

Di tempat kedua dalam senarai itu adalah KWSP, dengan pelaburan AS$4.162 bilion (RM17.100 bilion) ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Lima pelaburan teratas dalam kategori ini hampir serupa dengan PNB kecuali pengilang sarung tangan getah Top Glove.

Di tempat keenam dalam senarai "pelabur teratas" adalah Kwap yang melabur AS$1.274 bilion (RM5.220 bilion) ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan, lima daripadanya adalah Sime Darby, Top Glove, IOI Group, Genting Group dan IJM Group .

Felda menduduki tempat ketujuh dengan pelaburan AS$1.110 bilion (RM4.560 bilion).

Lima pelaburan berisiko terhadap hutan teratas adalah Felda Group, Batu Kawan Group, Boustead Group dan TH Group.

Konglomerat swasta Genting melengkapkan senarai 10 teratas dengan AS$913 juta (RM3.750 bilion) dilaburkan ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Walau bagaimanapun, laman web Forest and Finance tidak memberikan profil mengenai siapa benefisiari paling atas.

Sementara itu, Maybank pula berada pada kedudukan ketujuh dalam senarai "pemberi pinjaman teratas" yang memberikan pembiayaan AS$7.504 bilion (RM30.830 bilion) kepada syarikat yang berisiko terhadap hutan.

Antara tahun 2016 dan 2020, pelanggan utama bank dalam kategori ini adalah Albukhary Group, Sinar Mas Group, Batu Kawan Group, Sime Darby Plantations dan Triputra Group.

Maybank juga membuat pelaburan besar ke dalam syarikat berisiko terhadap hutan.

Sehingga April 2021, lima syarikat teratas dalam kategori ini adalah Top Glove, Sarawak Oil Palms, TSH Group, Batu Kawan Group dan Hap Seng Group.

Forest and Finance berkata pihaknya telah menghubungi semua syarikat yang dinamakan untuk memberi komen mengenai sistem rankingnya.

Senarai 300 syarikat berisiko ancam hutan yang dikaji Forest and Finance dimaksudkan untuk berfungsi sebagai "sampel perwakilan" syarikat yang mempengaruhi hutan hujan dan bukan senarai lengkap.

Syarikat-syarikat ini dipilih berdasarkan ukuran firma, keluasan tanah operasi, akses terhadap informasi tentang pembiayaan mereka dan kesan negatif yang diketahui daripada operasi mereka terhadap alam sekitar.

Bercakap pada forum dalam talian mengenai Hutan dan Kewangan petang ini, penyelidik kanan Profundo, Ward Warmerdam berharap institusi kewangan akan lebih peka apabila terlibat dalam pengawalseliaan dengan syarikat berisiko terhadap hutan.

Profundo adalah sebuah organisasi bukan berorientasikan keuntungan yang berpusat di Amsterdam, Belanda.

"Sebagai contoh, sebuah bank memberikan pinjaman kepada sebuah syarikat kelapa sawit dan syarikat itu baru-baru ini melakukan pembukaan tanah dengan pembakaran hutan. Kemudian syarikat itu boleh didenda atau konsesinya mungkin ditamatkan.

"Dengan pembatalan konsesi, pengeluaran dipengaruhi dan kemampuannya untuk menjana pendapatan yang mencukupi tentu saja berkurang, yang menjadikannya lebih sukar untuk membayar pinjaman.

"Sekiranya syarikat lebih sukar untuk membayar balik pinjamannya, maka ini merupakan risiko kepada bank yang memberikan pinjaman ini [...] jadi kami percaya risiko terhadap alam sekitar, sosial dan urus tadbir ini dapat diterjemahkan kepada risiko kewangan," katanya.

Oleh itu, Warmerdam berharap bank dan pelabur dapat membantu mendorong amalan perniagaan yang lebih sensitif terhadap alam sekitar.

"Kami percaya institusi kewangan perlu menerapkan dasar yang bukan hanya untuk tujuan mereka sendiri supaya mengurangi risiko kewangan mereka sendiri, tetapi juga mendorong syarikat untuk menambah baik amalan perniagaan mereka.

"Yang akan mengurangkan risiko sebenar di lapangan untuk masyarakat setempat dan alam sekitar," katanya.