Header Ads

PRU14 - Anak Saudara Haji Hadi Tarik Diri Bertanding Lawan Haji Hadi ?


Yang Tegang kini kendur - begitu gambaran yang diberi apabila tokoh yang disebut-sebut bakal berdepan dengan presiden PAS di Marang mengumumkan untuk tidak terlibat sebagai calon pilihan raya.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini Miqdad Zakaria berkata matlamat paling utama bagi AMANAH serta Pakatan Harapan (HARAPAN) kini ialah mengalahkan BN dan "dot dot".
"Sekarang ini tumpu agenda (untuk) mengalahkan BN dan dot dot... Agenda ini lebih utama berbanding agenda kita semua," katanya.
Dipercayai istilah "dot dot" itu ialah PAS.

Kenyataan itu dibuat pada hari sama PAS mengumumkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan menjadi calon mereka bagi kawasan parlimen Marang.

Abdul Hadi ialah penyandang kerusi itu sejak 1995 - kecuali pada PRU ke-11 pada 2004 apabila beliau kalah kepada Datuk Seri Abdul Rahman Bakar.

Tarikh 2004 juga menandakan tumbangnya kerajaan negeri dipimpin Abdul Hadi hanya selepas satu penggal memerintah.

Sebelum ini nama Miqdad disebut-sebut akan dipertaruhkan mewakili HARAPAN untuk menghadapi Abdul Hadi di Marang.

Untuk rekod Miqdad adalah anak saudara kepada seorang daripada isteri Abdul Hadi.

Kata Miqdad dia memohon maaf kerana mengambil keputusan menarik diri daripada bertanding, sekali gus akan mengguris perasaan penyokong HARAPAN.
"Untuk meredakan keadaan yang tegang di antara kita, dengan ini ana (saya) dengan rela hati menarik diri daripada bertanding di PRU ke-14 ini. Ana sangat menghargai usaha dan pengorbanan kalian semua, akan tetapi untuk kebaikan kita bersama, agenda untuk bertanding ini perlu dibatalkan," katanya.

Sumber : Malaysiakini

No comments