Ticker

6/recent/ticker-posts

Tok Mat Kata, Najib Perlu Ke Penjara Sebelum Pengampunan?

https://www.newmalaysiaherald.com/wp-content/uploads/2022/06/tokmat-bn-convention-696x464.jpeg

Wartawan Asia Times Nick Kochan mempertahankan wawancaranya dengan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan berikutan dakwaan bahawa laporannya mengambil kenyataan Mohamad di luar konteks.

"Kami tetap dengan laporan kami," katanya di Twitter, bersama dengan pautan untuk memuat turun rakaman audio daripada wawancara itu.

 Kochan mengesahkan rakaman itu adalah sahih dan berkata Mohamad sedar wawancara itu dirakam.

“Lazimnya saya tidak mengeluarkan audio (rakaman) sebegitu, tetapi Tok Mat (Mohamad) cuba mempertikaikan ketepatan artikel itu. Pembaca boleh mendengar audio dan menilai sendiri,” katanya ketika dihubungi hari ini.

 

Kochan berkata Mohamad membuat beberapa kenyataan semasa wawancara itu, seperti menegaskan bahawa bekas perdana menteri Najib Abdul Razak perlu mendapatkan perbicaraan yang adil dan menjalani hukuman penjara sebelum mendapat pengampunan.

"Saya memberi Tok Mat platform, dan dia jelas dalam mesejnya tentang kebimbangannya berkenaan dengan tingkah laku bekas perdana menteri itu," katanya.

Fail audio yang disiarkan secara dalam talian terdiri daripada tiga rakaman berasingan yang berjumlah kira-kira 75 minit. Bahagian wawancara yang dipertikaikan itu pada minit 23 dalam rakaman kedua.

 

Antara petikan HOT!

Pewawancara: Adakah anda akan berasa kasihan jika Najib masuk penjara?

Mohamad: Sudah tentu, sebagai seorang kawan, saya berasa kasihan, tetapi semua orang perlu... anda perlu menghadapi apa sahaja...

Pewawancara: Tanggung kesan tindakan mereka?

Mohamad: Tanggung kesan tindakan mereka, bukan? Jika anda mahukan pengampunan, anda perlu melalui proses tersebut. Anda kena masuk dalam (penjara) dulu. Anda tidak boleh diampunkan sebelum anda melalui proses; itu salah. Itu salah sama sekali.

Pewawancara: Untuk diampunkan tanpa proses?

Mohamad: Ya.

Pewawancara: Jadi prosesnya memerlukan sedikit masa, kemudian...

Mohamad: Ya. Ramai pemimpin Umno, pemimpin terkemuka, sebelum ini Datuk Harun Idris, menteri besar Selangor, paling berkuasa masa tu, dia kena masuk dalam penjara. Mokhtar Hashim, dia terpaksa masuk. Semua orang perlu masuk dalam penjara sebelum anda mendapat pengampunan, semudah itu. Tidak ada cara lain.

Pewawancara: Jadi, tiada layanan istimewa?

Mohamad: Tiada layanan istimewa. Itulah sebabnya sekarang, apabila orang berkata: "Oh Umno, apabila mereka berkuasa, mereka akan mengampunkan, mereka akan menggugurkan kes itu."

Tetapi kini perdana menteri daripada Umno, tetapi kes Zahid masih diteruskan. Sebab itu kempen Pakatan Harapan semasa pilihan raya negeri Melaka dan Johor, mereka berkata: "Oh, jangan undi Umno kerana jika Umno menang di Johor, semua kes kluster mahkamah akan digugurkan". Tetapi apa kaitan Johor dan Melaka dengan itu? Tiada kaitan. Mungkin mereka berkata begitu kerana mereka pernah melakukannya kerana kes mahkamah sedang berjalan, dan mereka menggugurkan kes itu. Kes Lim Guan Eng digugurkan.

 

Malaysiakini

Post a Comment

1 Comments

  1. masalah juga sebelum kejadian semua ketahuan, setelah kejadian semua tak ketahuan masalah juga dan pelek juga, sekarang terpulang kepada kedua2 belah pihak hakim membuktikan kebenaran mereka masing2, yang pasti hakim yang disebelah sana yang setiap manusia akan lalui yang pasti tiada keraguan, fikir2 lah kehidupan dunia sekadar kemegahan dan hiasan belaka, yang bijaksana didunia yang paling baik menanam dan melabur untuk bekalan sana nantu

    ReplyDelete