Kiviak adalah makanan tradisional musim sejuk dari Greenland yang diperbuat daripada burung auk dan dimasukkan kedalam satu bungkusan untuk di awet. Sekitar 500 auks dimasukkan ke dalam bungkusan tersebut.Ia termasuklah paruh, kaki dan bulu, dan kemudiannya dijahit dan di awet dengan minyak.
Ia kemudiannya diletakkan di kawasan berbatu dan ditinggalkan selama 7 bulan. Kebiasaannya ia akan dimakan ketika musim sejuk,pada hari jadi dan majlis perkahwinan.
7 Comments
ooo tidak
ReplyDeletemkn babi mentah lagi jijik. ni at least burung yang diperam sampai lebam. tapi mesti busuk gila
ReplyDeleteagak2 ada rasa tomyam tak.
ReplyDeleteyakssss... agak2 rasa mcm manala. peram sampai 7 bulan tu. busuk mcm bangkai aku rasa.
ReplyDeletekan dia awet, mcm dia buat jeruk kat malaysia la, euu2 lak, kat negara diorg euuuu2 gak mkn ngan makanan kita, puiii la ,malay
ReplyDeletesetuju...orang putih, kita bagi durian pun dorang dah pening, kalau bagi budu, cincaluk, tempoyak.....
Deleteten tu rasa mcm tempoyak,aku tak makan tempoyak
ReplyDelete