Seorang bekas pegawai Jabatan Kehakiman AS mengaku bersalah pada hari Jumaat untuk berkomplot untuk menipu bank-bank sekitar berjuta dolar dalam dana melobi asing, setelah dia membantu pembiayaan kampen melobi yang berkaitan dengan penyiasatan AS terhadap skandal 1MDB.

DOJ berkata dalam satu kenyataan bahawa George Higginbotham, yang ketika itu merupakan pakar kanan urusan kongres senior di DOJ, untuk membantu memindahkan puluhan juta dolar dari akaun bank asing ke Amerika Syarikat.

Higginbotham berkata beliau telah berkomplot untuk membuat kenyataan palsu kepada bank tentang sumber dan tujuan dana dan juga menipu bank dengan pinjaman palsu dan dokumen perundingan.

Wang yang dipindahkannya kemudiannya digunakan dalam kempen lobi untuk menyelesaikan perkara-perkara sivil dan jenayah yang berkaitan dengan penyelidikan jabatan ke dalam skema untuk menggelapkan berbilion ringgit dari 1MDB.

Higginbotham tidak memainkan peranan dalam siasatan dan gagal mempengaruhi sebarang aspekya, kata DOJ.

Anggaran sebanyak AS$4.5 bilion telah disalahgunakan dari 1MDB oleh pegawai tinggi dana itu dan rakan-rakan mereka antara 2009 dan 2014, dakwa DOJ.

Malaysiakini