🔴 CIMBCLICKS! PASSWORD TAK BOLEH LAGI - MULAI 19 SEPTEMBER HANYA BOLEH FACE ID, CAP JARI ATAU PASSCODE


Pelanggan CIMB Bank perlu membuat satu perubahan penting sebelum 19 September 2026.

Mulai tarikh tersebut, kelulusan SecureTAC bagi transaksi melalui CIMB Clicks Web dan laman web pedagang tidak lagi menyokong penggunaan password.

Sebaliknya, pelanggan perlu mengesahkan transaksi menggunakan biometrik seperti Face ID atau cap jari, atau passcode peranti melalui aplikasi CIMB OCTO.

Ini bermakna pelanggan yang masih bergantung kepada password untuk meluluskan SecureTAC perlu memastikan kaedah pengesahan baharu sudah disediakan sebelum tarikh tersebut.

Apa yang berubah pada 19 September?

Secara ringkas:

Sebelum 19 SeptemberMulai 19 September
Password boleh digunakan untuk kelulusan tertentu❌ Password tidak lagi disokong
SecureTAC melalui CIMB OCTO✅ Kekal
Face ID✅ Boleh digunakan
Cap jari✅ Boleh digunakan
Passcode peranti✅ Boleh digunakan

CIMB menyatakan semua transaksi melalui CIMB Clicks Web dan laman web pedagang akan memerlukan SecureTAC melalui aplikasi CIMB OCTO menggunakan biometrik atau passcode peranti.

Apa yang pelanggan CIMB perlu buat?

Sebenarnya prosesnya tidak rumit. Pelanggan hanya perlu memastikan Face ID, cap jari atau passcode peranti sudah diaktifkan pada telefon yang digunakan bersama CIMB OCTO.

Apabila melakukan transaksi melalui CIMB Clicks Web atau laman web pedagang, notifikasi SecureTAC akan dihantar ke peranti utama yang didaftarkan dengan CIMB OCTO. Kemudian:

  1. Buat transaksi melalui laman web.
  2. Terima notifikasi SecureTAC pada telefon.
  3. Buka SecureTAC melalui aplikasi CIMB OCTO.
  4. Semak butiran transaksi.
  5. Tekan Approve atau Reject.
  6. Jika memilih Approve, sahkan identiti menggunakan Face ID, cap jari atau passcode.
  7. Selepas pengesahan berjaya, transaksi akan diluluskan.

Bagaimana kalau saya belum aktifkan biometrik atau passcode?

Ini bahagian yang pelanggan CIMB tak patut abaikan. Menurut CIMB, jika biometrik atau passcode tidak diaktifkan pada peranti, pelanggan masih boleh memulakan transaksi dan menerima notifikasi SecureTAC.

Tetapi apabila cuba meluluskan transaksi, sistem akan memaparkan mesej ralat kerana kaedah pengesahan yang diperlukan belum disediakan.

Dalam keadaan tersebut, pelanggan perlu menetapkan biometrik atau passcode terlebih dahulu sebelum cuba meluluskan transaksi sekali lagi.

Jadi, jangan tunggu sampai 19 September, Kalau anda pengguna CIMB dan kerap melakukan:

  • pembayaran online;
  • pembelian di laman web;
  • transaksi melalui CIMB Clicks Web;
  • bayaran kad secara online;

lebih baik semak tetapan CIMB OCTO sekarang. Ini boleh mengelakkan situasi transaksi gagal ketika anda benar-benar memerlukannya.

Telefon lama masih menjadi peranti utama?

Ini juga perkara yang perlu diberi perhatian. SecureTAC akan dihantar kepada primary device yang dikaitkan dengan CIMB OCTO.

Jadi, kalau anda baru menukar telefon tetapi belum mengemas kini peranti utama, notifikasi transaksi mungkin tidak sampai ke telefon yang anda gunakan sekarang.

Sebab itu pengguna yang baru bertukar telefon wajar menyemak status peranti mereka sebelum perubahan ini berkuat kuasa.

Kenapa CIMB buang pilihan password?

Menurut CIMB, perubahan tersebut bertujuan mengukuhkan keselamatan dan melindungi pelanggan daripada akses tanpa kebenaran serta penipuan.

CIMB sebelum ini memperkenalkan pengesahan biometrik bersama SecureTAC sebagai lapisan tambahan keselamatan dalam aplikasi OCTO.

