Rafizi Ramli, menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Shamsul Azri Abu Bakar, supaya mendedahkan segera laporan siasatan dalaman berhubung isu pemilikan saham membabitkan bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.

Rafizi berkata pendedahan tersebut penting bagi menjawab persoalan mengenai pendakwaan terpilih yang timbul dalam suasana politik semasa, khususnya ketika siasatan terhadap isu Tabung Haji semakin berkembang.

Beliau membuat gesaan itu dalam satu sidang media pada 2 September 2026.

Rafizi: Laporan Siasatan Sudah Siap

Menurut Rafizi, laporan siasatan berkaitan isu pemilikan saham Azam Baki didakwa telah selesai dan pernah dibentangkan kepada Kabinet.

Beliau mendakwa sebelum ini terdapat gambaran bahawa laporan berkenaan akan didedahkan dalam tempoh beberapa hari, namun hampir enam bulan telah berlalu tanpa pendedahan tersebut.

“Dalam suasana politik sekarang, saya minta Perdana Menteri mengarahkan KSN untuk mendedahkan dengan segera kertas siasatan mengenai skandal saham Azam Baki.”

Rafizi berkata pendedahan laporan itu boleh membantu menjelaskan kedudukan sebenar kerajaan terhadap isu berkenaan.

Dikaitkan Dengan Siasatan RCI Tabung Haji

Gesaan Rafizi muncul ketika SPRM sedang menjalankan siasatan besar-besaran berkaitan Laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Tabung Haji.

Dalam perkembangan terbaharu hari ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abd Halim Aman memaklumkan bahawa beberapa individu yang pernah ditahan berhubung siasatan RCI Tabung Haji akan didakwa di mahkamah pada Khamis dan Jumaat.

SPRM memaklumkan pertuduhan terbabit antara lain berkaitan dakwaan salah guna kuasa dan penipuan, manakala satu lagi kertas siasatan akan dikemukakan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

SPRM turut memaklumkan bahawa sebanyak 18 individu telah ditahan, dengan 11 daripadanya direman, selain 245 saksi dipanggil serta 60 premis diperiksa dan digeledah sepanjang siasatan RCI Tabung Haji.

“Jangan Sampai Nampak Seperti Pendakwaan Terpilih”

Rafizi berkata pendedahan laporan siasatan Azam Baki penting bagi mengelakkan persepsi bahawa tindakan penguatkuasaan hanya dikenakan terhadap individu daripada pihak atau kerajaan terdahulu.

Beliau berhujah bahawa sekiranya kerajaan mahu membuktikan siasatan Tabung Haji tidak bermotifkan politik, maka isu lama berkaitan Azam Baki juga perlu dijelaskan.

Menurutnya, tindakan tersebut boleh membantu memadamkan serangan bahawa siasatan terhadap Tabung Haji mempunyai unsur politik.

Rafizi: “Kalau Dia Buat Dua-Dua, Saya Tabik”

Rafizi turut memberikan cabaran terbuka kepada Anwar untuk mengambil tindakan terhadap kedua-dua perkara tersebut.

Beliau berkata jika Perdana Menteri bersedia mendedahkan laporan siasatan Azam Baki pada masa yang sama kerajaan meneruskan tindakan terhadap isu Tabung Haji, beliau menganggap ia sebagai langkah reformasi yang lebih meyakinkan.

“Kalau dia buat dua-dua, saya tabik. Kemudian baru betul reformasi.”

Kenyataan tersebut menjadi antara petikan paling menarik daripada sidang media Rafizi hari ini.

Apa Sebenarnya Isu Azam Baki?

Isu pemilikan saham Azam Baki sebelum ini menjadi perhatian selepas laporan media mendakwa beliau mempunyai pegangan saham dalam sebuah syarikat perkhidmatan kewangan.

Azam Baki bagaimanapun menafikan sebarang salah laku, dengan menjelaskan bahawa saham yang dipersoalkan dibeli melalui pasaran terbuka dan tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana siasatan SPRM.

Rafizi pula kini mendesak supaya laporan siasatan dalaman berhubung perkara tersebut didedahkan kepada umum.

Perkembangan RCI Tabung Haji Semakin Panas

Isu ini berlaku ketika siasatan RCI Tabung Haji memasuki fasa baharu.

SPRM hari ini mengesahkan beberapa individu yang pernah ditahan akan berdepan pertuduhan di mahkamah.

Antara siasatan yang sedang dijalankan termasuk dakwaan berkaitan pelaburan Tabung Haji dalam TH Marine, TH Alam dan TH Alam Management, selain isu pemilikan saham 30 peratus Tabung Haji dalam Putrajaya Perdana Berhad. Jumlah pelaburan yang disebut SPRM bagi beberapa kes berkenaan mencecah RM334.2 juta.

Pada masa sama, seorang bekas menteri turut direman lima hari sehingga 6 September bagi membantu siasatan berkaitan pelaburan pajakan hotel Tabung Haji di Mekah dan Madinah.


Soalan Lazim

Apa yang Rafizi minta daripada Anwar?

Rafizi mahu Perdana Menteri mengarahkan KSN mendedahkan laporan siasatan dalaman berkaitan isu pemilikan saham Azam Baki.

Kenapa isu ini timbul sekarang?

Gesaan itu dibuat ketika SPRM sedang memperluaskan siasatan RCI Tabung Haji dan beberapa individu yang pernah ditahan akan didakwa di mahkamah.

Adakah Azam Baki sudah didapati bersalah?

Tidak. Azam Baki sebelum ini menafikan sebarang salah laku berkaitan isu saham tersebut.

Berapa ramai individu telah ditahan dalam siasatan RCI Tabung Haji?

SPRM memaklumkan 18 individu telah ditahan, dengan 11 daripadanya direman.

Bila individu berkaitan RCI Tabung Haji akan didakwa?

SPRM memaklumkan beberapa individu akan didakwa di mahkamah Khamis dan Jumaat, masing-masing melibatkan mahkamah di Shah Alam dan Kuala Lumpur.


Kesimpulan

Gesaan Rafizi Ramli supaya laporan siasatan berkaitan Azam Baki didedahkan menambah satu lagi dimensi kepada perkembangan politik dan isu integriti yang sedang menjadi perhatian.

Pada satu sisi, SPRM kini memperhebatkan tindakan susulan siasatan RCI Tabung Haji sehingga beberapa individu bakal didakwa di mahkamah.

Pada sisi lain, Rafizi mempersoalkan mengapa laporan siasatan dalaman berkaitan isu Azam Baki masih belum didedahkan.

Persoalan utama yang kini timbul ialah sama ada kerajaan akan mengambil cabaran tersebut dan membuka laporan berkenaan kepada umum.

Perkembangan ini dijangka terus menjadi perhatian kerana kes Tabung Haji bakal memasuki fasa pertuduhan di mahkamah dalam masa terdekat.

Artikel akan dikemas kini berdasarkan perkembangan rasmi seterusnya.

Sumber

  • Astro AWANI
  • Malaysiakini
  • Bernama
  • SPRM