BAN Sukan - Memang Patut Pun Sultan Ahmad Shah Tarik Diri Tanding Presiden FAM

Memang patut pun undur diri.. Daripada terus menerus nak bertanding lagi.. Takkan tak nampak lagi suara ultras kepala bana sememangnya mahukan perubahan secara total dalam FAM.. Apapun golongan sultano al bolasipak tetap menerajui.. Golongan profesional yang main bola sampai ke tua, belajar ke tahap pecah kepala duk pikir kenapa tak masuk gol.. Sila jadi penonton setia.. Tak pun pengkritik tegar astrokkk!.

Penyandang presiden Persatuan Bola Sepak (FAM) Sultan Ahmad Shah hari ini mengesahkan menarik diri daripada mempertahankan jawatan itu pada Kongres Tahunan ke-50 FAM, hari ini.

Ketika membuat pengumuman itu, baginda bertitah ia adalah atas faktor usia dan ingin memberi laluan kepada barisan pimpinan baharu untuk menerajui badan itu.


Mengakui 30 tahun menerajui FAM sebagai tempoh yang panjang, Sultan Ahmad Shah bertitah baginda telah mencuba sedaya upaya untuk membawa bola sepak negara ke tahap lebih gemilang.

 • “Keinginan untuk teruskan hasrat dan harapan ini masih terus membara. Namun, atas sebab usia, hakikatnya bola sepak memerlukan nafas baharu.
 • “Atas hakikat ini saya ambil keputusan untuk maklumkan menarik diri daripada bertanding jawatan presiden hari ini,” titah baginda dalam ucapan perasmian kongres itu di sebuah hotel di sini.

Perlu kepimpinan baru

Menurut Sultan Ahmad Shah, 83, FAM kini memerlukan barisan kepimpinan baharu bagi menentukan masa depan dan hala tuju bola sepak negara untuk menjadi lebih dinamik. Baginda menerajui FAM sejak 1984.

Pengumuman penarikan diri baginda itu menjurus kepada pertembungan satu lawan satu antara anakandanya, Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah yang juga timbalan presiden FAM dan Tengku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Pemenang akan diputuskan menerusi pengundian melibatkan 39 perwakilan daripada 14 persatuan bola sepak negeri yang diberi peluang membuat dua undi untuk setiap satu jawatan (28 undi), serta daripada Angkatan Tentera (2), Polis (2), FA Melayu Malaysia (2), FA Cina Malaysia (2), Majlis Sukan India Malaysia (2) dan Persatuan Jurulatih Malaysia (1). (FreeMalaysiaToday)
BAN Sukan - Memang Patut Pun Sultan Ahmad Shah Tarik Diri Tanding Presiden FAM BAN Sukan - Memang Patut Pun Sultan Ahmad Shah Tarik Diri Tanding Presiden FAM Reviewed by BANkami Blog on May 25, 2014 Rating: 5

3 comments:

 1. elok sangat,.. mmg patut pun..

  ReplyDelete
 2. dah tua tu.. bertanding la jadi imam masjid pahang.

  ReplyDelete
 3. Lega ahti aku. takde la kena undi banyak2..yang aku frust apehal sultan melaka tidak dimasukkan calon.

  ReplyDelete

Powered by Blogger.