Dengan kaedah baharu, pelanggan perlu mengesahkan transaksi terus pada peranti mereka menggunakan ciri seperti Face ID atau cap jari.

Adakah ini bermaksud password CIMB terus tidak boleh digunakan?

Tidak semestinya. Perubahan yang diumumkan ini khusus kepada kaedah pengesahan SecureTAC bagi transaksi melalui CIMB Clicks Web dan laman web pedagang.

Yang dihentikan ialah penggunaan password sebagai kaedah pengesahan SecureTAC untuk transaksi tersebut.

Jadi, jangan salah faham bahawa semua penggunaan password dalam akaun CIMB akan dihentikan pada 19 September.

Apa berlaku jika SecureTAC gagal?

CIMB menyatakan kegagalan meluluskan SecureTAC tidak akan menyebabkan CIMB Clicks ID pelanggan digantung, dan tiada wang akan ditolak sekiranya kelulusan transaksi gagal.

Jika masalah berlaku, pelanggan disarankan menyemak tetapan keselamatan pada aplikasi CIMB OCTO dan mencuba semula.

Jika masalah berterusan, barulah hubungi pihak CIMB untuk mendapatkan bantuan.

Jangan luluskan SecureTAC secara membuta tuli

Walaupun biometrik lebih mudah, pelanggan masih perlu berhati-hati.

Apabila menerima permintaan SecureTAC, semak jumlah transaksi dan nama pedagang sebelum menekan Approve.

Jangan meluluskan transaksi hanya kerana menerima panggilan daripada seseorang yang mengaku sebagai pegawai bank.

Jika anda tidak membuat transaksi tersebut, jangan tekan Approve.

SecureTAC direka untuk memberikan pelanggan peluang terakhir untuk menyemak transaksi sebelum ia diluluskan.

Ini yang pelanggan CIMB patut buat sekarang, Sebelum 19 September 2026:

✅ Buka aplikasi CIMB OCTO

✅ Pastikan aplikasi dikemas kini

✅ Aktifkan Face ID atau cap jari

✅ Pastikan passcode peranti tersedia sebagai kaedah alternatif

✅ Pastikan telefon yang digunakan ialah primary device

✅ Cuba fahami proses SecureTAC baharu

✅ Jangan luluskan transaksi yang tidak dibuat oleh anda

CIMB juga menasihatkan pelanggan supaya menggunakan aplikasi OCTO daripada sumber rasmi seperti Apple App Store, Google Play Store atau Huawei AppGallery dan tidak memuat turunnya daripada pautan tidak dikenali.

Perubahan ini mungkin nampak kecil, tetapi ia penting kepada semua pelanggan CIMB yang melakukan transaksi melalui internet.

Mulai 19 September 2026, password tidak lagi boleh digunakan untuk kelulusan SecureTAC bagi transaksi melalui CIMB Clicks Web dan laman web pedagang.

Pelanggan perlu menggunakan salah satu daripada tiga kaedah pengesahan yang disokong:

Face ID, cap jari atau passcode peranti.

Jika belum mengaktifkannya, sebaiknya lakukan sekarang dan jangan tunggu sehingga transaksi anda gagal pada saat diperlukan.

Perubahan ini juga merupakan sebahagian daripada usaha memperkukuhkan keselamatan transaksi digital dan mengurangkan risiko akses tanpa kebenaran.

Soalan Lazim

Bila password CIMB SecureTAC dihentikan?
Mulai 19 September 2026.

Apa yang menggantikan password?
Face ID, cap jari atau passcode peranti melalui aplikasi CIMB OCTO.

Adakah CIMB Clicks Web masih boleh digunakan?
Ya, tetapi transaksi yang memerlukan SecureTAC perlu diluluskan melalui aplikasi CIMB OCTO dengan kaedah pengesahan yang ditetapkan.

Apa berlaku jika saya tidak aktifkan biometrik atau passcode?
Kelulusan SecureTAC akan gagal dan anda perlu menetapkan salah satu kaedah tersebut sebelum mencuba semula.

Adakah wang akan hilang jika SecureTAC gagal?
CIMB menyatakan transaksi yang gagal diluluskan tidak akan menyebabkan dana ditolak.

Post a Comment

0 Comments