Akhirnya semua pemaib bolasepak serta coach mereka yang dikatakan tersangkut didalam gua akhirnya selamat dikeluarkan. Dikatakan seorang daripada penyelamat telah meninggal dunia. Tempoh masa yang diambil untuk menyelamat selama 18 hari.

Mereka dikatakan terperangkap didalam gua sejauh 2.5miles atau dalam kilometer dalam 4 km lebih. Mereka juga harus meredah air secara menyelam sejauh 0.6miles atau 0.9km.

Untuk mengeluarkan seseorang, 2 orang diver penyelamat digunakan, seorang dihadapan dan seorang dibelakang. Semasa menyelam mereka hanya berpandukan cahaya lampu dan tali yang diikat khas sepanjang 3miles daripada muka pintu gua.

Selepas mereka dikeluarkan ubat penenang akan diberikan supaya mereka bertenang selepas diselamatkan oleh diver. 4 mangsa serta coach yang telah berjaya dikeluarkan pada hari selasa petang telah dihantar ke hospital berdekatan. 8 orang yang telah berjaya dikeluarkan pada hari ahad dan isnin telah keluar daripasa hospital. Mereka diminta mengambil makanan yang bersifat lembut, tidak pedas dan perlu elak daripada menonton televisyen untuk sementara waktu.

Sumber : BI