Bimbang pendapatan negara terjejas atau bimbang dana kewangan menyusut mendadak dan pada masa yang sama KWSP tidak pernah terfikir pengeluaran besar-besaran dan tidak bersedia menghadapinya. 

Selepas situasi pandemik covid19 hampir 2 tahun, KWSP mula menjadi sasaran rakyat untuk mereka mencairkan aset yang ada untuk kelangsungan hidup. Ditambah pula dengan banjir yang serius diselangor yang memaksa rakyat mendapatkan cash yang banyak untuk menyelesaikan pelbagai perkara yang telah hanyut ditelan banjir. Secara tidak langsung kantung KWSP yang selama ini mereka kawal tanpa diusik, kini mula ditekan untuk dicairkan. 

Kenapa KWSP menjadi sasaran? Kerana kerajaan sendiri tidak bersedia dengan dana mencukupi untuk menampung keresahan kewangan rakyat, kerisauan peniaga kecil dan penjaja jalanan. Akhirnya mereka terpaksa tampil menekan kerajaan supaya memberi kelulusan untuk KWSP dibenarkan keluar. 

Sekiranya kerajaan meluluskan pengeluaran 10K KWSP, pendapat kami KWSP mungkin perlu mencairkan beberapa aset penting untuk mendapatkan cash in hand untuk membayar setiap pengeluaran. Dengan situasi banyak perniagaan tutup, kilang tutup, syarikat besar berpindah ke negara lain, secara tidak langsung memberi impak kepada kantung kewangan KWSP dan menyusutkan lagi nilaian kantung perniagaan negara. 


KWSP bimbang pengeluaran besar-besaran jejas pasaran negara - FMT

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini, mengingatkan sebarang kemelesetan kepercayaan terhadapnya berkemungkinan boleh menyebabkan pengeluaran caruman secara besar-besaran yang memberi impak negatif terhadap pasaran modal negara.

Ketika menyuarakan kebimbangan itu, dana persaraan tersebut, berkata ini berikutan sehingga kini terdapat lebih RM270 bilion simpanan yang boleh dikeluarkan pada bila-bila masa oleh ahli yang mencapai usia melebihi 55 atau 60 tahun serta mereka yang mempunyai simpanan lebih RM1 juta.

“Adalah dibimbangi bahawa kemelesetan kepercayaan terhadap KWSP akan memaksa golongan ahli ini mengeluarkan simpanan mereka dengan banyak dan memberi impak negatif terhadap pasaran domestik memandangkan KWSP merupakan tonggak utama dalam pegangan aset pelaburan pasaran modal dan kewangan dalam negara.

“Skala dan kesan pandemik Covid-19 yang tidak dijangka serta kejadian bencana alam baru-baru ini telah menolak perlindungan sosial semasa negara ke tahap maksimum dan pendekatan menggunakan simpanan KWSP untuk keperluan kecemasan pastinya akan memberikan impak yang teruk ketika ahli berdepan ketidakcukupan wang simpanan persaraan dan ditambah lagi dengan ketidaktentuan lain seperti peningkatan kos penjagaan kesihatan,” katanya dalam kenyataan.


KWSP menjelaskan, skim pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar pada 2020 dan disusuli dengan i-Citra pada Julai 2021, adalah bersifat luar biasa kerana inisiatif itu telah diperkenalkan semata-mata untuk memenuhi keperluan aliran tunai mendesak, semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) dan kelembapan ekonomi.

Setakat Oktober 2021, sebanyak RM101 bilion telah dikeluarkan di bawah tiga skim pengeluaran yang bersamaan dengan 22% daripada RM530 bilion pakej rangsangan diperkenalkan kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

“Walaupun skim pengeluaran ini telah memberi sedikit kelegaan kewangan kepada ahli ketika pandemik dan PKP, ia telah menyebabkan sebanyak 6.1 juta ahli kini mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun mereka dengan 3.6 juta daripadanya mempunyai kurang RM1,000 iaitu tahap yang sememangnya tidak dapat menjamin persaraan mereka,” katanya.

KWSP berkata, majoriti ahli yang membuat pengeluaran kecemasan merupakan kalangan Bumiputera dan berikutan itu sebanyak 4.4 juta atau 54% golongan tersebut mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 manakala 2 juta atau 25% pula kurang daripada RM1,000.

“Ini amat membimbangkan kerana bilangan ini mencerminkan peningkatan peratusan ahli yang tidak mencapai kuantum Simpanan Asas KWSP sebanyak RM240,000 iaitu jumlah minimum diperlukan oleh ahli apabila mencapai umur 55 tahun,” katanya.

KWSP juga menegaskan, selain penyusutan pendapatan masa depan individu, ia juga bimbang bahawa ketirisan selanjutnya akan menjejaskan kedudukannya sebagai sebuah organisasi simpanan persaraan dan pemegang amanah masa depan persaraan ahli.

“Sebagai pemegang amanah, KWSP mempunyai kewajipan fidusiari dalam menjaga kepentingan yang saksama untuk semua ahlinya, lebih-lebih lagi apabila masih terdapat berjuta-juta ahli yang tidak menyentuh simpanan mereka dengan harapan untuk mendapat pulangan lebih baik demi menjamin kehidupan persaraan mereka kelak,” katanya.